Het plakken van een Mortella Heal-pleister op een klauw met mortellaro-aantasting.
Een mortellaro-aandoening is te genezen met de Mortella Heal-pleister. Het aanbrengen ervan is een precies werkje. Melkvee100plus brengt het proces in beeld.
Sander Vijverberg (36) houdt 120 melkkoeien in Strijen (Z.-H.). Hij wil graag het aantal infecties met de ziekte van Mortellaro op zijn bedrijf verlagen. Sinds oktober 2015 gebruikt hij daarvoor Mortella Heal-pleisters van MS Schippers. “De pleisters helpen goed om mortellaro-wonden te genezen”, concludeert Vijverberg.
De Mortella Heal-pleister bevat geen werkzame stof, maar wordt gebruikt als een tweede huid. Die huid zorgt voor een stabiele, schone wondomgeving, waardoor de natuurlijke wondheling zijn werk kan doen.
De behandeling met de Mortella Heal-pleisters begint met het vastzetten van een koe in de klauwbekapbox.
Vervolgens reinigt Vijverberg de aangedane klauw zorgvuldig.
Deze koe heeft een milde mortellaro-aantasting. Controleer ook altijd goed de tussenklauwspleet op mogelijke aantasting.
Voordat Vijverberg een Mortella Heal-pleister plakt, bekapt hij eerst de klauw.
Na het bekappen reinigt de melkveehouder de klauw opnieuw met water.
Na schoonmaken is een kleine mortellaro-wond te zien. Hoe eerder een wond een pleister krijgt, des te eerder is de wond genezen. Deze wond is te genezen met één Mortella Heal-behandeling.
Voorafgaand aan het plakken van de pleister droogt Vijverberg de klauw. Dit doet hij voor een goede hechting van de pleister op de wond.
De transparante Mortella Heal-pleister (7×7 centimeter) wordt nauwkeurig op de wond geplakt. Voor een goede genezing moet de pleister goed contact maken met de wond.
Vijverberg rolt watten om de pleister en plaatst een drukkussen voor een optimaal wondcontact met de pleister. Hij zorgt voor een goede polstering van onder de kroonrand tot aan de bijklauw om insnijden te voorkomen.
Over de watten brengt de veehouder zelfklevende bandage aan. Het is belangrijk het balgebied goed in te wikkelen met voldoende druk op het drukkussentje zonder de rest van de klauw strak in de pakken.
Ten slotte brengt Vijverberg ducttape aan om de bandage. Zo waarborgt hij dat het verband 10 tot 14 dagen blijft zitten.
Na het plakken van de Mortella Heal-pleister vermindert de pijn al na enkele dagen; deze koeien lopen niet meer kreupel.
Nadat Vijverberg net een pleister heeft geplakt, verwijdert hij een pleister bij een koe die deze al 14 dagen heeft gedragen. Ook hier geldt: eerst goed reinigen.
Vijverberg maakt bandage en pleister voorzichtig los.
Vijverberg controleert of de pleister goed de wond goed heeft bedekt.
Na 14 dagen is de wond van deze koe met een zwaardere mortellaro-aantasting goed aan het genezen. Deze klauw heeft in elk geval nog één of twee pleisters nodig om de wond volledig te laten genezen.