De sterfte onder koeien op met Vogelgriep besmette bedrijven in Californië is vele malen hoger dan in eerder getroffen regio’s in de VS. Ook worden veel meer dieren op de bedrijven ziek dan in het begin van de epidemie. Veterinairen en virologen zijn er bezorgd over.
Voorlopige rapporten wijzen op 10 tot 15 procent sterfte onder met Vogelgriep besmette koeien die ziekteverschijnselen vertonen. Bij eerdere uitbraken in de VS lag dat onder twee procent.
De ziekte lijkt nu ook fors toe te slaan onder eerste- en tweedekalfskoeien, terwijl bij de eerste uitbraken in Texas juist ouderekalfskoeien ziek werden. Nu vertoont tot 75 procent van de jongere dieren op besmette bedrijven ziekteverschijnselen.
Van de koeien op getroffen bedrijven is waarschijnlijk 50 tot 60 procent virusdrager. Voorheen werd aangenomen dat dat slechts 10 procent zou zijn. “Ik verwacht dat de infectie nog harder toeslaat”, zegt John Korslund, een gepensioneerde dierenarts-epidemioloog van het Amerikaanse ministerie van landbouw. “50 tot 60 procent van de koeien vertoont nu klinische symptomen als gevolg van hittestress of door betere monitoring van de veestapel. Helaas zijn er weinig of geen bedrijven waar serologische getest is om de werkelijke infectiepercentages te bepalen.”
Forse productiedaling
De impact op de productie is beduidend hoger dan voorheen. Besmette koeien zakken 80 procent in productie en komen lang niet tot het oude niveau terug, stellen onderzoekers tijdens een webinar voor melkveehouders. Ze zien de zieke koeien terugkeren tot 60 a 70% van het normale productieniveau. Het totale melkverlies op getroffen bedrijven wordt nu geraamd op 20 procent, terwijl dat eerder op minder dan 10 procent bleef steken.
Betrokken veterinairen wijzen op een mogelijke invloed van de hittegolven die de bedrijven in de Central Valley in augustus en september teisterden, met temperaturen die lange tijd boven 40 graden bleven. De meeste sterfgevallen zijn volgens hen niet direct het gevolg van het Vogelgriepvirus maar is die net het laatste stootje voor verzwakte of gestresste dieren.
Langer virusuitscheiders
Er zijn nu ook meerdere signalen dat koeien het virus al twee weken uitscheiden voor ze zelf klinische verschijnselen krijgen. Daarna blijven ze nog drie weken virus uitscheiden.
“Het Vogelgriepvirus gedraagt zich precies zoals we de afgelopen 25 jaar van dit virus hebben geleerd. Het verspreidt zich nu heel efficiënt onder zoogdieren en het muteert en past zich aan zoogdieren aan”, zegt vrioloog Rick Bright, voormalig hoofd van de U.S. Biomedical Advanced Research and Development Authority. Hij ziet dat de gezondheidsfunctionarissen en dierenartsen van de staat Californië opener en transparanter zijn met hun gegevens dan andere staten. “Dit kan de reden kan zijn dat het virus Californische koeien zo hard lijkt te treffen.”
Bright roept op tot snelle actie. “Dit virus is buiten controle. Het is tijd voor dringend en serieus leiderschap en actie om verdere overdracht en mutatie te stoppen. Het concept om het te laten uitbranden via voedseldieren, met ongecontroleerde vrijwillige tests, is mislukt. Er zijn pandemiehandboeken die we moeten afstoffen en beginnen te implementeren.”