Het was een zaaiseizoen vol uitdagingen, extremen en lokaal veel regen; heel veel regen. Waar landbouwers in de noordelijk gelegen gebieden van Nederland iets gunstigere weersomstandigheden troffen en daardoor minder problemen hadden om de maïs mooi op tijd de grond in te krijgen, werd in het zuiden soms pas tegen of op de langste dag van het jaar gezaaid. In een aantal uitzonderlijke gevallen werd het zelfs nóg later. Het bepalen van het juiste zaaitijdstip; het was veel wikken en wegen, maar uiteindelijk is het op de meeste plekken toch gelukt om de maïs te zaaien en staat het gewas inmiddels overal boven de grond. En of uw maïsgewas nu al tot in de lucht reikt, of nog iets minder ver ontwikkeld is, het is alweer tijd om vooruit te kijken naar een geschikt (vang)gewas na maïs: Snelle Lente Rogge.
Zaai Snelle Lente Rogge als vanggewas voor 1 oktober
Is het u gelukt om op tijd te zaaien of heeft u bij een wat latere zaai gekozen voor ultravroege tot zeer vroege rassen, dan is de kans aannemelijk dat de maïs mooi rijp in september geoogst kan worden. Zaai in dit geval vóór 1 oktober Snelle Lente Rogge als vanggewas na maïs.
Met Snelle Lente Rogge als vanggewas na de oogst van onder andere maïs wordt perfect voldaan aan de eis die gesteld wordt vanuit de nitraatrichtlijn. Door de vlotte kieming en begingroei weet de hybride rogge reststikstof namelijk succesvol te ‘vangen’, waardoor uitspoeling zoveel mogelijk beperkt wordt. Bovendien is Snelle Lente Rogge uitermate geschikt om in het voorjaar als ruwvoer te oogsten. Dit levert een duidelijke meeropbrengst in droge stof en eiwit op ten opzichte van traditionele rogge. Hierdoor bent u meer zelfvoorzienend in uw eiwitproductie en daarmee minder afhankelijk van dure externe eiwitbronnen.
Zaai Snelle Lente Rogge na 1 oktober ook mogelijk
In het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn is de teelt van een vanggewas op zand- en lössgronden na de hoofdteelt, maar voor 1 oktober, verplicht gesteld. Dit is echter alleen van toepassing als de maïs als silomaïs geoogst wordt. Besluit u om de maïs als MKS of CCM te oogsten, dan mag de zaai van het vanggewas uitgesteld worden tot uiterlijk 31 oktober. Wanneer u hiervoor kiest, dient u dit wel voor 1 oktober kenbaar te maken bij de RVO (kijk voor meer informatie op rvo.nl). Goed om hierbij op de merken, is dat diverse andere gewassen – zoals gras en Japanse haver – niet als vanggewas na 1 oktober gezaaid mogen worden; dit in tegenstelling tot Snelle Lente Rogge.
Hoge opbrengsten
Snelle Lente Rogge onderscheidt zich van traditionele rogge door meer uitstoeling (meer stengels) per plant en is in staat om zich direct na zaai in de winter en met name in het vroege voorjaar zeer snel te ontwikkelen. Dit resulteert in een duidelijke meeropbrengst in droge stof en eiwit per hectare.
· Opbrengst bij oogst in april
Met een opbrengst van 4.000 tot 5.000 kg droge stof per hectare en 16 tot 18% eiwit kent Snelle Lente Rogge een duidelijk hogere drogestofopbrengst dan gangbare snijrogge, triticale en Italiaans raaigras.
· Opbrengst bij oogst in juni als Gehele Plant Silage (GPS)
De opbrengstverschillen kunnen nog verder oplopen naar 8.000 tot 10.000 kg droge stof per hectare bij oogst als Gehele Plant Silage in juni. Wel zal het eiwitpercentage in dit geval door verdunning wat lager zijn. Dit is tegen te gaan door een groeiregulator te spuiten, hoger te hakselen, meer stikstof aan te wenden of een kortblijvende hybride winterrogge te zaaien.
· Opbrengst bij oogst van het graan in augustus
Ook is Snelle Lente Rogge heel goed voor het graan te oogsten in augustus, waarbij graanopbrengsten van 8 tot 9 ton realiseerbaar zijn. Wanneer voor het dorsen van het gewas wordt gekozen, is ook hier het advies om een groeiregulator te gebruiken of een kortblijvende hybride winterrogge te zaaien.
Wilt u meer informatie over Snelle Lente Rogge? Kijk dan op de KWS-website of neem contact op met uw zaaizadenleverancier of KWS-adviseur.