Doorgaan naar artikel

Neem je 7.200 kg melkverlies voor lief?

Neem je 7.200 kg melkverlies voor lief? partner

Foto: Boehringer Ingelheim

Meer dan 1 kg per koe per dag is het productieverlies bij een flinke maagdarmwormbesmetting. Bij een koppel van 80 lacterende koeien is dat 7.200 kilo minder melk in 3 maanden tijd! Dat zijn verliezen die geen veehouder graag heeft. Denk dus aan wormbestrijding zodra de koeien de weide ingaan.

De koeien gaan weer de weide in, een mooie tijd. De filmpjes van ‘dansende’ koeien die na het winterseizoen weer naar buiten mogen zijn een mooie opsteker voor het imago van de sector. Maar deze periode is ook een belangrijke fase in het management van de veehouder. Want met het uitweiden komen er meer variabelen om rekening mee te houden. Rantsoen en vochtopname zijn een aandachtspunt, maar vergeet ook vooral niet het onbewust opgegeten voer: wormeitjes.

Vrijwel elke koe is besmet

Vrijwel elke koe is besmet met maagdarmwormen. Dat hoeft niet meteen tot gezondheidsproblemen of productieverliezen te leiden. Het is de mate van besmetting die een indicatie geeft van de mogelijke verliezen in melkgift. Gelukkig valt de mate van besmetting te testen, namelijk via tankmelkonderzoek. Hiervoor wordt een verdeling gemaakt in de waarden van het tankmelk, met tussenstappen van 0,1. En hierbij geldt: hoe hoger de waarde, hoe groter de geschatte verliezen. Tot een waarde van 0,5 zijn verliezen waarschijnlijk beperkt en heeft een ontwormingskuur niet per se een positief effect op de melkgift. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er vanaf een waarde van 0,6 verliezen zijn in melkproductie en dat het geven van een ontwormingsbehandeling een positief effect heeft. Ontwormen heeft uiteraard altijd een positief effect op de gezondheidsstatus van de koe.

Niet wachten met ontwormen

Veel veehouders wachten met ontwormen tot na het weideseizoen. Echter, de productiedaling door wormbesmetting is dan al vanaf de zomer aan de gang. Wetende dat de verliezen oplopen tot meer dan 1 kg per koe per dag gaat dat bij een koppel van 80 lacterende koeien over 3 maanden om 7.200 kg melk! Dat zijn verliezen die geen veehouder graag heeft. Het is dus verstandig om eerder in het seizoen te testen en meteen te behandelen!

Lees meer over wormen, andere parasieten en de behandeling ervan.

Boehringer Ingelheim is het op één na grootste diergeneesmiddelenbedrijf ter wereld. Wereldwijd zijn wij gevestigd in 99 landen en telt onze Animal Health divisie 10.000 medewerkers.

Onze aandacht gaat uit naar de vijf sectoren: rundveehouderij, varkenshouderij, pluimveehouderij, gezelschapsdieren en paarden. Wij streven ernaar onze klanten nog beter in staat te stellen om de diergezondheid te verbeteren, want als dieren gezond zijn, zijn mensen ook gezonder.

Klik op onderstaande link voor meer informatie over Boehringer Ingelheim Animal Health Netherlands bv.

Meer over Boehringer Ingelheim
Beheer
WP Admin