Ze hebben best even gezocht naar de ideale koe voor hun bedrijf, maar voor Willy en Ruud van Aalst staat de keuze inmiddels vast. “Kruisen met Fleckvieh leverde ons robuuste en zelfredzame koeien met een goede melkproductie. Dit is de veestapel die past bij onze bedrijfsvoering”, verklaren de veehouders.
Veel gras in rantsoen
In maatschap met zijn vader Willy heeft Ruud in het Gelderse Varik een melkveebedrijf met ongeveer 70 melk- en kalfkoeien en 50 stuks jongvee. De veehouders hebben 36 hectare landbouwgrond in gebruik (waarvan 5 hectare mais) en ze beheren 10 hectare natuurgebied in de uiterwaarden van de Waal.
Willy neemt het grootste deel van het dagelijks werk voor zijn rekening, omdat Ruud naast het bedrijf een fulltime baan heeft. Voor de fokkerij draagt de jonge veehouder echter volledig de verantwoordelijkheid. “Mijn vader had daar nooit zo veel interesse in, dus de fokkerij werd al snel mijn ding”, legt hij uit.
Zo min mogelijk trammelant
Vader en zoon hebben best even moeten zoeken naar de ideale kruising voor hun bedrijf. Ze probeerden verschillende rassen, maar zijn uiteindelijk het meest enthousiast over fleckvieh.
“Koeien met fleckviehbloed zijn goede ruwvoerverwerkers en ze zijn robuust en zelfredzaam”, verklaart Ruud. Na afkalven zie je ze nog een keer bij het insemineren en daarna niet meer tot ze droog moeten. Dat past bij onze bedrijfsvoering. “We willen met zo min mogelijk trammelant en zo veel mogelijk melk produceren”, legt hij uit.
‘Koeien met fleckviehbloed zijn robuust en zelfredzaam. Dat past bij onze bedrijfsvoering’
Ruud van Aalst
Voor het selecteren van stieren kan Ruud prima uit de voeten met het aanbod van CRV. “Een goede melkvererving is voor ons een eerste vereiste bij de stierkeuze. Daarnaast vinden we benen, uiers en gezondheidskenmerken belangrijk”, legt hij uit. Op dit moment worden onder andere Pascal, Mint, Remmel en ‘good old’ Raldi ingezet. Het ondereind laat de veehouder insemineren met Belgisch witblauw en het maken van de paringen laat hij over aan SAP.
Ruud van Aalst met Fleckvieh kruislingkoeien, Eig: Mts Van Aalst, Varik
Efficiënt met vlees
De critici hadden het niet bij het rechte eind, stelt Ruud tevreden vast. “De gemiddelde productie is alleen maar gestegen en ligt nu op ruim 9.500 kilo melk met 4,27% vet en 3,62% eiwit”, vertelt hij. Daarbij is de tussenkalftijd 380 dagen en het inseminatiegetal 1,5. “En de koeien zijn gezond”, benadrukt de veehouder. “De dierenarts zien we nog maar zelden.” Ten slotte wijst Ruud op de hoge kalveropbrengst en restwaarde van de uitgeselecteerde koeien. “Mensen koppelen efficiëntie meestal aan een hoge melkproductie. Maar dan vergeten ze dat melkkoeien ook nog vlees kunnen produceren.”
CrossFit ondersteunt bij kruisen
Om veehouders te ondersteunen bij het kruisen van rassen heeft CRV het programma CrossFit ontwikkeld. CrossFit helpt u bij het maken van kruisingen die bij u passen. Wilt u de nadruk leggen op het fokken van probleemloze koeien, dan kiest u voor CrossFit Gezondheid en combinaties van de rassen Holstein, MRIJ, Fleckvieh en Brown Swiss. Staat een efficiënte omzetting van voer in vet en eiwit op uw bedrijf centraal, dan kunt u gebruikmaken van CrossFit Efficiëntie en de rassen Holstein en Jersey met eventueel nog een derde ras.
CROSSFIT Gezondheid
Met CrossFit Gezondheid fokt u gezonde, vruchtbare en zelfredzame koeien die gemakkelijk afkalven. De dieren hebben een goede conditie en produceren optimaal onder verschillende omstandigheden.
CROSSFIT Efficiëntie
CrossFit Efficiëntie staat garant voor compacte koeien die veel kilo’s vet en eiwit produceren en lang meegaan. De dieren zetten voer efficiënt om in vet en eiwit en dragen daardoor maximaal bij aan de rentabiliteit van uw bedrijf.
Bent u ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden van kruisen en heeft u behoefte aan een goed onderbouwd advies? Kijk voor meer informatie op: www.crv4all.nl, neem contact op met uw veestapeladviseur of bel met de CRV Klantenservice: 088 00 24 440 (NL) of 078 15 44 44 (VL)
Fotografie: Els Korsten Fotografie