
"Bij deze versnelde opfok is de 1e stap de onbeperkte melkverstrekking. De 2e stap is vanaf 4 maanden, hoe gaan we dan verder? Dan is een rantsoenberekening bijvoorbeeld erg belangrijk. Met gericht voeren is er ook in deze periode meer groei te halen", stelt van Wersch.</p> <p>
Tot 16 liter koude melk drinken de kalveren bij familie Jaspers in Boerdonk per dag, tot verbazing van de ondernemers zelf. Tegenover deze forse opname staat dan ook een flinke groei van het kalf: op de speenleeftijd ligt het gewicht maar liefst 8 kg hoger dan de norm.

Pieter Jaspers is een van de proefbedrijven voor DairyStart® van kalf tot sterke vaars. Agrifirm introduceert dit vernieuwde jongveeconcept in samenwerking met Nutrifeed. Samen met zijn ouders Harrie en Hetty houdt Pieter in het Brabantse Boerdonk 150 melkkoeien en 110 stuks jongvee.

De kalveren komen na de geboorte in deze eenlingboxjes. De eerste 14 dagen zijn de kalveren in goede handen bij Hetty en blijven in de eenlinghuisvesting.

Ook heeft Jaspers verrijdbare iglo’s beschikbaar, als de andere eenlingboxjes vol zitten. Zo zorgt hij voor een periode van leegstand voordat er weer een nieuw kalf in de boxjes komt. Volgens biestprotocol krijgen de kalfjes 2 dagen biest van de 1e en 2e melking met minimaal 60 gram immunoglobulinen per liter melk.

Op dag 2 en 3 wordt de warme biest gemengd met Kalvolac Unlimited. Daarna krijgen de kalveren tot 14 dagen, 2 keer per dag 8 liter koude melk aangeboden. En zoals Harrie zegt: “De kalveren nemen de extra liters echt op. Daar stonden we echt wel van te kijken.”

Na 14 dagen verhuizen de kalveren naar de drinkautomaat. Hier krijgen ze de eerste week maximaal 12 kg warme Kalvolac Unlimited per dag.

De kalveren krijgen onbeperkt water, gehakseld stro en de kalverkorrel DairyStart® Vitaal. “De kalveren groeien hard. Ze zijn gewend om flinke liters melk te drinken en kunnen daarom ook veel brok opnemen”, zo ervaart Pieter.

Vanaf een leeftijd van 21 dagen bouwt de kalverdrinkautomaat de melkgift af naar 0 kg op dag 65.

Zo zijn de mannen vaak samen te vinden. Veehouder Pieter Jaspers (links) en Ger van Wersch, specialist Jongvee, die de proef bij Jaspers begeleidt.

De methode werpt zijn vruchten af. Het gewicht op de speenleeftijd ligt met 89 kilo 8 kilo hoger dan de norm van 81 kg bij afkalven op 24 maanden. “Elke 100 gram groei voor het spenen extra is 300 kg melk meer in de lactatie”, vertelt Ger van Wersch, die daarmee ook het latere voordeel laat zien.

Ook na spenen groeien de kalveren nog flink door: 130 kg op 110 dagen tegenover de al scherpe norm van 110 kg lichaamsgewicht.

“Bij deze versnelde opfok is de 1e stap de onbeperkte melkverstrekking. De 2e stap is vanaf 4 maanden, hoe gaan we dan verder? Dan is een rantsoenberekening bijvoorbeeld erg belangrijk. Met gericht voeren is er ook in deze periode meer groei te halen”, stelt van Wersch.

Van 4 tot 8 maanden krijgt het jongvee het koeienrantsoen van 60% maïs, 40% gras, bierbostel, bietenpulp, mineralen en stro, aangevuld met gedorst hooi, voordroogkuil en 1 kg brok. Vanaf 8 maanden wordt de brokgift langzaam afgebouwd.