Doorgaan naar artikel

Managementprogramma’s naar de cloud

Werken in de cloud heeft in melkvee-managementsystemen de toekomst. Het maakt uitgebreide data-analyses eenvoudiger. Uiteindelijk leiden slimme algoritmen en betrouwbare voorspellingen tot meer winst voor melkveehouders.

De meeste melkveehouders gebruiken managementprogramma’s van Uniform-Agri, Agrovision en CRV. Een kleiner deel gebruikt RUMA van VSM-automatisering of andere systemen. Uniform-Agri is gespecialiseerd in melkveehouderij en heeft wereldwijd 15.000 gebruikers van melkveepakketten. AgroVision is marktleider in de Europese varkenshouderij. Het breidt in melkvee uit met CowVision in België en andere landen. “Wij zijn met ons online-koemanagementpakket VeeManager het grootste voor administratie en registratie in Nederland”, zegt Charissa Hardenberg, woordvoerder van CRV. “Alle melkveehouders hebben toegang tot VeeManager en een groot deel gebruikt het VeeManager totaalpakket.” VeeManager richt zich op melkproductie, vruchtbaarheid, diergezondheid (vastleggen aandoeningen en behandelingen), fokkerij en registratie van VKI (voedselketeninformatie), dracht, geboorte, aan- of afvoer, inseminatie of KI-opgave. Met CRV Mineraal is VeeManager ook een tool voor bemestingsmanagement. “De veehouder krijgt inzicht in mest- en mineralenstromen en weet zeker dat zijn of haar bemestingsplan voldoet aan wet- en regelgeving”, zegt Hardenberg.

Ook financieel management

Uniform-Agri en AgroVision leveren niet alleen koemanagementprogramma’s, maar ook financiële pakketten. Uniform Agri heeft voor koemanagement een basispakket en een professioneel pakket dat is uitgebreid met volledige analyses van gezondheid, vruchtbaarheid en productie van koeien. “Daarnaast zijn er aanvullende modules, zoals de Feed Monitor voor monitoring van voerprocessen en inzicht in voeropname, voerkosten en voerefficiëntie. Maar ook een grasland en financieel module”, zegt Harm-Jan van der Beek, managing director van Uniform-Agri.

AgroVision levert het managementprogramma CowVision. Dit programma is gekoppeld aan CowManager en omvat diermanagement, voeding, melkproductie, mineralenwetgeving, grond en gewas en financieel (voerwinst- en melkveemonitor). CowVision combineert alles in één online programma. “De eerste groep veehouders is vanaf augustus 2020 in de cloud, we gaan geleidelijk naar 100% online-toepassingen”, zegt Fokko de Vries, productmanager Dairy van Agrovision. “De data staan centraal en zijn overal toegankelijk voor veehouders en zijn adviseurs. Up-dates installeren op de computer is ook niet meer nodig.”

Koemonitoring

Het monitoren en managen van koeien gebeurt met sensoren die data genereren over koegedrag. Sensoren in halsbanden, aan de poten of in het oor registeren onder andere tochtsignalen, positie, vreten, herkauwen, staan, liggen, lopen en inactief gedrag. Voorbeelden van deze systemen zijn CowControl van Nedap, Ovalert van CRV, CowManager ontwikkeld door Agis Automatisering en IDA van Connecterra. Ook melkrobotfabrikanten werken met soortgelijke systemen. De data-output hiervan is te koppelen aan andere managementsystemen.

CowManager is het enige systeem met een speciale oorsensor, die ook de oortemperatuur meet. “Dat is uniek”, zegt Anke Straathof, product & marketing manager van CowManager. “Want daling in oortemperatuur in combinatie met gedragsverandering is de perfecte indicator voor gezondheidsproblemen. De veehouder krijgt een attentie een tot twee dagen voordat de koe klinisch ziek is. Oortemperatuur werkt ook ter preventie hittestress.” CowVision is dealer van CowManager in de Benelux.

Nieuwe ontwikkelingen

Uniform-Agri en Agrovision transformeren hun software voor gebruik van programma’s in de cloud. “Dat is een grote en langdurige operatie, want we moeten alle software opnieuw schrijven”, zegt Van der Beek. “We zorgen dat de overgang voor de melkveehouder soepel gaat. Als je met de huidige versie kunt werken, lukt dat ook moeiteloos met de nieuwe versie.” Ook De Vries geeft aan dat deze omschakeling een kostbaar en complex proces is. “Teeltpakketten van CropVision en Mifas Online voor boekhouding staan al in de cloud. Dat gebeurt nu ook met alle melkveeprogramma’s van CowVision, waarbij we het desktopprogramma Comru uitfaseren”, zegt De Vries.

