Doorgaan naar artikel

‘Ik ben onder de indruk van alle data’

Quentin Bocard nam 15 jaar geleden het melkveebedrijf van zijn ouders over. Sindsdien is het bedrijf in het Belgische Maredret gegroeid van 40 naar 200 melkkoeien. Hij melkt ze met vier Lely Astronaut A5 melkrobots. Quentin geeft aan dat de investering in de melkrobots zich terugverdient in arbeidsbesparing en arbeidsvreugde. Ook komt er nu enorm veel data beschikbaar om de bedrijfsvoering verder te optimaliseren. Dat laatste ziet hij nu zelfs als grootste pluspunt van de investering

Quentin heeft het boeren van jongs af aan meegekregen als zoon van een melkveehouder. Vol mooie jeugdherinnering heeft hij ervoor gekozen om het bedrijf van zijn ouders over te nemen in 2008. Op dat moment stonden er 40 melkkoeien in de stal. ”Persoonlijk zag ik het als een uitdaging om het bedrijf van mijn ouders verder te ontwikkelen en het uiteindelijk, samen met mijn echtgenote, naar mijn hand te zetten.”

In 2018 besloot hij te investeren in melkrobots. Toen werden 120 koeien gemolken in een melkstal. Het melken vergde elke dag weer veel tijd. Daarnaast was de melkstal niet meer geschikt en de wachttijden voor de melkstal waren lang, dit was voor de koeien erg vermoeiend. Quentin realiseerde dat het rendement zich niet meer ontwikkelde. ”Onze tijdsindeling per dag moest worden verbeterd, samen met een verhoging van het comfort voor de koeien”, geeft Quentin aan “Uiteindelijk hebben we geïnvesteerd in de robots en we hebben er totaal geen spijt van.”

Lely BE - Maredret, Quentine Bocart

‘Automatisering is als een steun in de rug’

Dankzij de automatisering heeft Quentin op zijn bedrijf beslissingen genomen om de prestaties te verbeteren tot een niveau dat voorheen onmogelijk leek. Quentin en zijn vrouw hebben diverse bedrijven bezocht met melkrobots van verschillende merken voordat de keuze voor een Lely was gemaakt. Quentin en zijn vrouw waren vooral onder de indruk van de rapporten en cijfers die hun kunnen helpen bij de bedrijfvoering. ”We zagen melkveehouders die – in vergelijking met andere merken – veel verder waren met hun bedrijfsvoering, dankzij de beschikbare data.” Hierin zagen zij kansen om hun bedrijfsdoelstellingen met behulp van Lely producten te bereiken. Ondertussen staan er op het bedrijf niet alleen vier Lely Astronaut A5 melkrobots, maar is het bedrijf verder geautomatiseerd met een Juno, een Discovery en twee Walkways.

Lees hier alles over Lely’s automatiserings mogelijkheden

‘De robots zijn 100% betrouwbaar’

”Dankzij de melkrobot komt er nu meer flexibiliteit in ons privéleven”, erkent Quentin. Daarnaast ervaart hij veel minder tijdsdruk. Hoewel het werk natuurlijk altijd door blijft gaan, geniet hij samen met zijn vrouw volop van het leven. Het feit dat de koeien zich meerdere malen per dag kunnen laten melken ervaart Quentin als één van de grootste voordelen van automatisch melken. Het verhoogt het comfort van de koeien en heeft een grote bijdrage om Quentin’s bedrijfsdoel te behalen: maximaliseren van de melkopbrengst per koe. ”Dankzij de melkrobot verkrijgen we uitgebreide informatie over onze koeien”, zegt Quentin. “Dat kan ons echt verder helpen om ons kuddebeheer te verbeteren. Voor mij is de overstap naar automatisch melken een interessante en goede keuze geweest, gezien de data waarover ik nu beschik.”

Lees hier de verschillende voordelen van de Astronaut A5

Lely BE - Maredret, Quentine BocartOp een melkveebedrijf spelen veel zaken door elkaar, je hebt veel contact met verschillende personen. ”Voor mij staat Lely aan de top als het gaat om de betrokkenheid en efficiëntie in handelen”, zegt Quentin. Het bedrijf luistert naar de doelen van de melkveehouder. Daarnaast is de Astronaut betrouwbaar en ervaren we uitstekende service. We zijn echt bijzonder tevreden en Lely voelt als één grote familie.”

”Storing is een feit waar we niet omheen kunnen. Het kan ook gebeuren dat we ergens zijn en moeten terugkomen. Maar ik zie veel meer voordelen in automatisering, in het algemeen wegen de voordelen op tegen de nadelen.”

‘Data ondersteunt optimaal presteren’

Quentin is onder de indruk van de data die de Lely Astronaut melkrobot kan verzamelen van een individuele koe na het melken. ”Als het gaat om vetgehalten, celgetallen, eiwitgehalten, uiergezondheid, andere attenties voor koegezondheid en kuddebeheer kun je echt over een schat aan informatie beschikken.” Deze data is goed te benutten en te interpreteren door het nieuw gelanceerde managementprogramma Lely Horizon. Quentin vind het belangrijk om te kijken naar de gezondheid en melkproductie van onze koeien, om zo optimale prestaties te realiseren.

Lees hier meer over het voordeel van gebruik van de verzamelde data

Lely BE - Maredret, Quentine Bocart

Toekomst

Quentin verwacht dat zijn bedrijf over vijf tot tien jaar nog verder is geoptimaliseerd. Bijvoorbeeld door het verbeteren van de stal voor het jongvee en de opslag- en voerfaciliteiten. Mogelijk breidt het aantal koeien nog uit. ”De toekomst zal het uitwijzen, we gaan het zien.”

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin