De noodzaak van een perfecte jongveeopfok is actueler dan ooit. Door de beperking op GVE’s is het interessant om de opfok zo kort mogelijk te houden, om extra ruimte voor melkkoeien te creëren. Het loont dus om de verbeterpunten in de opfok op te sporen en aan te pakken. De jongveescan kan hier bij helpen.
Om de verbeterpunten in de opfok op te sporen, kunt u gebruik maken van de Jongveescan van Agrifirm, die een specialist Jongvee bij u uitvoert. Erwin Hunneman, specialist Jongvee, legt uit hoe dit werkt en wat het oplevert. “Binnen DairyStart® werken we met een jongveescan om gestructureerd het bedrijf te bekijken op gebied van jongvee, waarbij we stap voor stap de 5 fases (melk-, brok-, jeugd-, dracht- en droogstandsfase) doorlopen.” Specialist Jongvee Wilbert Swinkels legt in onderstaande filmpje uit hoe dit werkt:
Droogstand kritisch bekijken
De droogstand heeft een enorme invloed op de kwaliteit en opstart van het kalf, is de ervaring van Hunneman. “Daarom bekijken we in de jongveescan de droogstand kritisch, waarbij we aandacht schenken aan de biestgift, de kwaliteit van de biest en ook het vlot opstarten van de koe of vaars.
Biest voor immuniteit
Kalveren moeten voldoende biest binnenkrijgen om ze voldoende immuniteit mee te geven. Richtlijn is minimaal 2 tot 4 liter biest binnen 2 uur en minimaal 6 liter goede biest binnen 12 uur. “Om de pensontwikkeling te stimuleren is het van belang dat u na de biestperiode direct water, ruw- en krachtvoer verstrekt”, aldus Hunneman die ziet dat dit in de praktijk niet altijd gebeurt.
100 gram groei = + € 120 melkgeld
Met de opfok van een kalf voert u de melkkoeien van de toekomst. “Voor elke 100 gram groei die u extra realiseert in de eerste 2 maanden, krijgt u 300 liter extra melk terug in de eerste lactatie. Met deze melkprijs is dat al gauw 120 euro extra melkgeld”, berekent Hunneman. Het kan daarom al snel uit om een goede kalverkorrel te verstrekken.
Eiwit gewenst
Na de melkperiode kunnen kalveren goed door blijven groeien. Van belang is dat het rantsoen genoeg eiwit bevat. Rantsoenen waar maïs gevoerd wordt komen hier vaak niet aan. “Met snijmaïs in het rantsoen realiseren uw kalveren onvoldoende pensontwikkeling. Dit gaat ten koste van de pensinhoud en daarmee de melkproductie later als koe”, stelt Jan Age Wijma, specialist Jongvee bij Agrifirm. Laat dit rantsoen dan ook eens kritisch bekijken door de voeradviseur. Bij een te laag eiwitniveau mist u groei en is er bovendien een hoog risico op vervetting.
Resultaten monitoren
Om de resultaten te monitoren kunnen veehouders binnen DairyStart® gebruik maken van de hoogtemeetservice. Hierbij meten studenten de kruishoogte van uw kalveren tot 24 maanden. In Agrifirm Focus Jongvee kan de veehouder vervolgens exact zien wat goed gaat en waar eventuele verbeterpunten liggen. Lees meer en meld u aan!
Meer informatie over de jongveescan van Agrifirm