Doorgaan naar artikel

Precisiebekalking op gras- en maisland

De bodem-pH is belangrijk voor een goede productie van maïs- of grasland. Dat heeft te maken met de werking van het zogeheten klei-humus complex (CEC), verantwoordelijk voor de structuur van de bodem en de nalevering van nutriënten als kalium, magnesium en calcium en ammonium-stikstof.

Een te lage pH kost opbrengst, maar een te hoge ook. Met de Veris scan zie je in de praktijk dat er binnen een perceel vaak grote verschillen zijn.

Een gedetailleerde bodemscan brengt niet alleen de gemiddelde pH in beeld, maar toont ook heel gedetailleerd verschillen binnen een perceel. Daarmee wordt bekalken preciezer en effectiever.

Als je plaatsspecifiek bekalkt, benut je de toegediende meststoffen veel beter. Je brengt het op elke plaats in het perceel op de grond op treef-pH. Dit is goed voor het bodemleven en de effectiviteit van meststoffen die je daarna strooit.

Het apparaat hangt in de hefinrichting van de trekker. Als de trekker heen en weer rijdt over het perceel, trekken kouterelementen ondiepe sleuven in de grond. Deze registreren de pH, het organische stofgehalte en de geleidbaarheid. De combinatie bestrijkt systematisch het hele perceel. In combinatie met GPS-technologie worden de meetgegevens verwerkt in gedetailleerde kaarten.

Taakkaart stuurt plaatsspecifieke bemesting

De veehouder krijgt een gedetailleerd beeld van de verschillen in pH en organische stof binnen het perceel. Agrifirm vertaalt deze in specifieke adviezen  in een taakkaart. De taakkaart een plaatsspecifieke kalkdosering, op basis van pH en organische stof, waarmee een GPS-gestuurde machine aangestuurd wordt.

De Veris scan is voor gras- en maissland is een uitgelezen mogelijkheid om het hele perceel op de juiste pH te brengen. Een goede pH is de basis voor een  hogere ruwvoerproductie.

Deze Veris Scan, het bodemscanapparaat van Agrometius, is een machine afkomstig uit Amerika. Agrifirm biedt samen met dit bedrijf de service Veris scan aan.

Agrifirm Nutritional Solutions levert kwaliteitsveevoeders en tal van andere producten en diensten aan u als ondernemer in de melkveehouderij. Het rendement van onze klanten staat daarbij centraal. We werken voortdurend aan nieuwe assortimenten en concepten die zijn toegesneden op specifieke behoeftes. We zijn marktleider op het gebied van veevoeders in Nederland.

Meer over Agrifirm

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin