Doorgaan naar artikel

‘De melkrobots geven ons zekerheid’

Bij familie Hutten hebben de koeien sinds begin dit jaar geen vaste melktijden meer. Ze bepalen zelf wanneer ze eten, liggen en worden gemolken. Sinds januari worden ze namelijk gemolken door drie melkrobots. De overstap betekent voor het jonge gezin niet alleen arbeidsverlichting, maar ook meer tijd voor de kinderen.

In het buurtschap Hoogenweg, nabij Hardenberg (Ov.), staat het melkveebedrijf van Rolf Hutten en zijn vrouw Nelleke samen met en ouders Eg en Aly. “Mijn grootouders zijn in 1974 vanuit Baalder hierheen verhuisd en zijn begonnen met 15 koeien en 15 varkens”, vertelt Rolf. Inmiddels is het bedrijf door de jaren heen geleidelijk gegroeid. Er is grond aangekocht en de ligboxenstal is een aantal keer aangebouwd, verbreed en verbouwd. Nu staat er een moderne ligboxenstal met plek voor 180 koeien en een ruime jongveestal waar momenteel zo’n 100 stuks jongvee worden gehuisvest. “Mijn opa en vader hebben beide niet stilgezeten en daar kunnen wij nu meer verder”, vertelt Rolf tevreden.

Op het bedrijf zijn een aantal vaste werkzaamheden geautomatiseerd. “De mestrobot zorgt al veertien jaar dat de stalvloer schoon blijft, sinds acht jaar verzorgt de Juno het voerschuiven en begin dit jaar zijn we overgestapt op robotmelken”, vertelt Rolf. “Met de automatisering kunnen we het werk makkelijker rondzetten.”

In de video vertellen de veehouders over hun ervaring met de Lely Astronaut-melkrobot:

‘Meer uit onze koeien halen’

De afgelopen jaren deden de koeien het erg goed vertelt Rolf. “Ze gaven een mooie productie. Hier wilden we meer uithalen”, noemt de veehouder als reden om te kijken naar mogelijkheden om drie keer daags te melken. “Zelf drie keer per dag in de melkput staan zagen we niet zitten. Toen zijn we ons gaan oriënteren op melkrobots. Door de goede service, snelle aansluiting en een managementprogramma waarmee je makkelijk kunt werken was de keuze voor Lely snel gemaakt”, vertelt Hutten die in januari is gestart met drie Astronaut A5 melkrobots.

De verwachting van automatisch melken? “Meer melk uit de koeien te halen”, stelt Rolf. “Vorig jaar december molken we nog 34,5 liter per koe per dag en nu, vier maand later, zitten we over de 40 liter, dus dit is goed gelukt”, vertelt hij enthousiast. “Wat ons het meest positief verraste was dat de koeien zo snel gewend waren en er gigantisch rustig van zijn geworden. Ze hebben nu hun eigen ritme in de stal. Normaal als je om halfvijf de stal in kwam gingen ze allemaal in de benen. Nu blijven ze lekker liggen. Bovendien kunnen we makkelijker en flexibeler onze tijd indelen, vooral met een jong gezin is dit een meerwaarde”, stelt Hutten.

Stalontwerp

In de aanloopfase hebben er verschillende stalontwerpen op tafel gelegen. “Het Lely Center adviseerde ons de robots dwars in de stal te plaatsen over de voergang heen. Dit zagen we eerst niet zitten, omdat dan de voergang onderbroken wordt. Toch hebben we dit gedaan en hier zijn we erg blij mee. De koeien hebben veel ruimte en de loop op de robots is goed.” Tijdens de bouw hadden de veehouders de mogelijkheid om in de 2×11-70 graden melkstal door te melken. “We zijn 21 september begonnen met de bouw en 19 januari waren we al aan het melken”, vertelt Rolf tevreden. “Tijdens het inmelken hadden we goede begeleiding. Dit verliep super. Nadat de hekken eruit gingen hoefden we nog maar weinig koeien op te halen.”

Vanuit de robots kunnen de koeien worden gesepareerd naar de strohokken en droge koeien. Hierdoor staan de focusgroepen die de meeste aandacht nodig hebben vooraan en zijn de looplijnen kort. Vanuit de robots kunnen de koeien ook naar buiten worden gesepareerd. “Vanaf 06.00 uur kunnen ze naar buiten en vanaf 10.00 uur doen we de deur los en kunnen ze zelf kiezen of ze erin of eruit willen”, legt de veehouder uit.

Door data snel ingrijpen

De veehouders zijn echte koeienboeren en lopen graag tussen de koeien. Door de gegevens uit de robot lopen ze sinds kort met een andere blik door de stal. “Met de data uit de robot hebben we beduidend meer inzicht in de gezondheid en alle gegevens van de koeien. Dit was aan het begin wel even wennen. Je krijgt bakken vol informatie waar je veel uit kunt halen. Vanuit het Center hadden we goede begeleiding om zelf te kijken wat je nodig hebt qua data om hier een eigen plan uit te halen”, vertelt Hutten.

Onlangs werden de veehouders getroffen door een Mannheimia onder de koeien. “Een acute longontsteking”, noemt Rolf. “Een tijdje terug werden een aantal van onze koeien acuut ziek. Hier kwamen we achter toen we in het managementprogramma van de melkrobots de temperatuur flink zagen stijgen en de herkauwactiviteit dalen. Dan weet je dat je ze moet spuiten. De robot pakte deze attentiekoeien er gelijk tussenuit. Hierdoor konden we gelukkig snel ingrijpen”, vertelt de veehouder. “In totaal hebben we 30 koeien ziek gehad en bij twee waren we helaas te laat. Doordat we ze op tijd hadden behandeld hebben we de productie eronder kunnen houden.”

Een meerwaarde voor jonge gezinnen

Rolf ziet vooral arbeidsgemak en flexibiliteit als meerwaarde. “Zeker voor jonge gezinnen is het belangrijk om samen tijd te spenderen, en dat is lastig als je elke ochtend en avond in de melkput staat. Nu gaat het melken gewoon door, ook als je er niet bent”, stelt Hutten tevreden en voegt toe: “De robots geven ons zekerheid, mocht er iets zijn dan belt hij wel”, glimlacht hij. “We hebben veel meer rust gekregen en ik kan nu ’s avonds de kinderen naar bed doen”, vertelt de trotse vader. “Daarnaast zijn de koeien gezonder en zijn we qua productie gestegen. Dit bij elkaar maakt de investering het absoluut waard.”

Trots op de koeien

Als je de veehouders vraagt waar ze bedrijfsmatig het meest trots op zijn, dan is er geen twijfel mogelijk. “De koeien”, stelt Rolf. “Ze doen het erg goed. Ons belangrijkste doel is om de koeien zo gezond mogelijk te houden en toch proberen zoveel mogelijk melk van de koeien te halen. Dit doen we door er zo kort mogelijk op te zitten samen met de veearts en de voerleverancier. Het is mooi dat we dit met elkaar kunnen realiseren.”

“Het grootste doel hebben we wel bereikt en wat de toekomst gaat brengen dat weet volgens mij nog niemand, want tegenwoordig is niets zo onzeker als de landbouwsector. Maar we geven niet op en gaan gewoon door”, stelt hij volhardend.

Bedrijfsgegevens

Rolf Hutten woont samen met zijn vrouw Nelleke en hun drie kinderen in Hoogenweg, een klein plaatsje nabij Hardenberg. Samen met Rolf’s ouders runnen ze een melkveebedrijf met 145 koeien en 100 stuks jongvee. Nelleke werkt parttime buiten de deur.
Het rollend jaargemiddelde ligt op 11.600 kg melk per koe per jaar met 4,20% vet en 3,50% eiwit. De leeftijd van de koeien is 5,5 jaar en het celgetal ligt momenteel rond de 140.

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin