Doorgaan naar artikel

Ideale droogstand voor de koe is ook ideaal voor de veehouder

De koe voorbereiden op de droogstand begint eigenlijk al gedurende de lactatie. Zoals het sturen op de optimale lichaamsconditie van 3 – 3,5 op een schaal van 1 tot 5. De lichaamsconditie waarmee de koe drooggezet wordt, moet ze behouden tijdens de droogstand. Een koe mag niet afvallen of dikker worden tijdens de droogstandsperiode, dit geeft verhoogde kans op stofwisselingsziekten en/ of problemen rondom afkalven.

Ook de speenconditie moet goed zijn, om te zorgen voor een goede weerstand van de uier en de kans op nieuwe infecties zo klein mogelijk te houden. Als te veel koeien vereelting of rafels aan het slotgat hebben, is een natte meting aan te raden, om te proberen de speenconditie tijdens de lactatie te verbeteren en dus ook met droogzetten.

Vlak voor het droogzetten, moet de melkproductie worden verminderd, het liefst naar een dagproductie onder 10 – 12 kg. Een hoge melkproductie zorgt voor stuwing van de uier, dat is oncomfortabel voor de koe en waarschijnlijk ook pijnlijk. Daarnaast vermindert de grote hoeveelheid melk in de uier de lokale weerstand, het verhoogt de kans op melklekken en vertraagt de sluiting van het tepelkanaal. Dit geeft meer kans op nieuwe infecties en uierontstekingen.

Veel veehouders verminderen de melkproductie door een paar weken voor droogzetten het energiegehalte in het rantsoen te verlagen, helemaal te stoppen met krachtvoer en/ of door minder vaak te melken. Daarnaast kunnen Bovikalc Dry bolussen helpen om de melkproductie verder te verminderen. De bolus zorgt ook voor vermindering van de uierdruk, en een langere ligtijd. Dat duidt op meer comfort van de koeien.

Teatsealer

Veel koeien vormen helemaal geen natuurlijke afsluiting meer of pas laat in de droogstand. Daarom adviseren mastitisexperts een teatsealer bij elke koe die drooggezet wordt.

Goed voorbereiden

Het droogzetten zelf moet goed voorbereid worden. Het werkt prettig als alle koeien tegelijk worden drooggezet in een schone omgeving. En alle benodigdheden binnen handbereik zijn, op een schone en droge plek; 1 doek per koe, minimaal 1 desinfectie doekje per kwartier, antibiotica droogzetters (als koeien geselecteerd zijn om met antibiotica droog te zetten), teatsealers en een goed dipmiddel. Uiteraard moeten de koeien voor het droogzetten goed uitgemolken worden. En na het droogzetten, liefst nog een half uurtje worden vastgezet en dan naar een schone en comfortabele huisvesting voor droge koeien.

Houd de koeien de eerste dagen na droogzetten extra goed in de gaten; check of de uier er gezond en soepel uitziet en opdroogt.

Voor wat betreft het inbrengen van injectoren is het van belang dat er hygiënisch gewerkt wordt. Het liefst een korte injectorpunt gebruiken. Hierdoor is er minder risico op het inbrengen van ziekteverwekkers en minder kans op beschadigingen van het slotgat en tepelkanaal. Zorg ook voor een goede administratie van koeien die met antibiotica zijn drooggezet en houd bij welke koeien een teatsealer hebben gekregen. Deze moet immers na afkalven handmatig worden verwijderd.

In de droogstand moet extra aandacht worden gegeven aan beschikbaarheid van voer en water en de hygiëne van de huisvesting. Droge koeien hebben grotere boxafmetingen nodig en dichter bij het kalven is een comfortabel
en schoon strohok ideaal. Een goede voorbereiding is het halve werk en draagt bij aan een ideale droogstand.

Beter is het om koeien in een schone omgeving droog te zetten, waar alle
Beter is het om koeien in een schone omgeving droog te zetten, waar alle benodigheden binnen handbereik zijn op een schone en droge plek.

Boehringer Ingelheim is het op één na grootste diergeneesmiddelenbedrijf ter wereld. Wereldwijd zijn wij gevestigd in 99 landen en telt onze Animal Health divisie 10.000 medewerkers.

Onze aandacht gaat uit naar de vijf sectoren: rundveehouderij, varkenshouderij, pluimveehouderij, gezelschapsdieren en paarden. Wij streven ernaar onze klanten nog beter in staat te stellen om de diergezondheid te verbeteren, want als dieren gezond zijn, zijn mensen ook gezonder.

Klik op onderstaande link voor meer informatie over Boehringer Ingelheim Animal Health Netherlands bv.

Meer over Boehringer Ingelheim

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin