Doorgaan naar artikel

‘De robot werkt vlot waardoor we nu meer koeien kunnen melken.’

Negen jaar geleden stapte Stijn Peeters officieel bij zijn ouders in het melkveebedrijf. Samen met zijn vader zorgt hij voor de dagelijkse gang van zaken op het bedrijf in Nijlen (provincie Antwerpen). Sinds de bouw van de nieuwe stal in 2015 worden de 245 koeien automatisch gemolken. Sinds vorig jaar worden de koeien gemolken door 4 Lely Astronaut A5 melkrobots. Stijn: “Met deze robots melken we met hetzelfde aantal koeien meer liters. De melkrobot werkt vlot waardoor de capaciteit een stuk hoger is. Dat laat zich zien in meer liters melk per robot.”

De interesse voor het boerenbedrijf zat er bij Stijn (28) als van jongs af aan in. Vandaag de dag runt hij het bedrijf samen met zijn ouders Luc en Heidi en vriendin Xanthe. Samen met zijn vader Luc zorgt hij voor de dagelijkse gang van zaken op het bedrijf. Zijn moeder Heidi verzorgt de administratie en vriendin Xanthe zorgt, naast haar job als dierenarts, voor de kalveren.

De afgelopen jaren heeft de familie Peeters niet stil gezeten. Het bedrijf heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. In 2015 is het melkveebedrijf verhuisd naar een nieuwe locatie op één kilometer afstand van het voormalige bedrijf. “Hier hadden we de mogelijkheid om een nieuwe stal te bouwen en verder te groeien”, vertelt Stijn. Met de bouw van de nieuwe stal is gekozen om de traditionele melkstal in te ruilen voor vier melkrobots.

Meer koeien melken zonder vreemde arbeid

Het welzijn van de koe is een belangrijk speerpunt voor de jonge veehouder die een echte koeienboer is. De nieuwe 0+6+0 ligboxenstal heeft 260 ligplaatsen en is van alle gemakken voorzien. De koeien genieten van de zandboxen en bepalen zelf wanneer ze worden gemolken. Sinds vorig jaar zorgen vier Lely Astronaut A5 melkrobots dat het melken altijd doorgaat. “Toen we de nieuwe stal bouwden hebben we besloten het melken te automatiseren”, vertelt Stijn. Met name de arbeidsbesparing was voor de veehouders een belangrijke reden om te kiezen voor robotmelken. “Met de nieuwe stal konden we de veestapel uitbreiden en door te automatiseren hadden we de mogelijkheid om meer koeien te melken zonder vreemde arbeid in te schakelen. Het is lastig om goede melkers te vinden, dus dit zagen we niet zitten”, legt hij uit.

“In de nieuwe stal begonnen we met robotmelken. Vorig jaar in september besloten we over te stappen op de Astronaut A5 melkrobot.” “We zijn tevreden over deze robots”, stelt hij. “De koeien kunnen makkelijk in- en uitlopen en de robots hebben meer capaciteit”, noemt hij als belangrijke voordelen.

 

“We melken nu met hetzelfde aantal koeien meer liters.”

De melkrobots staan voor in de stal naast elkaar opgesteld. In de stal zijn de koeien verdeeld in twee groepen met ieder twee robots. “Door de korte lijnen werkt dit heel prettig”, vertelt de jonge veehouder. De koeien waren snel gewend aan de nieuwe Astronaut A5 melkrobots. “Alleen het glimmende staal vonden ze even spannend, maar dit waren ze na een dag gewoon. Dit verliep soepel”, laat Stijn weten. “Deze robots hebben een grote capaciteit. De melkbekers worden snel aangesloten en ook zien we dat de uiers goed worden uitgemolken”, vertelt de veehouder tevreden en voegt toe: “We melken nu met hetzelfde aantal koeien meer liters. Bovendien hebben we nu de mogelijkheid om meer koeien te melken, omdat de capaciteit simpelweg groter is. Dat laat zich zien in meer liters melk per robot.” Op het bedrijf is het gemiddelde aantal melkingen gestegen van 2,5 naar 3 melkingen per koe per dag. “Wat opvalt is dat deze robots meer vrije tijd hebben. We kunnen nu wel 135 koeien met twee melkrobots melken”. “Als we zien hoeveel melk we uit de robots kunnen halen dan betaalt de investering zich wel terug”, zegt Stijn vastberaden.

 

Vertrouwen op de melkrobots

Minder foutmelkingen en meer liters melken, dat was het doel dat de familie Peeters gesteld had met de overstap naar de Astronaut A5. “Dit hebben we gerealiseerd”, vertelt de veehouder tevreden. “Het gaat heel goed. We melken nu gemiddeld 38,7 liter per koe per dag en hebben aanmerkelijk minder ophaalkoeien. Hierdoor heerst er veel meer rust in de koppel”, merkt hij en voegt toe: “We vertrouwen op de melkrobots. Andere collega-veehouders die willen automatiseren adviseer ik nu altijd om een Lely te kopen. Zij hebben de meeste kennis en ervaring met robotmelken.”

De veehouders zijn trots op hun bedrijf en de koeien. “Met de realisatie van de nieuwe stal kunnen we onze koeien nu het juiste comfort bieden.” De plannen voor de toekomst? “Mocht mijn vader zich meer gaan terugtrekken in het bedrijf, dan zouden we wellicht in de toekomst nog verder willen automatiseren. Maar dit nog niet aan de orde, want mijn vader is nog jong en niet van plan om te stoppen”, vertelt de jonge veehouder tevreden.

Bedrijfsgegevens

De familie Peeters runt een melkveebedrijf in het Belgische Nijlen. Hier melken zij 245 koeien en houden 270 stuks jongvee op 120 hectare grond. Het rollend jaargemiddelde is 11.550 liter per koe per jaar met 4,05% vet en 3,48% eiwit. De gemiddelde leeftijd van de koeien is vier jaar en elf maanden. Het celgetal ligt op 120.

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin