In Iran is de zuivelconsumptie sinds 2010 met bijna een derde gedaald en de vleesconsumptie met 17 procent. De uitvoer van zuivel vervijfvoudigde in die periode.
De gemiddelde consumptie van melk en zuivel bedroeg in Iran in 2010 101 kilo per hoofd van de bevolking. In 2023 was die gedaald tot 70 kilo. De vleesconsumptie daalde in dezelfde periode van 38,6 naar 31,8 kilo, blijkt uit cijfers van de FAO. De dagelijkse calorie-inname is in een jaar tijd, gedreven door hoge inflatie van de voedselprijzen, met 22 % gedaald naar 2.100 calorieën, ongeveer een kwart onder de behoefte. In 2011 lag de gemiddelde calorie-inname nog rond 2.700 caloriën.
De almaar dalende consumptie ligt in lijn met de toenemende armoede in het land. Volgens officiële cijfers leeft een derde van de Iraniërs in extreme armoede, een verdubbeling in 2 jaar tijd. Ongeveer 60 procent van de mensen leeft nu onder de armoedegrens. In 2011 was dat minder dan 15%.
De zuivelproductie, inclusief importen, is sinds 2010 met 10 procent gestegen naar krap 9 miljoen ton. Door de sterk krimpende binnenlandse consumptie is de export van zuivel bijna vervijfvoudigd naar krap 2,1 miljoen ton.