Doorgaan naar artikel

‘Als je de melkrobot maximaal wilt benutten hoort de Juno erbij’

LELY bij melkveebedrijf Marco van Wijk in Slootdorp. Foto: Melkveehouder Marco van Wijk (46) in zijn stal partner

Foto: Lely

Op het bedrijf van de familie Van Wijk schuift de Lely Juno op zijn gemak het voer van de koeien aan. Marco van Wijk: “Dankzij de automatisering gaat het bedrijf nu dag en nacht door, ook als ik er niet ben.”

Op het bedrijf van de familie Van Wijk schuift de Lely Juno op zijn gemak het voer van de koeien aan. Marco van Wijk: “Dankzij de automatisering gaat het bedrijf nu dag en nacht door, ook als ik er niet ben.”

Marco van Wijk woont samen met zijn vrouw Dorien en kinderen Maud (6) en Nick (10) in Slootdorp. Hij is fulltime veehouder en runt het bedrijf veelal alleen. “Mijn doel is om met één man zoveel mogelijk melk te leveren”, stelt Marco. Dit doet hij met veel passie. ”Het werken met het vee vind ik het mooist!”

De nieuwe Lely Juno voeraanschuiver was net geïntroduceerd toen Marco besloot, kort na de overstap op twee Astronaut A4 melkrobots, ook het voerschuiven te automatiseren. “We hoorden veel positieve verhalen over de Juno in combinatie met robotmelken. Bovendien brachten de mogelijkheden van de nieuwe voerschuiver veel meerwaarde op ons bedrijf. De veelzijdige Juno heeft de mogelijkheid om in meerdere stallen aan te schuiven en kan zowel links als rechts aanschuiven. Dit maakt de routes efficiënter. Bovendien konden we hem koppelen aan onze elektrische overheaddeuren.”

Koeien worden iedere twee uur getriggerd

De Juno schuift het voer om de twee uur netjes aan. Op deze momenten worden de koeien getriggerd om naar het voerhek te komen, ziet Marco. “Het is voor de koe veel gunstiger als hij heel veel kleine porties neemt”, geeft Van Wijk aan. “Hierdoor houden ze een goed en stabiel pH-niveau in de pens, en als een koe dan toch in de benen is heeft hij ook de neiging om naar de robot te gaan. Het is een toegevoegde waarde op ons bedrijf. Als je de melkrobot maximaal wilt benutten hoort de Juno erbij”, stelt Marco.

Iedere ochtend voert de veehouder een uitgebalanceerd rantsoen aan de melkkoeien. Dit doet hij behoorlijk intensief. “De dag ervoor wordt er een basis gemaakt met meel en bierbostel. De volgende ochtend voeg ik hier water aan toe, en vervolgens gras en mais waarna het een tijdje wordt gemengd”, legt Marco uit. Vanaf elf uur start de Juno met het aanschuiven van het voer. Op basis van de hoeveelheid ruwvoer op een bepaalde plek corrigeert de Juno automatisch de optimale afstand tot het voerhek. “Vier keer per dag schuift de Juno het voer aan bij het jongvee en rijdt hij buitenom naar de droge koeien. Over deze route hebben we goed nagedacht. We hebben ervoor gezorgd dat de Juno buiten zo kort mogelijk langs de muur kan rijden, achter de voersilo’s langs. Hiermee voorkomen we dat hij kruist met de mengwagen, voerleveranciers of ander verkeer.”

“Door de automatisering kan ik het bedrijf alleen runnen en gaat het bedrijf dag en nacht door, ook als ik er niet ben”, besluit Marco tevreden.

Bedrijfsgegevens

LELY bij melkveebedrijf Marco van Wijk in Slootdorp. Foto: Melkveehouder Marco van Wijk (46) in zijn stal
Foto: Lely

Marco van Wijk houdt 120 melk- en kalfkoeien met 60 stuks eigen jongvee. Het rollend jaargemiddelde is 10.600 kg melk per koe per jaar met 4,60% vet en 3,55% eiwit. De voerefficiëntie ligt tussen 1,5 – 1,6.

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely
Beheer
WP Admin