Doorgaan naar artikel

Geen gedoe met droge en verse koeien bij Joost Voeten

Geen gedoe bij de droge en verse koeien. Dat is wat melkveehouder Joost Voeten wil. Met het gebruik van Soychlor heeft Voeten, die 400 koeien melkt in Zeewolde, extra zekerheid ingebouwd.

“Als de droogstand goed is, kun je daarop verder bouwen voor de rest van de lactatie”, is de ervaring van Joost Voeten. Samen met zijn vrouw Miranda en met hulp van 3 fulltime medewerkers en 1 parttime medewerker houdt hij ruim 400 koeien en 200 stuks jongvee op 100 hectare in Zeewolde. “Het loont daarom om te investeren in onze droge en verse koeien.” Een strategie die hem geen windeieren legt: in een half jaar tijd is de BSK van zijn verse koeien flink gestegen. HEt rjg ligt op 10.056 kg melk met 4,40% vet en 3,61% eiwit

Bezem door de droogstand

Het droogstandsrantsoen verzuren, dat deed Joost Voeten al. Toch kwam er nog (sub)klinische melkziekte en ketose voor. Daarom deed Voeten de afgelopen maanden mee aan de proef van Agrifirm met het voeren van het anionische zout Soychlor. Het begin van een flinke ‘bezem’ door de droogstand én een forse verbetering van de gezondheid van zijn verse koeien.

Nieuwe baal stro beïnvloedt zuurgraad

“Met Soychlor zagen we al na een dag of 4 resultaat”, vertelt Joost. Tijdens de proef werd de pH in de urine van de droge koeien elke week gemeten. Een pH tussen 6 en 6,5 is ideaal en betekent dat het Kation-Anion-Verschil in het rantsoen klopt. Het calciummechanisme in de koe blijft actief en bereidt zich optimaal voor op de lactatie. “We hebben er veel van geleerd. Want zelfs een nieuwe baal stro van dezelfde leverancier kon al een flinke verandering in de pH betekenen”, ontdekte Voeten. Het voeren van het anionische zout Soychlor ziet de ondernemer dan ook als het inbouwen van een stukje zekerheid. “Ik werk met 3 Poolse melkers. Mijn personeel ziet zieke dieren niet altijd en ik ben er niet altijd bij met het melken. Nu de koeien gewoon gezond uit de droogstand komen, heb ik minder risico dat de koeien bij de melkstal alsnog plat gaan.”

Hoge voeropname in de droogstand

“Nu het droogstandsrantsoen klopt heb ik nagenoeg geen kalfziekte meer”, vertelt Joost, die zijn hele droogstandsprotocol daarom verving. Zowel de far-off als close-up groep krijgt een rantsoen van gehamerd spaans stro, maïs, soja, gerstemeel en mineralen, gemengd met water. Bij de close-upgroep zit hier Soychlor bij. Droge koeien gaan na het kalven de koppel in en blijven geen dagen meer in het strohok. “Soychlor is heel smakelijk. Mede daardoor is de voeropname in de droogstand ook hoog. Je ziet het na het kalven, de koeien blijven vreten. Dan heb je al veel gewonnen.” Sinds een half jaar heeft Voeten zelfs een parttime medewerker in dienst om zijn droge en verse koeien te monitoren. “We controleren alle dieren 7 tot 14 dagen na het kalven op ketose. Als we dan toch nog dieren met ketose zien, kunnen we ze gelijk behandelen.“ De cijfers laten het zien: het aantal ketose-attenties in de MPR is met 15% gedaald.

Negatieve spiraal doorbreken

Voordat de kinderen ’s ochtends naar school gaan, heeft Miranda de kalveren al weer klaar. Zonder hulp van Joost. “We hebben nu echt heel weinig problemen bij de kalveren. Dat scheelt echt wel. De koeien geven ongeveer 6 liter biest, altijd met een brixwaarde boven de 25. De weerstand van de kalveren ligt op een hoger niveau. De complete droogstandsaanpak moet kloppen. We hebben de negatieve spiraal echt kunnen doorbreken”, besluit de ondernemer tevreden.

Ook geen gedoe in de droogstand?

Geen gedoe en gáán. Daar staat de droogstandsaanpak Dry2Fit van Agrifirm voor. Wil je ook een probleemloze droogstand en opstart? Vraag dan hier onze vrijblijvende bedrijfsanalyse met het 7-stappenplan aan.

Agrifirm Nutritional Solutions levert kwaliteitsveevoeders en tal van andere producten en diensten aan u als ondernemer in de melkveehouderij. Het rendement van onze klanten staat daarbij centraal. We werken voortdurend aan nieuwe assortimenten en concepten die zijn toegesneden op specifieke behoeftes. We zijn marktleider op het gebied van veevoeders in Nederland.

Meer over Agrifirm

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin