Doorgaan naar artikel

‘Maak in de opstart het verschil voor gezonde koeien’

Gezonde koeien die vol energie de lactatie ingaan. Dat verkleint de kans op slepende melkziekte en zorgt voor een hogere levensproductie en hoger voersaldo. Onderzoeker en dierenarts Renny Muller van Agrifirm vertelt hoe TopStart hierbij kan ondersteunen.

Gezonde koeien die vol energie de lactatie ingaan. Dat verkleint de kans op slepende melkziekte en zorgt voor een hogere levensproductie en hoger voersaldo. Onderzoeker en dierenarts Renny Muller van Agrifirm vertelt hoe TopStart hierbij kan ondersteunen.

“Iedere koe heeft in de opstart van de lactatie tijdelijk een negatieve energie-balans. De voeropname kan niet voorzien in de energiebehoefte voor melkproductie. Daardoor kan de koe teveel gewicht verliezen en loopt ze kans op lever- vervetting”, legt Renny uit. “Daarnaast neemt bij een te diepe negatieve energiebalans de kans op infecties toe en staan vruchtbaarheid en klauw- gezondheid onder druk. Het is dus belangrijk om de energiebalans extra te ondersteunen en daarom hebben we TopStart ontwikkeld.”

Ook het pensmilieu is een aandachts- gebied rondom de lactatie. De miljoenen pensmicroben in de pens zorgen voor de fermentatie en de vorming van microbieel eiwit. Dit eiwit is van cruciaal belang voor een gezonde, productieve koe. “De pensmicroben maken grote veranderingen door rond afkalven. Het pensmilieu verandert daardoor van een hoge pH naar een lagere pH, waardoor de pensmicroben hun werk niet goed meer kunnen doen. Het is belangrijk om die te lage pH te neutraliseren.”

De juiste opstartstrategie komt tegemoet aan de energiebehoefte van de koe en heeft aandacht voor het pensmilieu, benadrukt Renny. “Door je koeien aan het begin van de lactatie de energie te voeren die ze nodig hebben, kun je ketose voorkomen, de productie verhogen en zelfs de vruchtbaarheid en kaaskwaliteit verbeteren. In TopStart hebben we onze kennis van wat de koe nodig heeft voor een goede opstart gecombineerd en we zien in de praktijk dat dit echt verschil kan maken.”

Additieven om de energiebalans en vruchtbaarheid te ondersteunen

Alle TopStartbrokken bevatten extra additieven om de vruchtbaarheid en energiebalans te ondersteunen.

Niacine:
Ondersteunt gluconeogenese (het opnieuw vormen van glucose in het lichaam) en verbetert daardoor de energiebalans.

Vitamine B1
Ondersteunt energiemetabolisme, verhoogt eetlust en remt eventuele ontstekingsreacties.

Vitamine B6
Ondersteunt de eiwitstofwisseling

Vitanox (vitamine E equivalent)
Antioxidant ter ondersteuning van de weerstand van de koe

Propyleenglycol: om de energiebalans te verbeteren

Een koe in de opstart van de lactatie heeft tijdelijk te maken met een negatieve energiebalans.

Als er sprake is van een te diepe negatieve energiebalans, neemt het risico op leververvetting toe, net als het risico op infecties, en worden vruchtbaarheid en klauwgezondheid kwetsbaarder.

Propyleenglycol levert de koe direct glucogene energie, waardoor het sterk werkt tegen een negatieve energiebalans, zonder de pH van de pens te beïnvloeden. Bij het voeren van 6 kg TopStart voer je 240 cc propyleenglycol per dag.

Buffers voor een gezond pensmilieu

In de pens van de koe leven miljoenen pensmicroben. Deze microben zorgen samen voor de vertering van het rantsoen en voor de vorming van microbieel eiwit. Dit eiwit is van cruciaal belang voor een gezonde koe en een optimale melkgift.

De pensmicroben maken grote veranderingen door rond afkalven. Het pensmilieu verandert daardoor in enkele dagen tijd van een hoge pH (> 6,4) naar een lagere pH (5,8 – 6,4). Een te lage pH (< 5,6) kan zorgen voor het afsterven van pensmicroben. Om de pens- microben gezond te houden bevat TopStart o.a. een combinatie van buffers. De combinatie van buffers zorgt voor een geleidelijk bufferprofiel.

Lijnzaad voor vruchtbaarheid en kaaskwaliteit

Lijnzaad bevat C18:3 vetzuren. C18:3 vetzuren zorgen voor een verbetering van de eicelkwaliteit. Deze vetzuren zorgen er ook voor dat het embryo in de baarmoeder beter ‘herkend’ wordt en behouden wordt. Daarnaast ondersteunt lijnzaad de vitaliteit van het embryo zelf. Lijnzaad bevordert bovendien de kaaskwaliteit, omdat de vetzuren zorgen voor mooie zachte kazen.

TopStart Omega is speciaal gemaakt om de kaaskwaliteit en de vruchtbaarheid van de koe te ondersteunen. Daarom is bij TopStart Omega gekozen voor lijnzaad in plaats van propyleenglycol.

Voor meer informatie over de beste brok voor gezonde koeien: 1inmelk.nl/topstart

Agrifirm Nutritional Solutions levert kwaliteitsveevoeders en tal van andere producten en diensten aan u als ondernemer in de melkveehouderij. Het rendement van onze klanten staat daarbij centraal. We werken voortdurend aan nieuwe assortimenten en concepten die zijn toegesneden op specifieke behoeftes. We zijn marktleider op het gebied van veevoeders in Nederland.

Meer over Agrifirm

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin