Doorgaan naar artikel

Melkveehouders Van de Vosse: “De voerrobot bespaart ons nóg meer tijd dan de melkrobot”

Melkveehouders Jan en Jorrit Jan van de Vosse uit Haule zijn overtuigd: “Automatisch voeren bespaart nóg meer tijd dan automatisch melken.” Vader en zoon kunnen het weten, ze voeren én melken met een Lely-oplossing.

“Wanneer ik op zaterdagochtend de voerkeuken heb gevuld, weet ik dat ik niet meer over het voeren hoef na te denken tot maandagochtend. De Lely Vector doet altijd zijn werk”, vertelt Jorrit Jan. “Hij zorgt ervoor dat er dag en nacht fris voer aan het voerhek ligt. Dat moet ook wel om onze melkproductie van gemiddeld 12.000 kg per jaar met 4,20% vet en 3,60% eiwit te realiseren.”

Het automatisch melken bespaart ook veel tijd. “Maar rondom het melken blijft er altijd meer werk te doen, ook al doet de Astronaut het grootste werk. Denk aan vaarzen die je moet ophalen of een zieke koe die aandacht nodig heeft. Dat heb je bij het automatisch voeren niet.”

Voordeliger dan voermengwagen

De Lely Vector deed ruim vier jaar geleden zijn intrede op het Friese bedrijf. Jorrit Jan kwam van school en wilde zelf gaan voeren, in plaats van de loonvoerder. “We hebben twee opties overwogen: een voermengwagen of automatisch voeren. Bij een voermengwagen moesten we ook een extra trekker en shovel aanschaffen. Automatisch voeren was daarom voor ons voordeliger.” Ook de verbruikskosten van de Lely Vector zijn lager. “Voor het bedrag dat we nu op jaarbasis aan stroom kwijt zijn, rijdt een voermengwagen qua diesel nog geen twee maanden.”

Investeren in de Lely Vector is via subsidiemogelijkheden, investeringsaftrek en financieringsregelingen voor veel melkveehouders extra aantrekkelijk. Zo heeft de familie Van de Vosse de financiering van de Vector geregeld via een leaseconstructie, met een lagere rente dan via de bank. “In zeven jaar tijd betalen we de Vector nu af”, legt Jorrit Jan uit. “Bovendien kwam ik in aanmerking voor een subsidie voor jonge boeren. Dat scheelt in de investering.”

Afbeelding
Afbeelding

Voerkeuken in bestaande loods

Jorrit Jan legt uit dat de Vector het enige automatisch voersysteem is dat ze hebben overwogen. “Ik kende de Vector al via mijn stage, maar nog belangrijker: we wilden de voerkeuken in de bestaande loods realiseren. En dat kon alleen met de Vector. Andere systemen werken met bunkers in de voerkeuken, daar was geen plek voor.”

Het realiseren van de voerkeuken ging vrij eenvoudig en met weinig kosten. Een lokale aannemer verhoogde het dak van de bestaande loods, waarna de Lely Vector geïnstalleerd kon worden. “Verder hebben we de erfverharding nog aangepast. Omdat asfalt insporing geeft, hebben we dat op advies van Lely vervangen door beton, zodat de Vector vrij baan heeft.” Meer aanpassingen waren niet nodig op het bedrijf.

Afbeelding
Afbeelding

Inzicht via Lely Horizon

Het rantsoen in Haule bestaat uit mais- en graskuil, krachtvoer, bierbostel, luzerne en gehamerd stro. En daarnaast hooi voor het jongvee. Wanneer de voerkeuken is gevuld, geeft Jorrit Jan in het managementprogramma Lely Horizon aan waar welke producten te vinden zijn. “Dat kan gemakkelijk in de app, dat werkt snel.” Ook het bijstellen van instellingen en het checken van de dagelijkse voeropname, gaat eenvoudig in Horizon. “De drogestofopname check ik elke dag wel even. Bij heel warm weer bijvoorbeeld, weet ik precies wanneer de dip in de melkproductie komt. Ik zie net daarvoor een dip in de voeropname, dan weet je dat die melkdip er ook snel aan komt.”

Rust in de stal

Niet alleen de veehouders weten dat er altijd voldoende vers voer is. Ook de koeien weten dat ze niet naar het voerhek hoeven te vliegen wanneer de voerrobot langs komt. “We hebben maar 110 vreetplekken op 165 koeien. Doordat we automatisch voeren én melken is die overbezetting geen probleem.” De koeien kunnen hierdoor hun eigen ritme aanhouden, ze zijn niet afhankelijk van het ritme van de boer. En die rust zien Jan en Jorrit Jan duidelijk terug in de stal.

Leren door ervaring

De eerste week voeren met de Lely Vector was spannend. “Het snijden van de kuilblokken moest ik leren. En m’n vader vroeg zich af of dat ‘kleine grijpertje’ wel groot genoeg was om alle dieren te voeren. Maar hij was gelukkig snel overtuigd.”

Een ander leerpunt is het onderhoud. “Bij gepland onderhoud staat de Vector een poosje stil. Bij een gemiddelde melkproductie van 12.000 kg melk mogen de koeien niet lang zonder voer staan. Ik heb geleerd om dan in te stellen dat de Vector vooraf extra voer aan het voerhek legt. Ook als er werkzaamheden zijn die de route van de Vector blokkeren, plan ik in dat er vooraf voldoende voer ligt. Die tip geef ik ook graag mee aan nieuwe gebruikers.”

Ook de mengtijden van de Lely Vector heeft Jorrit Jan op basis van ervaring ingesteld. “Je begint met alle standaardinstellingen. Nu mengt de Vector na graskuil en stro eerst vijf minuten, daarna gaan krachtvoer en mais erbij en mengen we nog vijftien minuten na.” Daarna mag de Lely Vector pas op weg om zijn lading voor het juiste voerhek te lossen. Jorrit Jan weet dat het nieuwere type van de Vector een grotere mengcapaciteit heeft en daardoor minder lang hoeft te mengen. “Wellicht wordt dat onze volgende investering”, besluit de jonge veehouder.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin