Oudere koeien zijn gevoeliger voor melkziekte. Een goede droogstand en eventuele preparaten kunnen helpen koeien beter op te starten.
Oudere koeien hebben meer kans op melkziekte omdat de calciumhomeostase bij hen minder goed werkt. Dat meldt Hoard’s Hairyman naar aanleiding van een webinar waarin Jesse Goff, dierenarts en professor aan de Iowa State University’s College of Veterinary Medicine aan het woord was. Na het afkalven daalt het calciumgehalte in het bloed. Goff wijst erop dat koeien een van de weinige zoogdieren zijn die van de één op de andere dag veel melk produceren. Hij merkte ook op dat biest twee keer zoveel calcium bevat als melk. Hoewel dit calciumverlies onvermijdelijk is, krijgen niet alle koeien last van klinische melkziekte. Koeien die na afkalven calcium uit het darmkanaal en de botten kunnen halen, hebben vaak tussen de 12 en 24 uur na het afkalven weer een normaal calciumgehalte.
Homeostase, oftewel zelfregulatie, betekent dat het interne milieu van het lichaam zich herstelt en in evenwicht houdt. Naarmate koeien ouder worden werkt de homeostase minder goed. Daarom zijn oude koeien gevoeliger voor melkziekte dan jonge koeien.
Tekort aan calcium
Bijna de helft van de melkkoeien heeft te maken met een calciumtekort. Dat noemen we (sub)klinische hypocalcemie. Hoewel deze symptomen minder ernstig zijn dan bij klinische melkziekte, hebben koeien nog steeds te maken met een verminderde en/of minder krachtige penssamentrekking en drogestofopname, een lage weerstand en een verminderde melkproductie. Uiteindelijk kan het leiden tot melkziekte.
Melkziekte voorkomen doe je bij voorbaat in de droogstand. Het juiste rantsoen is een belangrijk onderdeel tijdens die periode. Verzurende rantsoenen of een speciaal aangelegde graskuil zijn opties. Ook zijn er calciumpillen die je eventueel rondom afkalven kunt toedienen zodat de koe snel van calcium voorzien is. Deze bevat zowel snel als geleidelijk beschikbaar calcium, waardoor het calciummetabolisme ook wordt geactiveerd.