“Investeren in een goede opfok loont altijd. Goed ontwikkelde, op tijd afkalvende vaarzen gaan zeker een lactatie, mogelijk zelfs twee lactaties langer mee. Bij die meeropbrengst vallen de kosten voor hygiëne, harder voeren of het verbeteren van huisvesting in het niet.” Dat is de overtuiging van Jeroen Jacobi, productmanager Jongvee, die dieper ingaat op de relatie tussen afkalfleeftijd van vaarzen (ALVA) en levensduur.
“De nieuwste inzichten laten zien dat de eerste zes weken al bepalend zijn voor het metabolisch ‘programmeren’ van een vaars”, stelt Jeroen Jacobi. “Dan de boot missen, niet hard genoeg voeren, niet de juiste samenstelling voeren, diarree- of luchtwegproblemen zijn op een latere leeftijd niet meer te compenseren. De eerste 6 weken zijn dus al bepalend voor de levensduur van de koe. Daarnaast zien we in de praktijk dat kalveren die in de opfokperiode goed groeien, zowel in kilo’s als in ontwikkeling van darmgezondheid en weerstand, op latere leeftijd minder gezondheidsproblemen hebben. Dit komt door de aanleg van meer uierweefsel, de opbouw van een goed immuunsysteem en de ontwikkeling van het darmstelsel; penspapillen en darmvilli, die leiden tot betere ruw- en krachtvoeropname.”
Lagere ALVA, hogere levensduur
“Naast inzetten op gezondheid en groei bij het jonge kalf, speelt ook de afkalfleeftijd van de vaarzen een belangrijke rol in het verhogen van de levensduur van de veestapel”, weet Jacobi. “Als vaarzen goed ontwikkeld zijn bij de start van de 1e lactatie zal de kans op uitval minder zijn, dit komt ten goede aan de levensduur op het bedrijf. Hoe eerder afkalven, hoe hoger de levensduur, dat blijkt ook uit uitgebreid Nederlands onderzoek onder maar liefst 290.000 dieren (zie grafiek). Bij een afkalfleeftijd van de vaarzen (ALVA) boven de 24 maanden neemt de levensduur af.” Als de dieren goed ontwikkeld zijn is het enorm belangrijk om ook op tijd te insemineren, anders ligt vervetting op de loer, wat bijdraagt aan de lagere levensduur.
Economisch voordeel
Het verlagen van de afkalfleeftijd van de vaarzen heeft daarnaast ook een positief effect op het economisch resultaat. Zo levert een verlaging van de afkalfleeftijd de melkveehouder per dier ongeveer €225 per maand op. Bij een jaarlijkse instroom van 20 vaarzen, die 1 maand eerder kalven is dat dus zo’n €4500, rekent Jacobi voor.
‘Dieren zijn vaak verder in ontwikkeling dan gedacht’
De gemiddelde vaars kalft in Nederland nog steeds af 26 maanden. Hoe kan dat, ondanks eerder genoemde voordelen van eerder afkalven? “De ontwikkeling van jongvee wordt vaak onderschat, dieren zijn vaak verder in ontwikkeling dan gedacht’, is de ervaring van Jacobi die daarom pleit voor individuele hoogtemeting voor ieder dier. “Want: jongvee opfokken kóst geld, maar is de beste investering die je kunt doen, als dit zich uitbetaald in een hogere productie en een langere levensduur.” Dat is dan ook een speerpunten binnen DairyStart, de aanpak van kalf tot sterke vaars. Lees meer