Doorgaan naar artikel

‘Dit bedrijf moét top presteren’

Melkveehouder Bert van Zeelst wilde niet langer Jan en alleman met stierensperma over de vloer krijgen. Nu werkt hij met één vast aanspreekpunt bij CRV, die hem met een all-in pakket veel druk en kopzorgen uit handen neemt.

Een moderne stal met plaats voor 220 melkkoeien in diepstrooiselboxen, ecovloer en een 40-stands buitenmelker. Nu al werpt de stal – waar met € 6.500 per koeplaats op niets is bespaard – zijn vruchten af. ‘De melkproductie steeg direct’, zegt zoon Joris. ‘De koeien zien er ook blijer uit’, weet echtgenote Ine.

1.000 kilo melk meer

Bert van Zeelst, melkveehouder in het Gelderse Hedel, lacht tevreden en zegt: ‘De stal heeft alles om twee van onze doelstellingen gerealiseerd te krijgen: de melkproductie per koe verhogen van 9.000 naar 10.000 kilo melk en de afvoerleeftijd van vijf naar zeven jaar krijgen.’

Van Zeelst stelt dat 500 kilo melk vooruitgang per koe per jaar moet komen uit de nieuwe stal, in combinatie met goed management. De andere 500 kilo moet komen uit de genetische vooruitgang. ‘Daar moet onze veestapeladviseur Kees van Velthoven van CRV voor ons het verschil maken.’

Ine, Joris en Bert van Zeel zijn blij met hun nieuwe stal voor 220 koeien.

Vaste sparringpartner

Tot anderhalf jaar geleden deed het melkveebedrijf zaken met verschillende ki-organisaties. ‘Ik was er wel een beetje klaar mee om hier Jan en alleman met stierensperma over de vloer te krijgen en dan zelf met het vingertje langs al die stierenlijsten te gaan’, zegt Van Zeelst.

De melkveehouder was toe aan een vaste partij met een vast aanspreekpunt, een sparringpartner. ‘Iemand die proactief meedenkt met de veehouder. Die nooit zegt: dat kan niet of dat mag niet. En het liefst ook met iets komt wat de ander niet heeft.’

Nu gebruikt Van Zeelst het CRV-all-in-pakket. Daarmee bepaalt de melkveehouder samen met zijn fokkerijadviseur vooraf de doelstellingen. Daarna heeft de melkveehouder er praktisch geen omkijken meer naar. SAP zorgt ervoor dat de juiste stier bij de juiste koe komt. Met Sperma Inclusief kan de boer voor een ‘fixed price’ al het gewenste stierensperma inzetten dat hij wil. En MPR Dracht zorgt ervoor dat de dierenarts nog maar sporadisch de koeien opvoelt. ‘Mooie concepten, die mij veel tijd schelen.’

Bert van Zeelst in gesprek met CRV-adviseur Kees van Velthoven. De begeleiding van CRV moet veestapelproblemen voorkomen.

Spannende tijden

Bert geeft aan dat het spannende tijden zijn. In de stal lopen nu 160 koeien. Eind dit jaar hoopt hij er 220 te melken. Maar het is met de komst van fosfaatrechten en de lage melkprijs nog maar de vraag of dat gaat lukken.

Het doel is kristalhelder: uit de nieuwe stal moet snel ruim 2 miljoen liter melk komen en de productie op afvoer moet omhoog van 27.000 naar 40.000 of nog liever 50.000 kilo melk. ‘Veestapelproblemen kunnen we ons met deze omvang en melkprijs niet permitteren’, vindt Bert. ‘Als de koeien op hun tenen lopen, moet de boer dat ook. Daar is hier geen ruimte voor. Dit bedrijf moét top presteren. De begeleiding vanuit CRV om dat te realiseren, is dan ook essentieel voor ons’, zo zegt hij in een film op crv4all.nl.

Bedrijfsgegevens
Familie Van Zeelst in Hedel. Veestapel nu: 160 melkkoeien en 140 stuks jongvee. Veestapel eind 2016: 220 melkkoeien met bijbehorend jongvee. Neventakken: boerengolf met horecavoorziening en eigenaar dorpscafé.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin