Doorgaan naar artikel

Een solide basis voor een goede uiergezondheid

Een laag celgetal is volgens de familie Bregman het resultaat van aandacht voor alle aspecten van het uiergezondheidsmanagement. MPR Celgetal is voor hen een onmisbaar hulpmiddel. Stieren van CRV zorgen voor een goede genetische basis.

Ze heet Berendje 41, is een dochter van Archibald uit een dochter van Delta Lava en overschreed vorig jaar juli de drempel van tien ton vet en eiwit dankzij een levensproductie van: 125.765 kg melk met 4,42% vet en 3,55% eiwit. Haar celgetal in haar negende lactatie: 94.

De huldiging van de derde tientonner op het bedrijf van de familie Bregman in Rasquert was voor de relatiebeheerder van FrieslandCampina aanleiding om de Groninger veehouders te nomineren voor de Uiergezondheid Award van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Ze drongen door tot de laatste tien, onder meer vanwege een structureel zeer laag celgetal in combinatie met de ruim bovengemiddelde leeftijd van de veestapel.

Melkcontrole is ijkmoment

‘We hebben zelf niet het idee dat we veel bijzonders doen’, geeft Adriaan Bregman aan. ‘We besteden gewoon aandacht aan alle aspecten van het uiergezondheidsmanagement. In maatschap met zijn vader Jan en moeder Thalia melkt Adriaan ongeveer 175 koeien die gemiddeld 9200 kilo melk produceren en een celgetal van rond de 60.000 cellen per milliliter laten aantekenen. Tot nu toe overschreden tien koeien op het bedrijf de mijlpaal van een levensproductie van 100.000 liter melk.

De vijfweekse mpr, waarbij bij elke monstername ook de celgetallen worden bepaald, is voor de familie Bregman een onmisbaar hulpmiddel in het uiergezondheidsmanagement. ‘Iedere melkcontrole is een ijkmoment’, geeft Adriaan aan. ‘Nieuwe koeien met een verhoogd celgetal op de uitslag testen we met een vierkwartierenschaaltje en zo nodig nemen we van het verkeerde kwartier een monster voor bacteriologisch onderzoek. Met deze kennis kunnen we eventueel gericht behandelen.’

De celgetalinformatie wordt ook ingezet om te bepalen welke koeien verantwoord zonder antibiotica kunnen worden drooggezet.

Genetische aanleg goed

Hoewel nooit bewust is gefokt op verbetering van de uiergezondheid, is de familie Bregman ervan overtuigd dat het met de genetische aanleg van de koeien wel goed zit. ‘We gebruiken al jaren de beste stieren van de stierenkaart en laten ook al heel lang bedrijfsinspectie uitvoeren en de paringen maken door het SAP. Daarmee hebben we kennelijk een goede basis voor gezonde uiers gelegd, anders zou het celgetal niet zo laag zijn’, redeneren de veehouders. ‘Opvolgen van het stieradvies zorgt er in ieder geval voor dat fouten in de uier worden gecorrigeerd. Een goed gevormde uier met correct geplaatste, middellange spenen, wordt altijd goed uitgemolken en dat is de beste garantie voor een laag celgetal’, zo geeft Adriaan aan.

Daarnaast noemt hij melksnelheid als aandachtspunt. ‘We hebben een hekel aan koeien die melk uitliggen. Maar ook deze fout kan door het gebruik van een stier met een lagere melksnelheid worden gecorrigeerd.’

Cricket scoort

De familie Bregman heeft op dit moment negen dochters van Cricket aan de melk. De stier heeft een fokwaarde van 111 voor celgetal en zijn dochters laten dat ook zien. Ze scoren als vaars een gemiddeld celgetal van slechts 24.000 cellen per milliliter.

Adriaan Bregman: ‘De melkcontrole is het ijkmoment voor de uiergezondheid’

Fokken op Better Life Gezondheid vermindert effectief de kans op mastitis

Met ingang van de indexdraai van april zijn mastitisgegevens, zoals die door veehouders zijn vastgelegd in VeeManager, meegenomen in de berekening van de fokwaarden voor klinische mastitis. Daarmee vormen de geregistreerde gevallen van uierontsteking ook mede de basis onder de fokwaarde uiergezondheid en het fokkerijgetal Better Life Gezondheid. De verschillen in gevoeligheid voor mastitis tussen dochtergroepen zijn opmerkelijk groot. Zo varieert het percentage klinische mastitis bij vaarzen van veel voorkomende vaders tussen gemiddeld zeven en veertien procent.
Fokken op Better Life Gezondheid verbetert niet alleen een groot aantal gezondheids- en vruchtbaarheidskenmerken, maar verlaagt ook effectief het risico op uierontsteking, zo blijkt uit de cijfers. Dochters van stieren met een score van plus vier of hoger voor dit kengetal hebben anderhalf tot twee keer zo weinig mastitis als dochters van stieren met een Better Life Gezondheid van nul of lager.

 

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin