Doorgaan naar artikel

‘Laat de Juno maar schuiven’!

Over de voordelen van een automatische voerschuiver bestaan nog verschillende meningen: maakt het een essentieel verschil op een melkveebedrijf of is het toch meer een ‘luxe product’? Om die reden heeft Lely de ’test-mij’ actie geïntroduceerd: veehouders kunnen vrijblijvend de Lely Juno voerschuiver op hun eigen bedrijf uittesten voor maximaal twee maanden voordat ze beslissen om tot koop over te gaan.

‘Test-mij actie’

Veehouder Tom Geene uit Wanroij is een van de veehouders die gebruk heeft gemaakt van de ’test-mij’ actie. Hij heeft een bedrijf met 160 melkkoeien die worden gemolken door melkrobots. Tom Geene: “Ik had de Juno voerschuiver  al eerder aan het werk gezien bij een kameraard, die de Juno al  5 jaar in gebruik heeft. Het had direct  mijn interesse en ik zag de voordelen er van, maar toch wilde ik ook graag zekerheid van wat de investering daadwerkelijk oplevert op mijn eigen bedrijf. Voor mij was de ’test-mij’ actie de kans om de Juno zelf uit te proberen.” Geene geeft aan dat de Juno zich meer dan bewezen heeft in de testperiode, “de Juno mag zeker blijven!”, en heeft hij de Juno onlangs aangeschaft.

Luxe product of essentiële aanwinst?

Geene: “De Juno zie ik zeker niet als een luxe product dat handig is voor ‘er bij’. Ik zie het grootste voordeel in dat de Juno ook ’s nachts het voer aanschuift. Dus naast dat het me overdag zo’n 5 keer voer aanschuiven scheelt aan tijd en moeite, zijn de koeien ’s nachts ook actiever aan het eten. Door de beweging aan het voerhek worden de koeien naar het voerhek getrokken om te vreten en zijn ze tevens eerder geneigd om naar de robot te lopen. Doordat er altijd voer ligt en de koeien aan het vreten zijn,  wordt de kudde continue, verspreid over dag en nacht, gemolken. Dit zorgt ervoor dat de koeien  overdag en ’s nachts actief blijven en er geen ‘pieken’ in het melken ontstaan waardoor sommige koeien tijdens ‘drukke tijden’ moeten wachten.

Hogere voerinname = hogere melkproductie

Zowel de melkproductie als de voeropname zijn met gebruik van de Juno omhoog gegaan door het continue aanbod van voer. “Alhoewel beide aspecten niet direct de voornaamste reden van aanschaf waren voor mij, is dat natuurlijk wel een hele leuke bijkomstigheid.” De melkproductie per koe per dag is bij Geene met 1,6 kg omhoog gegaan, het basisrantsoen is met 1,5 kg per koe per dag omhooggegaan en ook nog eens 0,3 kg krachtvoer per koe per dag. Dat betekent dat de voer inname en melkproductie een behoorlijke stimulans hebben gekregen door de Juno. “De Juno is een aanwinst voor iedere veehouder.”

Arbeids- en energiebesparing

“De Juno levert mij arbeidsgemak op omdat ik zelf het voer niet meer aan hoef te schuiven, en daarmee zo’n 5 keer per dag 10 minuten aan tijdsbesparing.  Ook levert het brandstofbesparing op omdat er geen trekker aan te pas komt.  Voorheen verbruikte ik gemiddeld 4,75 liter diesel per dag (5,25 EUR) om het voer aan te schuiven. De Juno daarentegen gebruikt ongeveer 1,5 Kwh per dag (0,30 EUR). Daarnaast zijn er minder ‘ophaal  koeien’ doordat het voeren en daarmee het melken ’s nachts volledig doorgaat. Dus de Juno is zo terugverdiend!”

In de ’test-mij’ actie wordt veehouders gevraagd om gegevens bij te houden over soort en hoeveelheid voer, melkproductie, arbeidsuren en brandstofverbruik, vóór en tijdens het gebruik van de Juno. Hierdoor kan men precies nagaan in hoeverre de Juno het bedrijf iets oplevert. Lely heeft uitgerekend dat met de Lely Juno voerschuiver op een bedrijf met 120 melkkoeien, men gemiddeld 1.482 liter aan brandstof en 152 uur arbeid per jaar bespaart. Daarnaast verhoogt vaker aanschuiven de melkproductie met gemiddeld 120 liter per koe per jaar. De Lely Juno is daardoor sneller terugverdiend dan u denkt. Laat u overtuigen van de voordelen en kostenbesparing die de Juno met zich meebrengt.

Nieuwsgierig? Neem contact op met uw Lely Center of mail naar nederland@lely.com. De ’test-mij’ actie loopt tot 1 september 2015. Als u kiest voor de Lely Juno vóór 1 september 2015, betaalt u 50% bij aankoop en 50% – rentevrij – in 2016.

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin