Doorgaan naar artikel

Viruswaanzin – ook bij koeien?

De Dikke van Dale heeft er de afgelopen tijd een hoop virusgerelateerde woorden bij gekregen. Viruswaanzin is misschien wel de mooiste, want die klopt op meerdere manieren. Virussen zijn waanzinnig als je kijkt naar hoe ze werken. En ze drijven je soms tot waanzin als je ze niet kunt bestrijden.

Gelukkig drijven de virussen bij koeien ons niet snel tot ‘waanzin’. Zolang we maar weten waar we naar moeten kijken. Klinisch, subklinisch, spreiding, vaccinatiegraad: het zijn begrippen die dankzij Corona veel in het nieuws zijn geweest. Voor u waren ze vast niet nieuw, want ook in de diergezondheid komen ze veel voor. Bijvoorbeeld subklinische infecties. We weten al lang dat niet ieder dier dat een virus oppikt daar ook klinische verschijnselen van heeft. Ofwel, je ziet niet altijd dat een dier ziek is. Zo’n subklinische vorm van ziekte is vervelend, want deze blijft onbehandeld tot ze ontdekt wordt. Dat levert schade aan de gezondheid, de groei en de productie op. Daarnaast zorgt het ervoor dat het dier een tijd virus kan uitscheiden: de welbekende spreiding.

Gigantisch

Dat gebeurt onder koeien regelmatig. Koppelgenoten hebben nauw contact met elkaar en zijn veel in dezelfde ruimte. Een ziek dier kan dus al snel ziekte verspreiden. En ook ziek zijn, zonder ziekteverschijnselen te hebben of te laten zien, komt bij koeien voor. Professor Bart Pardon van de Universiteit van Gent legt uit: “Koeien zijn prooidieren. Ze verbergen hun symptomen, omdat ze anders een makkelijkere prooi zijn.”

Prof. Pardon vertelt verder over een onderzoek dat hij in België heeft uitgevoerd naar longontsteking. Ook hij was verrast door de uitkomsten: “40% van de met echografie onderzochte kalveren op bedrijven die geen problemen hebben, hebben op dit moment longontsteking. Dat is gigantisch!” Bekijk de 100 seconden video met professor Bart Pardon.

Er wordt daarom nog steeds gewerkt aan betere en slimmere manieren om toch ziekte te ontdekken. Bekend daarin zijn bijvoorbeeld activiteitsmeters en herkauwsensoren. Maar de technologieën van de zogeheten Precision Livestock gaan verder, zoals camera’s met gezichtsherkenning, infrarood apparatuur, stalklimaatmeetinstrumenten en microfoons om hoest te registreren. Alles om zo snel mogelijk te kunnen reageren wanneer er iets afwijkt.

Ook wordt er nog steeds veel geïnvesteerd in het maken van vaccins, ook voor longontsteking bij koeien. Zo zijn er bijvoorbeeld vaccins tegen pinkengriep die in de neus kunnen worden toegediend op jonge leeftijd en die op te volgen zijn met vaccins per injectie om samen nog een betere afweer bij het kalf op te wekken. Al die ontwikkelingen zijn ook best waanzinnig te noemen, toch?

Meer lezen over luchtwegproblemen bij koeien? Ruminants Care | Luchtweg aandoeningen

Boehringer Ingelheim is het op één na grootste diergeneesmiddelenbedrijf ter wereld. Wereldwijd zijn wij gevestigd in 99 landen en telt onze Animal Health divisie 10.000 medewerkers.

Onze aandacht gaat uit naar de vijf sectoren: rundveehouderij, varkenshouderij, pluimveehouderij, gezelschapsdieren en paarden. Wij streven ernaar onze klanten nog beter in staat te stellen om de diergezondheid te verbeteren, want als dieren gezond zijn, zijn mensen ook gezonder.

Klik op onderstaande link voor meer informatie over Boehringer Ingelheim Animal Health Netherlands bv.

Meer over Boehringer Ingelheim

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin