Doorgaan naar artikel

‘Recht-door-zee’ fokken voor maximaal rendement

De pinkenstal van Hans, Corryne en Corné van Leeuwen begint aardig leeg te raken. Tot twee jaar geleden fokten de melkveehouders uit Schipluiden royaal jongvee op om na afkalven te kunnen selecteren. Nu streven ze naar een minimale jongveebezetting. ‘We willen alleen nog dieren op stal die een positieve bijdrage leveren aan het rendement’, verklaart Corné.

Met 40 stuks jongvee, 60 melkkoeien en een vervanging van 20 procent beschikte de familie Van Leeuwen uit Schipluiden altijd over royale mogelijkheden om te selecteren in de vaarzen. ‘Alleen de beste dieren bleven’, vertelt Corné van Leeuwen. ‘Zo maakten we maximaal gebruik van de genetische potentie van onze veestapel’, stelt hij.

Koeien geen bijzaak

Corné is de vierde generatie Van Leeuwen op de boerderij in Midden-Delfland. Zijn vader en moeder Hans en Corryne van Leeuwen behoorden in 1993 tot de eerste veehouders met een melkrobot en verbreedden later het bedrijf met een horecatak. Deze is uitgegroeid tot een belangrijke pijler onder het inkomen. ‘Maar dat wil niet zeggen dat we niet heel serieus bezig zijn met de koeien’, benadrukt de jonge veehouder. Zo tekenen de dieren voor een rollend jaargemiddelde van bijna 12.000 kg melk met 4,10% vet en 3,51% eiwit.

Selecteren voor rendement

Royaal jongvee opfokken kunnen ook de veehouders uit Schipluiden zich met de beperkingen van de fosfaatwetgeving anno 2018 niet meer permitteren. ‘We willen alleen nog dieren op stal die een positieve bijdrage leveren aan het rendement’, geeft Corné aan.

‘Toen CRV twee jaar geleden Fokken op Maat introduceerde, waren we er snel bij’, herinnert hij zich. ‘We hebben van al het jongvee merkerfokwaarden laten bepalen die we direct konden gebruiken om te selecteren. We wisten waar we naar moesten kijken, want we hadden de volledige genetische aanleg van de dieren met een hoge betrouwbaarheid in beeld’, verklaart de veehouder.

Dna liegt niet

De jongveestal van de familie Van Leeuwen is inmiddels duidelijk onderbezet. Het maakt Fokken op Maat en de HerdOptimizer-applicatie voor Corné niet minder waardevol. Zo vormen merkerfokwaarden een betrouwbare basis voor het maken van paringen en het selecteren van dieren om mee verder te fokken.

‘Het programma helpt ons om de emotie in de fokkerij aan de kant te zetten en scherpere keuzes te maken’, stelt de veehouder. ‘Ons fokbeleid is nu recht-door-zee. Dna liegt niet. De prestaties van de vaarzen en tweedekalfskoeien komen goed overeen met de merkerfokwaarden die ze als kalf kregen.’ ‘En een echt ondereind in de veestapel hebben we niet meer’, ziet hij. ‘Dat geeft ons de bevestiging dat we op de goede weg zitten met Fokken op Maat.’

Fokkerij op koers met Fokken op Maat

Van een jong kalfje een fokwaarde bepalen met de betrouwbaarheid van de fokwaarde van een derdekalfskoe? Het kan met merkeronderzoek aan de hand van erfelijk materiaal uit een haarfollikel of oorbiopt.
Om u te ondersteunen bij de toepassing van merkerfokwaarden heeft CRV het product Fokken op Maat ontwikkeld. Via de HerdOptimizer-applicatie, die een belangrijk onderdeel is van Fokken op Maat, houdt u overzicht over de schat aan informatie die via merkeronderzoek beschikbaar komt. Zo volgt u doorlopend of uw fokkerij op koers ligt en werkt u doelgericht aan een veestapel die maximaal aansluit bij uw eigen fokdoel.

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Fokken op Maat voor uw bedrijf?
Kijk dan op www.crv4all.nl/service/fokken-op-maat, neem contact op met uw CRV-veestapeladviseur of bel met de CRV Klantenservice: tel. 088-00 24 440 (Nederland) of 078-15 44 44 (Vlaanderen).

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin