Doorgaan naar artikel

Vaarzen maken een vlotte start

Secuur werken is in de bedrijfsfilosofie van de familie Derix uit Groesbeek een belangrijk uitgangspunt. De melkveehouders laten weinig aan het toeval over, zeker als het over hun jonge dieren gaat. Dankzij het strategisch gebruik van SiryX-sperma kalft het overgrote deel van de vaarzen af van een vaarskalf. Zo weten ze zich verzekerd van gemakkelijke geboortes en een vlotte start van de eerste lactatie.

De koeien van familie Derix in Groesbeek realiseren een gemiddelde productie van ruim 11.500 kilo melk met 4,11% vet en 3,44% eiwit in 305 dagen. Toch noemen de vennoten in Derifarm VOF een hoge melkgift geen doel op zich. ‘We proberen secuur te werken en goed te voeren. Als dat lukt is veel melk het gevolg’, stelt de jonge melkveehouder Daan Derix nuchter vast. Samen met zijn vader Geert en met hulp van zijn vriendin Melanie Cremers beheert hij in het glooiende Groesbeek een strak georganiseerd melkveebedrijf. De rekenmachine speelt bij het bepalen van de bedrijfsstrategie een belangrijke rol.

Consequent goed

Ook bij de ambitieuze Gelderse ondernemers is het aantal stuks vee het afgelopen jaar noodgedwongen gereduceerd. Op dit moment houden ze nog ongeveer 180 melk- en kalfkoeien en 100 stuks jongvee waar in de stal plaats is voor 200 koeien en 140 jonge dieren. ‘Een groot deel van de krimp hebben we gerealiseerd door jongvee af te stoten’, vertelt Derix senior. ‘Dit betekent dat we nu weinig vaarzen aan de melk krijgen en daardoor is het extra belangrijk dat ze consequent goed presteren’, vult zijn zoon aan.

Prestaties bevestigen visie

Het gebruik van SiryX is al jaren een vast onderdeel van de opfokstrategie van de gedreven veehouders. Op dit moment insemineren ze ongeveer 70 procent van de pinken met gesekst sperma, waarbij de selectie wordt gemaakt op basis van genoomfokwaarden. ‘Aan dieren met problemen hebben we een gruwelijke hekel’, geeft Daan aan. ‘We willen vaarzen die gemakkelijk afkalven en vlot opstarten. SiryX is een prachtig hulpmiddel om dit te realiseren.’

De melkveehouders zien hun visie bevestigd in de prestaties in de stal. De vaarzen kalven gemiddeld op exact 24 maanden leeftijd af en realiseren 305 dagenproducties van bijna 10.000 kilo melk met 4,20% vet en 3,44% eiwit en een lactatiewaarde van 105.

Niet lang rekenen

Naast vlot kalvende vaarzen levert de strategische inzet van SiryX-sperma een aanzienlijke versnelling op van de genetische vooruitgang. ‘Pinken hebben gemiddeld genomen de hoogste genetische aanleg. Daar willen we graag vaarskalveren van’, legt vader Geert uit. ‘Bovendien kunnen we nu een groot deel van de oudere koeien insemineren met een Belgisch witblauwe stier en daarmee sluiten we deze dieren uit voor de fokkerij.’

Extra opbrengsten uit witblauwe kruislingkalveren, een hogere genetische vooruitgang en bovenal consequent goed presterende vaarzen. Aan het rendement van de aankoop van SiryX hoeft de familie Derix niet lang te rekenen. ‘Het is een investering die we heel snel terug verdienen’, stellen ze met overtuiging.

Ook SiryX inzetten? Ga naar www.crv4all.nl/shop of informeer u bij uw CRV-veestapeladviseur of de CRV Klantenservice.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin