Doorgaan naar artikel

Nat najaar vraagt om herstel van grasland

Wil je de kwaliteit van het/je grasland op peil houden dan is een vroege voorjaarscheck altijd aan te raden.

Zeker dit voorjaar is herstel van veel graslandpercelen noodzakelijk. Aanleiding is het natte najaar, waardoor veel veehouders het gras niet meer voor de winter konden maaien. Lang gras in de winter verhoogt het risico op kale plekken door uitwintering. Controleer je percelen daarom op tijd en ga aan de slag met herstel zodra de draagkracht het toelaat.

Begin met verwijderen van slechte grassen

De slagingskans kun je vergroten met een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat het gras van de bestaande mat kort is en combineer doorzaaien altijd met wiedeggen. Met de wiedeg haal je de slechte grassen (herkenbaar aan de ‘witte voetjes’ zoals ruwbeemd en straatgras) uit de mat. Hierdoor hebben de nieuwe grasplantjes minder concurrentie van het bestaande gras. Een recente doorzaaiproef van de Dairy Campus in Leeuwaarden laat zien dat er 74 kiemplantjes bijkomen per vierkante meter bij uitsluitend doorzaaien. Op het grasland waarbij doorzaaien was gecombineerd met wiedeggen was het aantal nieuwe kiemplanten 129. Het meest succesvol was de doorzaaiproef met kort gras in combinatie met wiedeggen. Hierbij was het aantal nieuwe kiemplanten 274.

Narollen na doorzaaien voor beste resultaat

Controleer bij het gebruik van een sleuvenzaaimachine (bijvoorbeeld een Vredo) of de gleuven goed gesloten worden na doorzaaien. Ook bij andere zaaitechnieken of doorzaaimachines is een goed contact tussen zaden en grond belangrijk.
Door je perceel met een Cambridgerol na te rollen haal je het beste resultaat. Je herstelt met doorzaaien niet alleen de kale plekken in je grasland. Ook de kwaliteit van het grasland verbeter je met de nieuwste genetica grassen. Dit is een van de belangrijkste conclusies uit recent onderzoek van PPS bodem & Ruwvoer. Met behulp van de juiste doorzaai strategie verhoog je de slagingskans met maar liefst 42 %.

Kies voor een kiemkrachtig mengsel

Het is aan te raden gebruik te maken van zeer kiemkrachtig zaad, zoals het mengsel Doorzaai. Dit Engels raaigrasmengsel is uniek door de lage kiemtemperatuur en snelle vestiging. Het mengsel bevat 30 procent grassen die al kiemen bij 6 graden Celsius. Je hebt hiermee een forse voorsprong op standaard Engels raaigras, dat pas kiemt bij 10 graden Celsius. Deze unieke eigenschap zorgt ervoor dat het gras snel ontwikkelt en uitstoelt voordat de groei start van onkruiden en slechte grassen.

Doorzaai is daarmee het ideale mengsel om je percelen vroeg in het voorjaar (februari) of laat in het najaar door te zaaien. Door de all-round samenstelling is Doorzaai een ideale opkikker voor zowel maai- als beweidingspercelen.

Barenbrug

Een wereld aan mogelijkheden, dat zag Joseph Barenbrug voor zich toen hij in 1904 naar gras keek. Hij initieerde de ontwikkeling van rassen voor verschillende toepassingen, en tot op de dag van vandaag gebeurt dat nog steeds. We ontwikkelen grassen voor verschillende klimaten en toepassingen. Voor het vee hebben we smakelijke en gezond gras met hoge voedingswaarden. Voor parken en tuinen ligt onze focus op fijnbladig en aantrekkelijk groen langzaam groeiend gras. Voor sportvelden hebben we sterk gras. Wat jij nodig hebt, kunnen wij realiseren!

Klanten op de eerste plaats

Klanten helpen bij allerlei soorten uitdagingen was Josephs missie. Als vierde generatie zetten Bastiaan en Frank Barenbrug deze traditie nu voort. Vandaag de dag is de Barenbrug Groep wereldleider op het gebied van het ontwikkelen van gras- en voederoplossingen. Een familiebedrijf in hart en nieren.

Kennis delen, oplossingen creëren

In alle belangrijke klimaatzones beschikken we over onderzoeksfaciliteiten. Met achttien kantoren en 22 locaties voor onderzoek en ontwikkeling staan we in zes continenten en meer dan twintig landen tot jouw beschikking. Onze R&D-experts netwerken en wisselen inzichten uit om precies de juiste oplossing voor jou te ontwikkelen. Onze aanwezigheid op het Zuid-Amerikaanse continent zorgt er bijvoorbeeld voor dat we over een waardevolle bron van tropische grassoorten voor over de hele wereld beschikken. Zuivel producerende landen zoals Nederland en Nieuw-Zeeland profiteren van elkaars inzichten betreffende gezonde en duurzame voederoplossingen.

Koninklijk

In 2004 ontving Barenbrug het predicaat Koninklijk, een onderscheiding die alleen wordt toegekend aan bedrijven met een enorme prestige en groot belang in hun veld, die meer dan honderd jaar bestaan en een duurzame bedrijfsvoering en uitstekende reputatie hebben. Wij zijn trots op onze koninklijke onderscheiding.

Meer over Barenbrug

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin