Doorgaan naar artikel

Melkveebedrijf optimaal managen met smartphone

Een groot (groeiend) melkveebedrijf vergt goed management om een constante en kwalitatieve melkproductie te realiseren. Lely heeft daarvoor het managementsysteem T4C (Time for Cows) ontwikkeld; een systeem dat de data vanuit de robot analyseert en de nuttige informatie over kudde(prestaties) en individuele koeien weergeeft. Voor dit managementsysteem is een mobiele versie ontwikkeld, T4C InHerd. Dat is een reeks mobiele Apps voor de smartphone waarmee de veehouder het managementprogramma T4C overal en altijd kan inzien én bijhouden.

Sander Vijverberg is een van de veehouders die intensief gebruik maakt van T4C InHerd: “Ik gebruik T4C InHerd voor verschillende processen in mijn bedrijf,  daardoor kan ik zo veel sneller acties in – en uitvoeren dat ik nu echt niet meer zonder zou willen!”

Voor Sander Vijverberg is het grootste voordeel duidelijk: “Ik kan de gegevens eerder zien zonder dat ik daarvoor achter de computer hoef te zitten. Daarmee kan ik naast sneller, ook veel efficiënter werken, want ik hoef geen zaken te onthouden of op een los briefje te schrijven.” Er zijn verschillende Apps in T4C InHerd die verschillende processen optimaliseren. Sander: “Met de ‘Cow App’ kun je de individuele prestaties per koe bekijken en direct acties instellen. Deze App gebruik ik het meest. Ik open hem wel zo’n 6 a 7 keer per dag.  Om een voorbeeld te geven:  wanneer ik een rondje maak door de stal om de ligboxen schoon te maken, dan kom ik iedere koe tegen. Als ik dan een koe zie die wat moeilijk loopt, kan ik direct via de ‘Cow App’ zorgen dat deze koe na haar bezoek aan de robot naar de separatieruimte wordt geleid. Dan maak ik mijn rondje langs de ligboxen verder af en tegen de tijd dat ik klaar ben staat de koe al in de separatieruimte zodat ik haar direct kan bekijken en behandelen.” De ‘Cow App’ is ook handig buiten de stal, bijvoorbeeld ’s ochtends nog voordat Sander zijn ronde door de stal gaat maken.  “Ik controleer ’s ochtends altijd eerst de gegevens van Ovalert van CRV om te zien welke koeien tochtig zijn. Dan kan ik via de ‘Cow App’ deze koeien selecteren, zodat deze na hun robotbezoek in de separatieruimte komen.  Wanneer ik dan in de stal kom kan ik direct deze koeien insemineren.”

Behalve de ‘Cow App’ gebruikt Sander ook dagelijks de Apps ‘Farm beats’ en ‘System today’. “De ‘Farm Beats’ App gebruik ik wanneer ik niet op het bedrijf ben, tijdens vakantie bijvoorbeeld, om te checken hoe het staat met prestaties van de kudde. Het geeft rust om altijd de gegevens in te kunnen zien en het zorgt er voor dat ik sneller actie kan ondernemen, ook al ben ik er zelf niet.  Met de ‘System Today’ App check ik 1 keer per dag hoe het staat met het onderhoud van de robot. Als er bijvoorbeeld onderdelen vervangen moeten worden, dan registreer ik dat dankzij de App altijd op tijd.” “Via de apps van T4C InHerd kan ik veel dingen sneller anticiperen en daarmee efficiënter te werk gaan. Dit bespaart me tijd en heel wat heen en weer lopen naar het kantoor om de gegevens van mijn koeien te bekijken en acties te registreren.”

“Je kunt sneller schakelen en daardoor dus eigenlijk meer tijd in de stal doorbrengen! Dat is echt het grote voordeel van T4C InHerd. Het maakt het werk beter inzichtelijk, je kan als boer sneller anticiperen en daarbij uiteindelijk efficiënter werken. Wie wil dat nu niet?”

Sander Vijverberg heeft een melkveehouderij met 125 melkkoeien in Strijen (Zuid-Holland). Hij melkt met 3 Lely Astronaut A4 melkrobots. Op dit moment realiseert hij een productie van 10.000 liter melk per jaar rolgemiddelde. Hij heeft plannen verder door te groeien naar 160 melkkoeien.

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin