Doorgaan naar artikel

+ 7 punten BSK in 3 maanden

+ 7 punten BSK in 3 maanden partner

+ 7 punten BSK in 3 maanden

Het halen van een hoge productie ziet melkveehouder Gerko Brink als de ultieme beloning voor goed werk. En die beloning krijgt hij: met een rollend jaargemiddelde van 11.500 liter behoort Gerko tot de top vijf van Drenthe. En nu hij sinds drie maanden de TopStart®-strategie toepast, zijn de vooruitzichten nog beter. De BSK steeg van ruim 48 naar 55 liter.

De afgelopen jaren werkte melkveehouder Gerko Brink uit Zijen met krachtvoerbrok Lacto Excellent. Aan het voerhek ligt een gebalanceerde mix uit de voerdoseerwagen, met kuilgras, snijmaïs, bierbostel en een maatmeel waar soja en sojahullen in verwerkt zijn, aangevuld met mineralen en buffers. Specialist Niels Grootoonk van Agrifirm: “Dat gaf al goede resultaten, maar we dachten dat er meer mogelijk was. Toen kwam TopStart® in beeld. Dat is een voerconcept waarmee je de krachtvoergift op een veilige manier veel sneller kunt opbouwen, bijvoorbeeld door aanvulling met een speciale opstartbrok. Doel van het concept is dat de verse koeien een goede start maken. Dan halen ze sneller een hogere piekproductie en houden ze een hoge productie bovendien langer vast. Dat zie je terug in de tank.” Brink beaamt dat: “Mijn gemiddelde productie is nu zo’n 39 liter per koe per dag en de BSK van mijn topkoeien is 55. Vóór TopStart® zat ik op zo’n 31 liter melk en een BSK van rond de 48.”

Meer melk per kilo fosfaat

Een hogere productie zorgt ook voor een gunstige verhouding van het aantal kilo melk per kilo fosfaat. Dat is belangrijk omdat de veehouder veel jongvee aanhoudt. Brink: “Naast mijn bijna 100 koeien, heb ik 80 stuks jongvee. De verkoop van vaarzen die goed aan de melk zijn, is een belangrijk onderdeel van mijn bedrijfsvoering waar ik bovendien veel plezier van heb.”

Dagelijks + € 2,50 voersaldo hoger per koe

Voor Brink is het voersaldo een belangrijke richtlijn. “Als ik er niets aan verdien, houdt het op”, stelt de melkveehouder. “In het begin had ik mijn twijfels, maar die extra opstartbrok blijkt heel goed uit te kunnen. Het voersaldo zit het laatste kwartaal op 9,86 euro per koe, en dat is gewoon heel netjes. Grootoonk haakt aan: “Je hebt bedrijven die 7,50 euro saldo per koe per dag draaien. Als je dat vergelijkt met de cijfers van Brink, dan draait hij 2,50 euro per koe per dag meer. Als je 100 koeien hebt, is dat gewoon 250 euro per dag verschil.”

Brink: “Ik werk nu met maximaal 9,5 kilo krachtvoer per vaars en 12,5 kilo per koe totaal. Voor de vaarzen is daarvan 7,5 kilo TopStart®brok, en van de koeien 10,5 kilo. In de eerste tien dagen van de lactatie bouw ik op naar 4 kilo TopStart®brok voor de vaarzen en 6 kilo voor de koeien. Daarna bouw ik tot dag 21 geleidelijk op naar het totaal. Na dag 40 ga ik over op de voertabel.”

Door met TopStart®

“Ik ga zeker door met TopStart®”, vertelt Brink. “De productie ligt nu duidelijk hoger en de gezondheid van de koeien is goed. Het celgetal zat bij de laatste controle op 68 en ik heb vrijwel geen lebmaagverdraaiingen. Ik maak nu het productiepotentieel waar en dat geeft me een goed gevoel. Ik kan hier een goede boterham mee verdienen, en al het werk zelf rondzetten. Groeien hoeft voor mij niet. De TopStart®-strategie past uitstekend bij mijn visie: met de koeien die je hebt het maximale uit je bedrijf halen. Daar beleef ik elke dag plezier aan.”

Brink is niet de enige die zulke topprestaties levert met het TopStart®-concept van Agrifirm. Bekijk hier de ervaringen van andere melkveehouders.

Agrifirm Nutritional Solutions levert kwaliteitsveevoeders en tal van andere producten en diensten aan u als ondernemer in de melkveehouderij. Het rendement van onze klanten staat daarbij centraal. We werken voortdurend aan nieuwe assortimenten en concepten die zijn toegesneden op specifieke behoeftes. We zijn marktleider op het gebied van veevoeders in Nederland.

Meer over Agrifirm
Beheer
WP Admin