Doorgaan naar artikel

Pak de plus uit je ruwvoer

Wie broeikasgasuitstoot wil reduceren, komt al snel uit bij maatregelen in het rantsoen. In het rantsoen is het onder andere de celwandfractie (NDF) die bepaalt hoeveel emissies er vrij komen. Een minder vezelrijke kuil heeft een lagere uitstoot. Voor minder structuur ligt de sleutel tot succes bij een goed getimed maaimoment. En om dit maaimoment zo goed mogelijk te kunnen timen heeft Agrifirm een App ontwikkeld:De Ruwvoer+ App. Deze app geeft je inzicht in je gras- en maisgroei en je kunt de maaimonitor gebruiken om het juiste maaimoment te bepalen.

Op tijd maaien voor CO2-reductie

Het verlagen van broeikasgassen is een doel dat hoog op de agenda staat in de politiek, de maatschappij én ook in de agrarische sector. Veel emissies zijn direct of indirect afkomstig uit voeding. Bij de pensfermentatie komt methaan vrij en ook het gebruik van krachtvoer heeft invloed op de CO2-voetafdruk. In totaal is de bijdrage van het rantsoen direct én indirect verantwoordelijk voor 75 procent van de totale broeikasgasuitstoot. Dit betekent dat er veel te verbeteren valt om emissies te verminderen, ook in het rantsoen. Tegenwoordig wordt het veel interessanter gemaakt voor de veehouder om emissie reducerende maatregelen aan te gaan, omdat bijvoorbeeld Friesland Campina vanaf dit jaar 1,5 cent per kilogram melk extra betaalt.

Maaien of toch nog even wachten?

Het beste maaimoment hangt van veel factoren af en dat maakt het niet altijd gemakkelijk om het juiste moment uit te kiezen. Maar aan de hand van grasgroei, eiwitgehalte en de weersverwachting is er wel een voorspelling te maken. Met de maaimonitor, die je in de app vindt, kun je per regio en grondsoort zien of het al tijd is om te maaien, of dat je nog beter even kunt wachten.

De app geeft extra informatie over de stand van het gras en het weer, wat kan helpen als je nog twijfelt over het juiste maaimoment. Het blijft natuurlijk een beslissingsondersteunend middel; het juiste maaimoment beslis je uiteindelijk als veehouder zelf. Deze beslissing wordt nu vaak gemaakt op basis van de weersverwachting. In de kuilanalyses van afgelopen jaren zien we in elk geval terug, dat er nog veel verbetering mogelijk is. Puur en alleen al door het maaimoment te optimaliseren, is er winst te halen in kuilkwaliteit en daardoor ook op de CO2-uitstoot.

Meer VEM in je gras betekent meer melk

“Lukt het jou om de voederwaarde van je gras met 25 VEM te verhogen? Dan voer je met 10kg gras jouw koe wel 250 VEM meer”, rekent Arie van der Wal, Ruwvoerspecialist bij Agrifirm. “Bijkomend effect is dat een hogere voederwaarde ook een betere smaak geeft en een hogere verteringssnelheid, waardoor de koe uiteindelijk meer eet. Daardoor krijgt je koe nog meer VEM binnen. Bij een VEM van 500 levert je koe met gemak een liter melk meer op.”

De Ruwvoer+ App

Op 26 april heeft Agrifirm de Ruwvoer+ app gelanceerd. Dit is een aanvulling op het platform ‘Ruwvoerplus’ wat al langer bestaat. Ruwvoer+ help melkveehouders om te plussen op alle aspecten van de ruwvoervoorziening. Met diepgaande kennis, actuele inzichten en kennis over de juiste vaardigheden. Het hele jaar door. Ruwvoer+ is een academie voor maximaal rendement van eigen land én de Ruwvoer+ App is hier een mooie aanvulling op met de gras- en maismonitor en de maaimonitor.

De App is toegankelijk voor zowel voor Agrifirm klanten als niet-klanten. Het is een webapp dus je hoeft niets te installeren en het is makkelijk in gebruik.

Nieuwsgierig geworden? Meld je aan bij deze unieke webapp!

Agrifirm Nutritional Solutions levert kwaliteitsveevoeders en tal van andere producten en diensten aan u als ondernemer in de melkveehouderij. Het rendement van onze klanten staat daarbij centraal. We werken voortdurend aan nieuwe assortimenten en concepten die zijn toegesneden op specifieke behoeftes. We zijn marktleider op het gebied van veevoeders in Nederland.

Meer over Agrifirm

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin