Volgens de USDA staat de zuivelindustrie in Argentinië dit jaar voor een flinke krimp. De productie zal dalen naar 10,8 miljard kilo, 0,9 miljard kilo minder dan in 2023. Zuivelconcerns staan nu voor de lastige keuze tussen focussen op de lucratievere exportmarkten of het blijven bedienen van de steeds prijsgevoeligere binnenlandse markt.
Argentinië bevindt zich in een economische recessie. Inflatie jaagt de kosten op terwijl door de overheid ingestelde beperkingen op kapitaaluitstroom de melkproductie, de zuivelexport en de binnenlandse consumptie beïnvloedt.
Door de inflatie, meer dan 300 procent per jaar voor voedsel, daalt de koopkracht. Dat drukt de binnenlandse consumptie van dagverse melk in 2024 met 7 procent tot 1,6 miljoen ton. Anderzijds stijgen de kosten van grondstoffen en energie, mede door het schrappen van subsidies. Daarbovenop treft droogte de sector al jaren op rij waardoor de grasproductie ver achter blijft. Sinds 2023 hielden melkveehouders de productie op peil door extra krachtvoer te voeren om de verminderde grasgroei te compenseren. Ook dat erodeert de marges.
Argentinië heeft zijn munt gedevalueerd om export, ook van zuivel concurrerender te maken op de wereldmarkt. De zwakkere peso vertaalt zich in lagere prijzen voor buitenlandse kopers. Dat vergrootte de exportvolumes van zuivel met 10% in de eerste 5 maanden van 2024 vergeleken met dezelfde periode in 2023. Algemeen wordt verwacht dat de kaasexport zal stijgen van 85.000 ton in 2023 naar 100.000 ton in 2024. Het opschorten van exportheffingen tot minstens 2026 zal de kaasexport verder steunen.
Zuivelconcerns staan nu voor de lastige keuze tussen focussen op de lucratievere exportmarkten of het blijven bedienen van de steeds prijsgevoeligere binnenlandse markt.