Doorgaan naar artikel

€285 extra saldo per koe

2,2 kg krachtvoer extra geeft 4,5 kg meer melk. Bij de voerkosten van 28 cent krijgt Bongers 56 cent aan opbrengst terug. “Het is eenvoudig uit te rekenen, dit kan altijd uit”, vertelt Thieu Bongers, die enthousiast gebruiker is van TopStart®, de nieuwe opstartstrategie van Agrifirm. Het levert hem €285 extra saldo per koe, en dus op jaarbasis €28.503 aan extra opbrengst op.

Thieu is een van de 12 bedrijven die meedeed aan de praktijkproef voor TopStart®, de nieuwe opstartstrategie van Agrifirm Feed. Vijf maanden lang werden alle koeien tussen de 0 en 60 dagen in lactatie gevoerd volgens TopStart®: in 10 dagen opbouwen naar 16 kg krachtvoer, inclusief de krachtvoerachtigen als bierbostel in het rantsoen. Vaarzen gingen in 20 dagen naar 14 kg krachtvoer.

Wondervoer

Met een BSK-stijging van 43 naar 49 en een plus van maar liefst 5,7 kg melk per koe per dag is de proefperiode zeer succesvol te noemen. Of zoals Thieu lachend zegt: “ik kom boven de 10.000 kg melk per koe uit, mét roodbonte koeien en weidegang. Het is gewoon wondervoer!” Koeien die pieken tot 60 kg melk, en vaarzen die 45 kg melk produceren zijn inmiddels eerder regel dan uitzondering bij Bongers. “Met zo’n productie zou je graatmagere koeien verwachten, maar ze doen het zo makkelijk”, verwondert Thieu. De dieren zijn goed in conditie, glimmen en hebben een flink gevulde pens. “De piek op 60 dagen bepaalt ook het verdere verloop van de lactatie”, legt Henk Dings uit over het effect van TopStart op de hele lactatie. “Je ziet dat de koeien lang en constant pieken, ook als Thieu na de 60 dagen weer overgaat op Stal Rendement nP via Dynamisch Voeren.” De lactatiewaarde van de 49 proefkoeien was 105.2, ten opzichte van 94.3 van de 57 overige koeien. De vet- en eiwitgehalten zijn gelijk, maar op jaarbasis hoger. Het lactosegehalte, wat ook een maat voor de energievoorziening is, ligt aanzienlijk hoger dan vorig jaar. De voorspelde 305-dagenproductie die van 9161 kg naar 9867 kg melk gaat, wat alleen al veroorzaakt wordt door de proefkoeien. Samen goed voor een extra saldo van €285 per koe, wat Thieu op jaarbasis €28.503 aan extra opbrengsten oplevert.

Agrifirm Nutritional Solutions levert kwaliteitsveevoeders en tal van andere producten en diensten aan u als ondernemer in de melkveehouderij. Het rendement van onze klanten staat daarbij centraal. We werken voortdurend aan nieuwe assortimenten en concepten die zijn toegesneden op specifieke behoeftes. We zijn marktleider op het gebied van veevoeders in Nederland.

Meer over Agrifirm

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin