Melkveehouder Glenn van Riel is ervan overtuigd dat met fokkerij veel te winnen valt als het gaat om verhoging van de gehalten in de melk en verbetering van vruchtbaarheid en gezondheid. “Maar zelf ben ik geen fokkerij-expert”, vindt hij. Fokken op Maat geeft de veehouder het inzicht om toch de juiste keuzes te maken.
“Eigenlijk waren we nooit zo bezig met fokkerij. Totdat we mee gingen doen met mpr”, vertelt melkveehouder Glenn van Riel. “Toen zagen we pas hoeveel verschil er was tussen de koeien. Ze stonden in dezelfde stal, kregen hetzelfde voer en toch gaf de ene koe veel meer melk, vet en eiwit dan de andere. De hogere productie moest wel uit een hogere erfelijke aanleg komen”, concludeert hij.
Samen met zijn CRV-veestapeladviseur Guy Francken werkt de veehouder sindsdien aan het verkleinen van de verschillen tussen zijn dieren.
Selecteren in de veestapel
Van Riel heeft samen met zijn ouders Jan en Rit in het Vlaamse Brecht een bedrijf met 230 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Twee jaar geleden bouwden de veehouders een nieuwe stal. “Dat is natuurlijk een hele investering. Het is nu dan ook belangrijker dan ooit om goed te draaien en dat vraagt om een veestapel van hoog niveau”, legt hij uit. Aan de hand van de mpr-uitslagen en de verschillen tussen individuele dieren die daaruit naar voren kwamen, hebben de veehouders flink geselecteerd in de veestapel. “Met fokkerij willen we nu een volgende stap zetten en daarom zijn we gestart met Fokken op Maat”, geeft hij aan.
Meer betrouwbare informatie
“Fokken op Maat helpt bij de stierkeuze. Vroeger keken we bij het nemen van fokkerijbeslissingen vooral naar de afstamming en de mpr-uitslagen, met merkerfokwaarden hebben we veel meer betrouwbare informatie over het dier zelf. Bijvoorbeeld over de genetische aanleg voor gehaltes”, legt Van Riel uit.
Glenn van Riel:
Dankzij Fokken op Maat hebben we veel meer betrouwbare informatie over onze dieren. Zo gaan we sneller vooruit
De veehouder stuurt van elk vaarskalf een monster in. “We gebruiken hiervoor de oorbiopten van het bvd-oormerk. Deze worden automatisch doorgestuurd naar CRV, dus dat gaat in een moeite door”, vertelt hij. De veehouder ontvangt de uitslagen in het online programma HerdOptimizer. “Dat is heel overzichtelijk: je ziet in een oogopslag je fokdoel in beeld en welke dieren hier hoog of laag op scoren. Dat bekijken we samen met Guy en samen bepalen we dan op welke pinken we gesekst sperma gaan inzetten.”
Uitslag soms verrassend
De uitslagen van Fokken op Maat zorgen soms voor verrassingen, vertelt Van Riel. “Laatst hadden we een kalf van een heel goede koe met hoge gehaltes. Ik had verwacht dat het kalf net zo goed zou zijn als de moeder, maar het kalf scoorde duidelijk minder. Ook het omgekeerde komt voor. Soms blijkt een kalf waarvan je het niet verwacht, verrassend hoog te scoren.”
Als grootste voordeel van Fokken op Maat noemt Van Riel het gemak. “Het is een simpel en betrouwbaar fokkerijsysteem. Zonder Fokken op Maat hadden we nooit zulke grote stappen kunnen zetten in de verbetering van onze veestapel. Zo halen we met gemak meer rendement.”
Fokkerij op koers met Fokken op Maat
Van een jong kalfje een fokwaarde bepalen met de betrouwbaarheid van die van een derdekalfskoe? Het kan met merkeronderzoek aan de hand van erfelijk materiaal uit een haarfollikel of een oorbiopt.
Om u te ondersteunen bij de toepassing van merkerfokwaarden heeft CRV het product Fokken op Maat ontwikkeld. Via de HerdOptimizer-applicatie, een belangrijk onderdeel van Fokken op Maat, houdt u overzicht over de schat aan informatie die via merkeronderzoek beschikbaar komt. Zo volgt u doorlopend of uw fokkerij op koers ligt en werkt u doelgericht aan een veestapel die maximaal aansluit bij uw eigen fokdoel.
Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Fokken op Maat voor uw bedrijf? Kijk dan op www.crv4all.nl/service/fokken-op-maat, neem contact op met uw CRV-veestapeladviseur of bel met de CRV Klantenservice: 088 00 24 440 (Nederland) of 078 15 44 44 (Vlaanderen).