Doorgaan naar artikel

‘100 koeien per man is haalbaar’

Image partner

Hindrik en Taekje Kuiper melken samen met hun zonen Hendrik en Meile zo’n 300 koeien op twee locaties. Op het thuisbedrijf melken ze in een 22-stands caroussel, op het bedrijf aan de andere kant van het dorp met twee melkrobots. “Na de quotering groeien we door naar 400 koeien”, vertellen ze. “Maar dan wel met eigen arbeid en hulp van automatisering.”

Met zo weinig mogelijk vreemde arbeid het bedrijf rondzetten is het credo van de Kuipers. “Het geld dat je aan personeel uitgeeft vloeit uit het bedrijf weg en daarmee daalt de cashflow”, aldus Hindrik die snel rekent. “We hebben ervoor gekozen zelf een paar stappen harder te lopen en het geld te gebruiken voor investeringen die ook weer rendement opleveren.” Zo zagen ze al snel de voordelen van automatisering.

“Eigenlijk ben ik een lage-kostprijs boer”, geeft Hindrik toe. “Ik dacht dat de robot de kostprijs zou verhogen, maar ja, als de jongens het willen…” Het tegendeel bleek echter waar. Ze kozen voor automatisch melken vanwege de flexibiliteit. “We wilden om 5 uur ’s avonds wel door  kunnen met kuilen”, verwoordt Meile.

 Het bleek dat de twee Lely A4’s niet alleen de druk van de arbeidspieken wegnemen, maar ook nog eens betere prestaties leveren dan gangbaar melken. “Het draait bij de robots technisch beter dan op ons thuisbedrijf met de carrousel. En na de quotering geldt dat vast ook economisch”, geeft Hindrik toe.

“De vaarzen en tweedekalfskoeien die we naar het bedrijf met de robot brachten, realiseerden heel gemakkelijk een productie van ruim 10.000 kilo melk met ook nog eens 3,66 procent eiwit en een celgetal van 68.000 cellen/ml. Dit halen we met de carrousel niet.” Dankzij de activiteitenmeting -‘magnifiek, omdat we er niet altijd zijn’- hebben ze bovendien de vruchtbaarheid onder controle. “De tussenkalftijd ligt op 364 dagen”, geeft Meile aan.

De kostprijs van de melkproductie ligt met 28 cent wel wat hoger dan de 25 cent bij het gangbaar melken. “Daarentegen sta ik er helemaal versteld van dat je de productie zo makkelijk kunt verhogen. Door zo de efficiëntie te verbeteren, daalt de kostprijs ook weer. In april 2015 zetten we er een derde robot bij en gaan dan naar 200 koeien.”

 

Hindrik (56), Taekje (56), Hendrik (30) en Meile (24) Kuiper melken in het Friese Easterein krap 300 koeien op 2 locaties. Op het hoofdbedrijf melken ze met een 22-stands carrousel 160 melkkoeien en draait een mestvergister. De tweede locatie, op 1,6 kilometer afstand, huisvest 130 koeien die door twee Lely A4-robots gemolken worden. April 2015 volgt hier de derde robot en groeit het bedrijf door naar 400 koeien. In totaal hebben ze 180 hectare grond (125 hectare eigendom, 25 erfpacht en 30 hectare pacht), die ze merendeels zelf bewerken.

 

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely
Beheer
WP Admin