Doorgaan naar artikel

‘Voermaatregel nekt droge koeien’

De voorgestelde eiwitnorm heeft verstrekkende gevolgen voor droge koeien”, constateert Jorien Papen, dierenarts en productmanager bij Agrifirm. In deze video legt ze uit wat de gevolgen precies zijn en welke mogelijkheden er zijn als de eiwitmaatregel doorgaat.

Eiwit uit ruwvoer teveel kalium

“Een droge koe heeft eiwit onder andere nodig voor de ontwikkeling van het kalf en het maken van voldoende en goede biest. Als je minder eiwit in brok, meel of losse grondstoffen mag voeren, kun je dit bij droge koeien niet of moeilijk compenseren met ruwvoer. Want eiwitrijk gras bevat vaak ook veel kalium, terwijl je het rantsoen juist wilt beperken op kaliumgehalte, vanwege het risico op melkziekte.”

Kijk bedrijfsspecifiek

Wat kun je doen als de voermaatregelen in de huidige vorm doorgaan? “Het is echt bedrijfsspecifiek wat de beste oplossing is. Er zijn opties voor een kant-en-klaar rantsoen, een stro-brok rantsoen is wellicht een mogelijkheid. Ook onderzoeken we oplossingen voor gemengde rantsoenen”, vertelt Papen.

Gevolgen voor de hele lactatie

De gevolgen van deze voernorm op bedrijfsniveau zijn omvangrijk. “Vooral oudere koeien lopen meer risico op problemen, omdat ze kwetsbaarder zijn bij een niet-optimaal rantsoen. Maar ook de gevolgen voor de rest van de lactatie zijn groot. Als de droogstand niet optimaal is, zie je dat terug in de hele lactatie en de gezondheid van het kalf. We hadden graag gezien dat er voor deze kwetsbare groepen een uitzondering werd gemaakt. Niet alleen vanwege de gezondheid, maar zeker ook omdat we het pijnlijk vinden dat deze maatregel voor sommige veehouders onnodige extra kosten met zich meebrengt”, besluit Jorien.

Zorgen over de eiwitmaatregel

Agrifirm maakt zich ernstige zorgen over de eiwitmaatregel. De maatregel grijpt in op de meest cruciale fases en brengt diergezondheid en -welzijn in gevaar. Juist daar zijn de effecten van de voermaatregel enorm. Lees meer over de uitdagingen, mogelijkheden én adviezen binnen deze stikstofmaatregelen.

Agrifirm Nutritional Solutions levert kwaliteitsveevoeders en tal van andere producten en diensten aan u als ondernemer in de melkveehouderij. Het rendement van onze klanten staat daarbij centraal. We werken voortdurend aan nieuwe assortimenten en concepten die zijn toegesneden op specifieke behoeftes. We zijn marktleider op het gebied van veevoeders in Nederland.

Meer over Agrifirm

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin