Doorgaan naar artikel

Brit investeert €1,2 miljoen in overstap op melkvee

Robert Patton was aktief in zoogkoeien, vleesstieren en de paardenhouderij. Met de komst van een opvolger is meer rendement vereist en stapt hij in melkvee. De stal is volop geautomatiseerd om de arbeidsbehoefte te drukken.

Robert Patton is met 56 jaar nog maar net begonnen met het melken van koeien. Hij bouwde er een nieuw bedrijf voor, Old Mill Dairies in Ballycarry in Noord-Ierland. De bouw ervan vergde ruim twee jaar. De Brit investeerde er meer dan €1,2 miljoen in. Kernpunt bij zijn investering was het zo comfortabel mogelijk maken voor de koeien. Daarnaast moest de arbeidsbehoefte zo minimaal mogelijk zijn.

Patton was jarenlang vleesveehouder. ““Ik ben opgegroeid op een voor de regio typische boerderij waar rundvlees, schapen en paarden werden gehouden. Nadat ik van school kwam, begon ik Old Mill Saddlery als neventak. Die leverde alles wat paardeneigenaren nodig hebben. Mijn zoon komt nu van school af en is geïnteresseerd in de landbouw. Omdat het houden van zoogkoeien en stieren steeds minder rendabel is, gaan we verder in de melkveehouderij.”

Old Mill Dairies bewerkt 210 hectare, waarvan 190 eigendom en 20 pacht. Patton heeft de hele veestapel gekocht van een stoppende melkveehouder die volledig gesloten werkte. Hij melkt nu 90 koeien, vanuit jongvee zal het bedrijf in een jaar tijd groeien richting 130 melkkoeien. “Het doel is om continu ongeveer 110 koeien te melken.”

De nieuwe stal is 44 meter lang en 30 meter breed en telt 126 ligboxen voor de koeien. Die zijn voorzien van comfortmatrassen. Twee Lely Astronaut A5 robots melken de koeien. Ze realiseren nu gemiddeld 3,7 melkbeurten per koe per dag. Robert voegde ook een Lely Vector voerrobot toe met bijbehorende voerkeuken, een Lely voerautomaat buiten de melkstal en een Discovery stalreiniger. De grassilage is opgeslagen in twee sleufsilo’s van 39 x 10 meter. Patton stalt het melkvee jaarrond op.

Patton bereidde zich goed voor op de melkveehouderij. ““Ik heb de afgelopen vier jaar de tijd genomen om alles te onderzoeken wat nodig was om melkvee te kunnen houden,” zegt de veehouder. “Alles moest kloppen, zelfs de roosters zijn speciaal gegroefd om de koeien meer grip te geven tijdens het lopen. Een van de belangrijkste beslissingen die ik nam was het toevoegen van warmtewerende, transparante dakplaten. Ik wilde een stalomgeving creëren die zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Daarom was het een no-brainer om de transparante dakbedekking te gebruiken om meer daglicht binnen te laten. Onderzoek toont dat koeien minder vruchtbaarheidsproblemen hebben en meer voer opnemen in een goed verlichte omgeving. Het verminderen van hittestress verhoogt de opbrengsten en het dierenwelzijn.”

Robert verkoopt zijn melk aan Aurivo, een bedrijf in Ierland. De koeien produceren nu gemiddeld 35 kg melk per dag.

Patton heeft één medewerker in dienst die voor de melkveestapel zorgt. Hij zet gesekst sperma in om meer vaarzen te fokken. Voorlopig blijft hij de Holstein-genetica gebruiken, maar hij wil in de toekomst graag kruisen. “Ik ging naar Zweden en Denemarken om naar koeien te kijken en de gekruiste ProCROSS-aanpak van VikingGenetics spreekt me aan. Maar ik wil de kudde wel gesloten houden, geen dieren van buitenaf binnen halen. Onze uitstekende gezondheidsstatus moet behouden blijven.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin