Doorgaan naar artikel

Blokkade melkveebedrijven om aflatoxine in Corngold

Door een te hoog gehalte aflatoxine in maisbijproducten zijn de afgelopen dagen enkele honderden veebedrijven tijdelijk geblokkeerd. Bij een grote groep melkveebedrijven is de melkophaling tijdelijk gestopt. Doel was om te voorkomen dat aflatoxine in consumentenproducten terechtkwam. Dit lijkt te zijn gelukt. Een flink deel van de bedrijven is inmiddels ook weer vrijgegeven.

Melk is het meest ‘kwetsbare’ product, vanwege de korte doorlooptijd van voer naar melk. Bij naar verluid zo’n 10 melkveebedrijven zijn normoverschrijdingen in de melk gevonden. Deze melk mocht niet naar de fabriek. Het maisbijproduct is ook gevoerd aan varkens, kippen en kalveren, maar daar lijken geen blokkades te zijn.

Alarm geslagen

Het probleem met de maisbijproducten afkomstig van Tate & Lyle in Koog aan de Zaan en gedistribueerd door Duynie, kwam vrijdag aan het licht door een steekproef bij een veevoerbedrijf. Direct daarop is breed alarm geslagen en zijn alle mogelijke ontvangers van het veevoer getraceerd, vertelt directeur Rien Huijge van Securefeed, de organisatie voor de borging van veiligheid van veevoer. Duynie stuurde afgelopen weekeinde ook een verklaring naar betrokkenen waarin het bedrijf bekendmaakte het maïsglutenvoer Corngold te blokkeren en veehouders opriep het voer te laten liggen.

Oorzaak onduidelijk

Het hele weekend is druk overleg geweest met de NVWA, de zuivelsector en andere bedrijven. Ook zijn overal voer- en melkmonsters genomen en is waar nodig de melkophaling gestopt. Achteraf blijkt dat de eerste ladingen maisbijproducten met te veel aflatoxine al eind februari zijn afgeleverd.

Hoe de problemen konden ontstaan, is nog onduidelijk. Als schuldige wordt een partij van ongeveer 3.000 ton Franse mais aangewezen, waar wel enige aflatoxine in zat, maar onder de norm voor voedselveiligheid. Hoe daarna toch te hoge gehaltes aflatoxine in de bijproducten terechtkwamen, wordt nog uitgezocht.

Geen reactie NVWA

Bij de besmette bijproducten gaat het vooral om Corngold, een restproduct van de zetmeelwinning uit maiskorrels. Daarnaast gaat het om kleinere hoeveelheden (droog) maisglutenvoer, maisweekwater en maiskiemen. Het grootste deel van deze producten is in Nederland op de markt gekomen, kleinere stromen gingen naar België, Duitsland en Frankrijk. De verdachte partijen zijn volgens Securefeed overal getraceerd. Tate & Lyle liet in een reactie weten direct maatregelen te hebben genomen toen verhoogde hoeveelheden aflatoxine in sommige partijen diervoer werden vastgesteld. Het bedrijf heeft alle betrokken klanten gecontacteerd. De NVWA kon gisteren geen reactie geven.


Lees verder onder de foto.

Waar komt Corngold vandaan?

Corngold is een bijproduct dat ontstaat tijdens de zetmeelwinning uit korrelmaïs. In Nederland wordt is het een bijproduct van de fabriek Tate & Lyle in Noord-Holland die daar zetmeel produceert.
Nadat de korrelmaïs is gezeefd, geschoond en gebroken, wordt de maïs geweekt in warm water. De geweekte maïs wordt ontdaan van kiemen en wordt fijn gemalen. Na verwijdering van de vezels worden de gluten gescheiden van het zetmeel en gedroogd. De vezels worden gemengd en als vochtig maïsgluten op de markt gebracht onder de naam Corngold. Een deel van dit maïsglutenvoer blijkt nu verontreinigd met aflatoxine.

Aflatoxine
Aflatoxine is een gif dat door schimmels van het geslacht Aspergillus wordt geproduceerd. De schimmel gedijt bij broeiierige omstadigheden en wordt regelmatig gevonden op bijvoorbeeld mais, noten en peulvruchten. Het gif is hittebestendig. Verhitten heeft er geen invloed op. In bepaalde hoeveelheden is het kankerverwekkend. Daarom gelden strenge grenswaarden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin