Doorgaan naar artikel

Afwijkende keuzes in Nieuw-Zeeland

Dion van Leeuwen en Meg Coombs schakelden over van dag en nacht weiden naar opstallen, een TMR-rantsoen en robotmelken.

In Canterbury, op Nieuw-Zeelands Zuidereiland, melken Dion van Leeuwen en zijn vrouw Meg Coombs 890 koeien met 16 Lely Astronauts. Ze boeren op een duurzame, winstgevende en plezierige manier waarbij ze de koeien onder dak te houden. “Heel anders dan de normale traditionele Nieuw-Zeelandse boerderijen waar de koeien jaarrond dag en nacht weiden ”, zegt Dion van Leeuwen. “Een buitenbedrijf produceert gemiddeld 20 liter per koe per dag. Binnen produceren onze koeien ongeveer 28 liter per dag”

Doelen van familie van Leeuwen

Het doel op de boerderij is het fokken van koeien met een hoge productie, niet in liters maar in kilo’s vet en eiwit. Via Horizon volgen ze de prestaties van hun koeien. Horizon toont informatie over iedere individuele koe en vaars. Door middel van genomische testen kunnen ze de beste koeien en vaarzen selecteren en daarmee verder fokken. Zo verbeteren ze snel en gericht de kwaliteit van hun kudde. “Ik denk dat het in de stal heel belangrijk is om kwaliteit boven kwantiteit te stellen”, zegt Meg. “We investeren veel in het voer en ons personeel werkt heel hard, daarom willen we zo veel mogelijk kilo’s vet en eiwit uit de stal halen.”

Van conventioneel naar automatisch melken

Dion geeft aan dat de overgang van de conventionele melkstal naar Lely’s automatisch melksysteem geen negatief effect op de melkproductie had. De melkproductie nam zelfs toe omdat de koeienover gingen op een TMR- rantsoen. Dit zorgt voor een goede balans tussen energie en eiwit in het rantsoen, , wat resulteerde in een hogere melk opbrengst. Met de melkrobot hebben ze ook de mogelijkheid om de koeien op de juiste manier te voeren, afhankelijk van hun productie, wat uiteindelijk een positief effect heeft op de gehele kudde.

Foto's: Lely
Dion van Leeuwen en Meg Coombs melken 890 koeien in Canterbury (N.-Z.)

Beheer van de koeien

Naast Holstein Friesian koeien melkt familie van Leeuwen ook Jersey koeien. Dion geaft aan dat het management tussen beide groepen niet heel verschillend is. De dagelijkse routine is hetzelfde, het enige verschil is dat de Jerseys wat efficiënter omgaan met het voer. . Dit is voor familie van Leeuwen positief, omdat ze in Nieuw-Zeeland worden betaald op basis van kilo’s vet en eiwit. Jersey koeien produceren daar meer van in verhouding tot hun gewicht.

Werknemers vinden

“Het is makkelijker voor ons om werknemers te vinden die in de robotstallen willen werken, gewoon omdat het anders en interessant is”, aldus Meg Coombs. Zij geeft aan dat de maatschappelijke druk op de melkveehouderij in Nieuw Zeeland toeneemt. Daarom moedigt ze mensen juist aan om hun stal te bekijken. Op deze manier wil ze laten zien hoe hun koeien in de stal staan, dat ze gelukkig zijn. “De koeien kunnen eten wanneer ze willen, vrij liggen en gemolken worden”zegt ze. “Ik denk dat dit hun mening over de melkveehouderij zal veranderen en hopelijk ten goede.”

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin