Dat Feedbeet met het oog op kwaliteit en opbrengst een aantrekkelijk gewas is om te telen, daar zijn de meeste melkveehouders het wel over eens. Wel wordt de opslag van de voederbieten soms nog als een uitdaging gezien. Gelukkig zijn er op dit gebied steeds meer nieuwe ontwikkelingen die optimale opslag mogelijk maken. Naast de welbekende methodes als bagging, opslag als gehele biet en gemengd inkuilen, wint een nieuwe vorm aan populariteit: OnTop Silage.
Het principe van OnTop Silage is het inkuilen van versnipperde Feedbeet over de gras- of maïskuil. Deze wijze van bewaring geeft melkveehouders een aantal belangrijke voordelen. Wij zetten ze voor u op een rij!
Rooien wanneer het opbrengstpotentieel het hoogst is
Doordat de versnipperde voederbiet als laag boven op de gras- of maïskuil aangebracht kan worden, is er geen noodzaak voor vroegtijdige oogst van het gewas. De Feedbeet kan gewoon later in het seizoen geoogst worden, wanneer de rooiomstandigheden en het opbrengstpotentieel optimaal zijn. Zodra de voederbieten gerooid zijn, dienen ze nog drie weken bewaard te worden voordat ze ‘OnTop’ – boven op het onderliggende product – worden verdeeld.
Eenvoudig systeem
OnTop Silage is zeer eenvoudig. Om voldoende ruimte voor de voederbieten boven op de gras- of maïskuil over te houden, dient het onderliggende product tot maximaal 50 centimeter onder de silowand ingekuild te zijn. Op de dag van het ‘OnTop’ inkuilen moet de folie van de kuil verwijderd worden en kan vervolgens gestart worden met het versnipperen en aanbrengen van de Feedbeet. Deze laag dient van achter naar voor te worden opgebouwd tot een vooraf berekende hoogte. Hierbij is het niet wenselijk om de Feedbeet aan te rijden. Daarna kan de kuil weer afgedekt worden. De opgebrachte laag Feedbeet klinkt binnen een aantal weken in tot 40% à 50% van zijn oorspronkelijke dikte.
Perssappen uit de bieten worden ‘opgevangen’
Doordat de Feedbeet boven op de drogere gras- of maïskuil wordt ingekuild, worden de perssappen afkomstig uit de bieten door de onderliggende laag gras of maïs geabsorbeerd. Het grote voordeel hiervan is dat de sappen dus niet verdwijnen in de opvangput, maar in de totale kuil behouden blijven. Als stelregel geldt dat de dikte van de laag opgebrachte Feedbeet overeenkomt met de diepte van de onderliggende laag waarin de perssappen zijn getrokken.
OnTop Silage rekentool
Om te weten hoeveel Feedbeet u boven op moet leggen om uw veestapel gedurende de voerperiode te kunnen voorzien van de gewenste hoeveelheid product is er door KWS een handige rekentool ontwikkeld. Op basis van onder andere het aantal te voeren dieren, de grootte van de silo en de opbrengst aan KWS Feedbeet kunnen zaken als de uiteindelijke dikte van de opgebrachte laag Feedbeet, de voersnelheid in de silo en het aantal voerdagen in kaart gebracht worden.