Van der Beek geeft aan dat Uniform-Agri in haar melkveepakketten de meeste koppelingen heeft en heel veel mogelijkheden voor data-analyse. “Met analyses van heel veel data, kun je interessante verbanden ontdekken en dat biedt mogelijkheden om het management op melkveebedrijven te verbeteren”, zegt Van der Beek. Een computer herkent patronen uit veel data en gebruikt algoritmes (een wiskundige formule) om te voorspellen. “Door gebruik te maken van algoritmes heeft data-analyse toegevoegde waarde voor veehouders. Want dan kun je betrouwbare voorspellingen maken, bijvoorbeeld van de melkproductie per dag”, zegt De Vries. “Voor de verdere ontwikkeling van algoritmes en kunstmatige intelligentie werken we samen met IQinabox. Dit Deense bedrijf heeft hier veel meer kennis van dan wij.”

Ook het systeem van CowManager leent zich voor uitgebreide data-analyse. “Want in meer dan 30 landen over de hele wereld lopen koeien met onze oorsensor”, zegt Straathof.

CRV ontwikkelt in samenwerking met veehouders twee nieuwe gebruiksvriendelijke apps. CRV Dier voor het dagelijkse diermanagement en CRV Bedrijf, die inzicht geeft op veestapelniveau, analyses weergeeft en ondersteunt bij het nemen van beslissingen. “Deze handige apps vervangen het VeeManagerpakket en daarmee zijn we klaar voor de toekomst”, zegt Hardenberg “Ook steken we veel energie in data-uitwisselingen via JoinData. De komende maanden wordt uitwisseling met zuivelondernemingen ook op deze wijze uitgevoerd.”

JoinData: data makkelijk en veilig delen

Data van melkveebedrijven zijn en blijven eigendom van de melkveehouder. Uitwisseling, verhandelen of bewerken van data is volgens de Wet Gegevensbescherming niet zomaar toegestaan. “Een partij, die data van een veehouder wil inzien of gebruiken, kan dat alleen doen als de veehouder deze partij hiertoe machtigt”, zegt De Vries van CowVision.
Maar veel veehouders die in het verleden machtigingen voor data-uitwisselingen hebben ondertekend, zijn vaak het overzicht en de controle kwijt. Sinds 2017 is daar een oplossing voor met de coöperatie en non-profit organisatie JoinData in Wageningen. Een coöperatie die zorgt voor machtiging en uitwisseling van data. Alle melkveehouders kunnen met eHerkenning eenvoudig inloggen en gebruik maken van het open platform JoinData. Via een persoonlijk dashbord ziet de veehouder in één oogopslag welke machtigingen hij heeft afgegeven, bijvoorbeeld voor melkcontrole, KoeMonitor of KringloopWijzer. “In ons systeem staan nu meer dan 200 leveranciers, zoals accountants, zuivelafnemers, machine- en voerleveranciers. Daarvan kunnen er ongeveer 40 data van boeren inzien via hun machtiging”, zegt Sener Celik, directeur van JoinData. “Ongeveer 1.800 melkveehouders zijn al ingelogd in JoinData en blijkbaar bevalt dat, want die blijven. Ik hoop dat de deelname snel groeit, want JoinData is uniek in de wereld en kan concurrentievoordelen voor Nederland opleveren. We moeten niet onderschatten wat de impact van data-benutting kan zijn. Want nieuwe inzichten kunnen leiden tot snelle en slimme maatregelen, die meer rendement gaan opleveren voor boeren.”
Veehouders kunnen data-uitwisseling met andere partijen beheren, zoals bank, adviseur, verwerker of andere partij. JoinData is opgericht als Smart Dairy Farming door FrieslandCampina, Agrifirm en CRV. Sinds kort zijn ook LTO, Rabobank, EDI-Circle, Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), Cosun en Avebe aangesloten. “Wij gaan ook aansluiten op JoinData”, zegt Van der Beek van Uniform Agri.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin