Doorgaan naar artikel

Melkprijs verdrievoudigt in een paar maanden tijd

De melkprijs schommelt continu. Maar in Argentinië wisselt ze extreem. El Rancho beurde in maart nog 12 cent per kilo, nu is dat bijna 40 cent, ‘een goede prijs’ zegt bedrijfsleider Ignacio Sala. Hij focust op een zo veerkrachtig mogelijk systeem van lage kosten en maximaal grasgebruik.

El Rancho ligt in Balcarce op 400 km ten zuiden van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Het bedrijf van Diego Baudrix en is al ruim 200 jaar in zijn familie. Diego begon in 1964 met slechts 25 Holsteins die hij met de hand molk. Hij stapte in 1970 over op machinaal melken. In 2018 investeerde hij in acht Lely A5-melkrobots, waarmee het bedrijf de eerste robotmelker in Argentinië werd.

Het bedrijf met 600 koeien beslaat iets meer dan 1.000 hectare. De bedrijfsleider is sinds 2018 dierenarts Ignacio Sala. “De gemiddelde melkproductie bij onze koeien met meer dan twee lactaties is ongeveer 9.000 kg met 3,70% vet en 3,70% eiwit”, zegt Sala. “Koeien in de eerste lactatie produceren gemiddeld 6.800 kg met dezelfde gehalten. Gemiddeld bezoeken de koeien de robots 2,2 keer per dag.”

Werken met kruisingskoeien

Het bedrijf heeft sinds 2010 Montbeliarde-sperma ingezet op de originele Holsteins. Er lopen nu kruisingsdieren naast raszuivere Montbeliards. De idee is om tot een groep van ongeveer 300 ​​raszuivere Montebeliard-melkkoeien te komen. “80 procent van dat doel is nu gerealiseerd.” Op de helft daarvan wordt gefokt met Montbeliarde-genetica, de andere helft met Red Holstein. Vanaf 2027 moet de veestapel bestaan uit 300 raszuivere Montbeliarde-koeien en 330 Montbeliarde x Holstein-kruislingen.

“Met deze fokstrategie willen we profiteren van de voordelen die we de afgelopen jaren hebben gevonden bij de F1-koeien van 50% Holstein en 50% Montebeliarde. Die dieren zijn goed aangepast aan ons productiesysteem. We letten daarbij het meest op levensduur, vruchtbaarheid en het vermogen om grote hoeveelheden gras te eten.” De koeien grazen het hele jaar door buiten. De regen valt meestal in de lente en zomer.

Naast de 600 melkkoeien lopen er ook 670 stuks vrouwelijk jongvee op de boerderij. Die krijgen kuilvoer en krachtvoer als de grasgroei tegenvalt. Alle vrouwelijke dieren worden opgefokt. Overtallige drachtige vaarzen worden elk jaar verkocht.

De bedrijfsleider heeft tien medewerkers. Vijf mensen verzorgen de melkkoeien, drie de droge koeien en het jongvee. Een man is verantwoordelijk voor de vaarzen. Eén persoon bedient de tractor en de mengwagen.

Van diep dal naar goede prijs

De zuivelproductie in Argentinië is sinds juli 2023 gekelderd. In de eerste 5 maanden van 2024 lag ze 14 procent lager dan een jaar eerder. Dat stuwt de melkprijs. “Op dit moment krijgen we omgerekend ongeveer €0,39 per liter betaald. Dat is een goede prijs. Een paar maanden geleden kregen we slechts €0,12.” Daarbij telt alleen het aantal liters, er is geen correctie naar vet- en eiwitgehalte.

De koeien nemen gemiddeld 22,5 kg droge stof per dag op. Daarvan komt 12,5 kg uit gras, 6 kg krachtvoerachtigen die via de robots worden gevoerd en 4 kilo droge stof uit maïssilage en luzernehooi. Dat wordt in droge perioden indien nodig aangevuld met sojabonen, tarwe en korrelmaïs.

“De hoeveelheid droge stof uit gras die we de koeien voeren varieert van 5 kilo in de winter tot 17 kg in de lente”, aldus de bedrijfsleider. “Kuilvoer en hooi krijgen ze in de weide bijgevoerd. Alleen in de koudste maand moeten we ze soms extra krachtvoerachtigen geven.”

Optimaliseren en lichte groei

Ignacio focust voor de toekomst op optimalisatie, meer melk uit dezelfde kudde en een lichte groei in aantal dieren. “Het hoofddoel is een ​​zo veerkrachtig mogelijk systeem te creëren, zodat we klimatologische, politieke en economische veranderingen kunnen overwinnen met weinig negatieve gevolgen en snel kunnen herstellen. Daarom willen we zoveel mogelijk gras willen voeren omdat dat de meest stabiele en goedkoopste hulpbron is die we hebben. Door hybrides te melken zal onze productie van de vaarzen en de koeien met 1.000 kilo per lactatie stijgen naar 7.800 en 10.000 kilo. En we gaan langzaam richting 650 koeien aan de melk.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin