Hard werken, een duidelijke toekomstvisie en vooral plezier in het werk drijft de familie Gorte op hun melkveebedrijf in Giethoorn. Ze kijken graag vooruit om een toekomstbestendig bedrijf op te bouwen en te behouden. Daarom hebben ze begin dit jaar geïnvesteerd in een nieuw melksysteem. “We hebben 40 jaar in onze 2×8-melkstal gemolken”, vertellen de veehouders. “Deze heeft zijn geld verdiend en was nu echt op.”
In het buitengebied van Giethoorn runnen Klaas en Geesje Gorte samen met hun zoon Erwin (25) een melkveebedrijf met 175 koeien. Erwin, de jongste van de 3 zonen, is vorig jaar de maatschap ingestapt met als doel het bedrijf te zijner tijd over te nemen.
De efficiënt ingerichte stal van de familie Gorte kenmerkt zich door korte looplijnen. De hoge en ruime stal ziet er modern uit, de basis bestaat echter nog altijd uit de bestaande ligboxenstal uit 1979. Inmiddels is de stal verbreed en verdubbeld, én voorzien van een nieuwe kap. “We hebben hier bij wijze van al 3 keer een nieuwe stal neergezet”, lacht Klaas. Door de jaren heen is de veestapel van Gorte gegroeid van 40 naar 175 koeien.
3 keer daags melken
Zo’n 40 jaar lang hebben Klaas en Geesje hun koeien gemolken in de 2×8-visgraatmelkstal. “Deze heeft zijn geld meer dan verdiend en was nu echt nodig aan vervanging toe”, vertelt Geesje. Voor de veehouders het moment om na te denken over de volgende stap. “We wilden graag 3 keer per dag gaan melken om de productie te verhogen”, aldus Gorte. Om te kijken hoeveel de koeien in zich hebben, is de familie in 2017 begonnen met 3 keer daags melken in de bestaande melkput. “Dit hebben we 10 maanden gedaan en toen zaten we al op 37,7 liter per koe per dag!”
Het idee om het melken te automatiseren, was er al eerder bij de familie Gorte, en na de productieverhoging die ze zagen bij 3 keer daags melken, zijn ze zich verder gaan verdiepen in automatisch melken: Want hoeveel kost robotmelken eigenlijk? “We kwamen erachter dat het prijstechnisch niet veel uitmaakt”, geeft Klaas aan. “Als je in de melkstal 3 keer daags melkt, moet je met vreemde arbeid gaan werken en daarnaast komen er bouwkosten bij kijken.” Dit zagen ze niet zitten. Naar de toekomst kijkende hebben de veehouders besloten om het melken te automatiseren.
We hebben geen hekel aan het melken
Aanvankelijk ging de keus van Erwin uit naar een carrouselmelkstal, maar de fysieke arbeid weerhield hem hiervan. “Om zelf nog 40 jaar lang 200 koeien per dag te gaan melken, dat zag ik niet zitten”, geeft Erwin aan. “Ook zal het in de toekomst lastiger worden om geschikte melkers te krijgen. “We hebben helemaal geen hekel aan het melken”, vult Geesje aan. “Maar het vraagt fysiek wel wat van je. Het is eigenlijk 2 uur topsport wat je per keer doet.”
Uiteindelijk heeft Erwin de keus gemaakt voor de Lely Astronaut melkrobot. “We wilden een melksysteem dat bij ons past zonder concessies, ‘plug-and-play’, zeg maar”, vertelt Erwin. Een week na de jaarwisseling zijn ze opgestart met 3 Astronaut A5 melkrobots. 1 melkrobot staat bij de opstartgroep en 2 robots bij de fasegroep. Deze 2 zijn eerst in tijdelijke opstelling gezet en half april in de definitieve opstelling geplaatst. “Hoewel we nog druk waren met de bouw, was de arbeidsverlichting meteen merkbaar. Nu alle robots op de juiste plek staan, verwachten wij een verdere productiestijging. Over een jaar zullen we een goed beeld hebben wat het resultaat van robotmelken is op ons bedrijf.”
De robot ziet het 3 dagen eerder
Een groot voordeel van automatisch melken noemt Erwin het melken per kwartier. “We zien een groot verschil in de melkgift per koe per kwartier. Omdat de robot per kwartier melkt, melk je nooit blind en dit werkt positief op de uiergezondheid”, geeft Erwin aan. “Ook kunnen we met de melkrobots gericht per koe sturen”, noemt Gorte. “De gezondheid van de koeien is sneller te monitoren. De robot ziet het 3 dagen eerder, dan dat je het zelf kunt zien. We hebben meer inzicht in de uiergezondheid en tochtigheid. Daarnaast kun je alles op je telefoon zien terwijl je door de stal loopt.”
Met de overstap moet je vertrouwen krijgen in het managementsysteem geeft Klaas aan. “Het programma sluit aardig aan bij het CRV-managementprogramma, hier waren we snel aan gewend. In het systeem zijn veel rapporten te vinden, en hier zit nog veel meer in dat wij nog moeten ontdekken. We willen er nu eerst voor zorgen dat alles lekker loopt en dan gaan we het bedrijf verder finetunen.”
Als we het doen, doen we het goed
Wanneer de regelgeving en de tijd het toelaten, hoopt de familie Gorte over enkele jaren met 4 melkrobots 210 koeien te melken. “Wij kijken altijd 5 tot 10 jaar vooruit”, geven de ondernemers aan. “We hebben met de inbouw van de melkrobots al rekening gehouden met de komst van de vierde robot en ook hebben we al rekening gehouden met de nieuwe jongveestal die we in de toekomst willen realiseren.” De veehouders hebben een duidelijke visie waar ze naar toe werken. “Bij elke stap die we zetten, vinden we het belangrijk dat we het werk goed na kunnen komen, zonder vreemde arbeid. We melken liever 180 koeien met een goede productie, dan 210 koeien waar je het werk niet rond krijgt.”
Ook als het gaat om de regelgeving zijn de veehouders positief ingesteld. “Elke regelgeving zien we als een nieuwe uitdaging. Je kunt het beter als kans zien, dan in de slachtofferrol gaan zitten. Je bent ondernemer en moet wel verder”, stelt Geesje. “Het voordeel op ons bedrijf is dat we als team samenwerken, waardoor we met elkaar kunnen overleggen en samen beslissingen kunnen nemen.”
Bedrijfsgegevens
Klaas en Geesje Gorte runnen samen met zoon Erwin (25) in Giethoorn een melkveebedrijf met 175 koeien en 120 stuks jongvee. Klaas en Geesje zijn, naast werkzaamheden buitenshuis, fulltime op het bedrijf te vinden. Erwin werkt fulltime buitenshuis en werkt hiernaast mee op het bedrijf. Ze beschikken over 80 hectare land, waarvan 16 hectare maïs. Het rollend jaargemiddelde ligt op 9.200 kilo melk per koe per jaar met 3,60% eiwit en 4,50% vet. Het celgetal is 160. De gemiddelde leeftijd van de koeien ligt op 5 jaar en 2 maand. Het gemiddelde aantal melkingen is 2,8 per koe per dag, bij de vaarzen is dit 3,2.