Doorgaan naar artikel

Voorkom eiwitverlies: maak een 24-uurs kuil

Najaarsgras is uitstekend ruwvoer met veel eiwit en voedingsstoffen, mits je zorgvuldig én snel werkt. Door het gras binnen 24 uur te maaien en in te kuilen, voorkom je dat het gewas veel aan kwaliteit verliest. Een goede voorbereiding en planning zijn daarbij wel een vereiste.

Het maken van een goede najaarsgraskuil begint met het kiezen van een goed maaimoment. Najaarsgras groeit niet hard, dus kies je maaidatum op basis van de weersvoorspelling. Maai na 2 tot 3 droge dagen en bij voorkeur in de middag. De dauw is dan van het gras en de najaarszon zorgt nog voor wat suikerproductie in het gewas.

Maai een fris gewas

Laat najaarsgras niet te lang worden. Het gras moet rechtop blijven staan, zodat de wind erdoor kan waaien. Hiermee voorkom je schimmels in het gewas. Een droge dag met veel wind houdt je gewas fris. Hiermee voorkom je dat er grond aan het gras blijft plakken, waardoor het ruw-asgehalte toeneemt.

Dezelfde dag de kuil in

Door de veldperiode zo kort mogelijk te houden, voorkom je dat het gewas veel eiwit verliest. Maai het gras als de dauw eraf is en maai met een breedafleg om schudden te voorkomen. Omdat najaarsgras minder ruwe celwanden bevat, is het geen probleem om het iets langer te hakselen. Je kunt het gras ook direct op het zwad leggen. Spreek met je loonwerker af dat hij de dag ná het maaien ’s middags je gras inkuilt.

Stimuleer een snelle conservering

Voor najaarsgras is een snelle conservering essentieel. Maar omdat het veel eiwit bevat en weinig suiker is een goede conservering niet vanzelfsprekend. Daarbij is door de afnemende zonkracht en ochtendmist moeilijker om najaarsgras goed droog te krijgen met als gevolg dat de pH minder snel daalt. Gebruik daarom altijd een inkuilmiddel dat is toegespitst op het inkuilen van najaarsgras.

Bonsilage Forte: speciaal voor nat en suikerarm gras

Het inkuilmiddel Bonsilage Forte is speciaal ontwikkeld voor het conserveren van nat en suikerarm najaarsgras. Het is uniek vanwege de directe remming van boterzuurbacteriën. Daarnaast is Bonsilage Forte het enige inkuilmiddel dat, naast melkzuur van enkelvoudige suikers, ook de meervoudige suikers in het gewas benut voor melkzuurproductie. De extra hoge melkzuurproductie resulteert in een razendsnelle verlaging van de pH in je natte, suikerarme najaarskuil. Door de snelheid voorkom je eiwitverlies dat optreedt bij rotting van het gewas.

Smakelijk en fris najaarsgras: ook geschikt voor je melkvee

Voor de opname van ruwvoer door je melkvee zijn een goede geur en smaak belangrijk. Bonsilage Forte zorgt voor een snelle conservering, waardoor de eiwitafbraak en ammoniakvorming minimaal zijn. Dit resulteert in smakelijk, fris ruwvoer waar je melkvee graag van eet. Bovendien minimaliseer je met Bonsilage Forte het risico op boterzuur.

Eenvoudige toediening

Bonsilage is eenvoudig en veilig toe te dienen. In de video legt onze specialist Florine stap voor stap uit wat de dosering is van Bonsilage en hoe je het inkuilmiddel klaarmaakt voor gebruik.

Barenbrug

Een wereld aan mogelijkheden, dat zag Joseph Barenbrug voor zich toen hij in 1904 naar gras keek. Hij initieerde de ontwikkeling van rassen voor verschillende toepassingen, en tot op de dag van vandaag gebeurt dat nog steeds. We ontwikkelen grassen voor verschillende klimaten en toepassingen. Voor het vee hebben we smakelijke en gezond gras met hoge voedingswaarden. Voor parken en tuinen ligt onze focus op fijnbladig en aantrekkelijk groen langzaam groeiend gras. Voor sportvelden hebben we sterk gras. Wat jij nodig hebt, kunnen wij realiseren!

Klanten op de eerste plaats

Klanten helpen bij allerlei soorten uitdagingen was Josephs missie. Als vierde generatie zetten Bastiaan en Frank Barenbrug deze traditie nu voort. Vandaag de dag is de Barenbrug Groep wereldleider op het gebied van het ontwikkelen van gras- en voederoplossingen. Een familiebedrijf in hart en nieren.

Kennis delen, oplossingen creëren

In alle belangrijke klimaatzones beschikken we over onderzoeksfaciliteiten. Met achttien kantoren en 22 locaties voor onderzoek en ontwikkeling staan we in zes continenten en meer dan twintig landen tot jouw beschikking. Onze R&D-experts netwerken en wisselen inzichten uit om precies de juiste oplossing voor jou te ontwikkelen. Onze aanwezigheid op het Zuid-Amerikaanse continent zorgt er bijvoorbeeld voor dat we over een waardevolle bron van tropische grassoorten voor over de hele wereld beschikken. Zuivel producerende landen zoals Nederland en Nieuw-Zeeland profiteren van elkaars inzichten betreffende gezonde en duurzame voederoplossingen.

Koninklijk

In 2004 ontving Barenbrug het predicaat Koninklijk, een onderscheiding die alleen wordt toegekend aan bedrijven met een enorme prestige en groot belang in hun veld, die meer dan honderd jaar bestaan en een duurzame bedrijfsvoering en uitstekende reputatie hebben. Wij zijn trots op onze koninklijke onderscheiding.

Meer over Barenbrug

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin