De familie Capoen melkt in het Vlaamse Alveringem 430 koeien die tussen de 35 en 40 kilo melk per dag gemiddeld produceren. Victor Capoen zag toch verbeterpunten in de vertering en ging een proef aan met Optipartum-C+. ‘De productie steeg en het schuim verdween van de mest.’
Afgelopen voorjaar kwam Capoen in contact met Speerstra Feed Ingredients. In overleg werd een proef opgestart met Optipartum-C+, een product dat het beschikbare zetmeel in het rantsoen ‘opknipt’ en daarmee de benutting verbetert. ‘Vier jaar geleden molken wij nog minder dan 200 koeien, maar na de bouw van een nieuwe stal ligt dat aantal op 430’, vertelt Victor die het bedrijf in eigendom runt met zijn vader Geert, moeder Lieve Maes en broer Midas. ‘Die grote groeisprong is goed verlopen. De koeien produceren goed en er heers rust in de koppel. Recent hebben we een zevende melkrobot in gebruik genomen wat die rust, de productie en het arbeidsgemak verder stimuleert.’
Toch bleef de familie op onderdelen nog wel eens wat zoekende. ‘Wij voeren de melkkoeien een vrij zetmeelrijk rantsoen. Over de benutting van dat zetmeel bestonden wel eens wat twijfels. Zo vonden we best nog wel eens wat onverteerde korrels terug in de mest en kwam darmverzuring ook wel voor bij verschillende verse koeien. Dat uitte zich in te dun op de mest zijn en soms productieverlies.’
Proef overtuigde
Toen zij op Optipartum-C+ werden gewezen, wilden ze dat dan ook wel proberen. ‘Wij hebben ons opengesteld voor een proef. Ik zag het als iets waarbij we niets hadden te verliezen’, vertelt Victor. ‘En het pakte eigenlijk heel goed uit. Al vlot zagen we dat de dieren beter op de mest waren en darmverzuring komt ook bijna niet meer voor. Opvallend vonden wij ook dat we nu eigenlijk nooit meer schuimvorming op de mest zien wat voorheen wel zo was.’
Een bijkomend voordeel was de productstijging. Uit de proef bleek dat de koppel die een maandlang Optipartum-C+ kreeg gevoerd, ruim een kilo melk per koe per dag meer produceerde dan de controlegroep.
‘Omdat de voerkosten de laatste twee jaar sterk zijn gestegen, proberen wij het aandeel ruwvoer in ons rantsoen momenteel verder te verhogen’, vertelt Victor Capoen. ‘De melkproductie ligt daarom nu met 35,5 kilo per koe per dag iets lager dan wij wensen en gewend waren, maar qua saldo kan het besparen op krachtvoer prima uit. Juist doordat het zetmeel nu beter benut wordt, durven we deze veranderingen in het rantsoen ook prima aan.’