Doorgaan naar artikel

‘Coaching rond overname heeft ons echt wat opgeleverd’

‘Ga je met je ouders in maatschap? Volg dan samen een coachingstraject.’ Dat is de tip van melkveehouder Roelof Smeenge, die zelf erg goed terugkijkt op zijn deelname aan het Jonge Ondernemers Ontwikkel Programma.

In het Drentse Lieveren houdt Roelof Smeenge (25) samen met zijn ouders 120 melk- en kalfkoeien op 80 hectare natuurland en 70 hectare regulier land. Het ondereind van de veestapel insemineert Smeenge met mannelijk gesekst Belgisch Blauw-sperma. Deze stiertjes mest hij af tot een leeftijd van 22 maanden.

Jonge Ondernemers Ontwikkel Programma

“Die moet een keer langskomen.” Dat zeiden de ouders van Roelof toen ondernemerscoach Sieto van Houten een presentatie over samenwerken gaf op een studiedag. Zo gezegd, zo gedaan, en na een kennismaking met Van Houten ging Roelof van start met JOOP: het Jonge Ondernemers Ontwikkel Programma van Agrifirm. Op dat moment, inmiddels een jaar of 4 geleden, was Roelof klaar met zijn Veehouderij niveau 4-opleiding en ging net in de maatschap met zijn ouders.

Basis voor samenwerking

Eerst doen de drie maten de Agrifirm IKTO-ondernemerstest. Een persoonlijkheidstest, waarin ieders voorkeursstijl van ondernemen en communiceren naar voren komen. “De uitslag bespreken we met Sieto. Samen kijken we waar onze persoonlijkheden bij elkaar passen, waar het eventueel kan botsen en waar iedereen goed in is. Dat is toch wel de basis of je met elkaar kunt samenwerken”, vindt Roelof. Vervolgens staat er een meerjarenplan op het programma. “Ik heb op een school al een keer een vijfjarenplan gemaakt, daar ben ik op verder gegaan in het programma van Sieto. Eerst alle cijfers invoeren vanuit de boekhouding, dan de behaalde resultaten en dan zie je exact wat je financiering per liter, financieringsruimte en betalingscapaciteit is. Dat is leuk om te zien, je weet waar je aan toe bent. Vervolgens ga je kijken wat je wilt investeren in de jaren erna en zie je wat dat kost. Zo kun je ook je kosten en opbrengsten beter inschatten.”

Het leuke is dat je dan ook eens wat andere dingen uit gaat rekenen om te kijken wat dat scenario betekent voor je resultaat en perspectief.

Roelof Smeenge

Meerjarenplan maken

Ook voor het meerjarenplan gaat Sieto om tafel met de familie Smeenge. “Sieto kijkt met ons mee en kent het programma. Hij is dan echt de coach die kan meekijken waarom je iets wel of niet moet doen. Dat ging heel goed, Sieto is daar heel geschikt voor. Het leuke is dat je dan ook eens wat andere dingen uit gaat rekenen om te kijken wat dat betekent voor je resultaat. En als je het dan bespreekt, helpt het ook dat Sieto er bij zit. Je ouders doen het toch op een bepaalde manier en hebben een bepaalde kijk en zo kun je, met Sieto erbij, toch ook wat andere ideeën laten zien. Het helpt dat er iemand bij zit.”

Iemand om op terug te vallen

Inmiddels is JOOP bij Roelof afgerond, maar nog ieder jaar komt Sieto langs. Samen met Roelof en zijn ouders bespreekt hij de resultaten en ook hoe het persoonlijk gaat. “Dat is wel heel goed”, vindt Roelof. “Zo blijft er niets onder tafel. Je praat er weer even over. En met Sieto heb je ook altijd iemand achter de hand om op terug te vallen. Wij vinden dat heel erg waardevol, het heeft echt wat opgeleverd.”

Ruzie voorkomen

Of Roelof dan dingen anders is gaan doen na zijn JOOP-traject? “Je bent zoals je bent, qua persoonlijkheid ben ik niet ineens anders. Maar ik heb wel mijn blik verbreed. Ik denk niet alleen meer aan morgen, maar kijk nu ook verder, bijvoorbeeld naar de investeringen die je op lange termijn wil doen. Mijn advies aan anderen die bij hun ouders in het bedrijf komen, is om ook mee te doen aan JOOP. Het kost wel wat natuurlijk, maar voor de openheid en communicatie naar elkaar toe vind ik het heel belangrijk om zoiets te doen. Betrek ook de anderen uit je gezin erbij, mijn zusje heeft bijvoorbeeld ook bij gesprekken gezeten. Ik heb een goede band met haar en dat wil ik ook graag zo houden. Je hoort nog wel eens dat er ruzie in de familie komt bij een bedrijfsovername, maar zoiets kun je echt voorkomen met JOOP”, besluit de jonge ondernemer.

Over JOOP

Ben je net als Roelof van plan het bedrijf van je ouders over te nemen of zit je al een aantal jaren in het bedrijf en wil je ook weer eens kijken hoe het ervoor staat? Ga dan aan de slag met JOOP. Vraag hier een vrijblijvend gesprek aan.

Agrifirm Nutritional Solutions levert kwaliteitsveevoeders en tal van andere producten en diensten aan u als ondernemer in de melkveehouderij. Het rendement van onze klanten staat daarbij centraal. We werken voortdurend aan nieuwe assortimenten en concepten die zijn toegesneden op specifieke behoeftes. We zijn marktleider op het gebied van veevoeders in Nederland.

Meer over Agrifirm

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin