Doorgaan naar artikel

Minder ruw eiwit in voer drukt uitstoot broeikasgassen

Verlagen van het ruweiwitgehalte in het rantsoen van 18 naar 15 procent drukt de uitstoot van broeikasgassen met bijna 5 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Taiwan Livestock Research Institute.

Door de verhouding en soja in het rantsoen geleidelijk aan te passen, gingen koeien van 18 naar 15 procent ruweiwit in het rantsoen. De overige grondstoffen en ruwvoeders bleven gelijk. De aanpassing was niet van invloed op de melkproductie. Wel daalde de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen (volgens IPCC-normen) van 6.259 naar 5.975 kilo CO2-equivalent per koe.

Door de eiwitinname te verminderen, vermindert de hoeveelheid onverteerde stikstof in de koe, wat de productie van het broeikasgas stikstofoxide in de darm verlaagt. Bovendien verlaagde het ureumgetal van het bloed van de koeien en verbeterde hun gezondheid, voegt het instituut toe. Bovendien toonden in-vitro-experimenten aan dat de hoeveelheid door de pens geproduceerde methaan afnam toen het aandeel van bijproducten als bierbostel, ananasschillen en citroenschillen werd verhoogd.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin