Doorgaan naar artikel

Het griepseizoen komt er weer aan!

Begin in september met (her)vaccineren van kalveren en jongvee om in de herfst en winter minder last van griep te hebben.

De (natte) zomer is nog nauwelijks achter de rug of er wordt alweer gepraat over het griepseizoen, elk najaar en winter weer. Om in de herfst en winter minder last van griep te hebben, moet er na de zomer, vanaf september, begonnen worden met het (her)vaccineren van kalveren en jongvee. Zodat ze tijdig bescherming hebben opgebouwd voordat het pinkengriepvirus en andere verwekkers weer rondgaan. Kalveren die gevaccineerd zijn tegen pinkengriep hebben minder kans om ernstig ziek te worden en longschade op te lopen. Daarnaast zorgt vaccinatie er ook voor, dat er minder virus rondgaat en er dus ook minder kans is om met het virus in contact te komen. In overleg met de eigen dierenarts kan een op het bedrijf afgestemd vaccinatieplan worden gemaakt.

Pinkengriepvirus altijd aanwezig

Het pinkengriepvirus is bijna altijd sluimerend aanwezig op een bedrijf, ook onder volwassen koeien. Deze dieren worden daar meestal niet ziek van. Toch kunnen, als er veel dieren op stal staan en er veel virus rondgaat, ook volwassen dieren luchtwegproblemen krijgen door pinkengriep. Het jongvee blijft echter het meest kwetsbaar, omdat zij nog minder bescherming hebben opgebouwd. Daarom is het advies om als de dieren weer op stal gaan en de bezetting in de stal weer toeneemt in ieder geval het jongvee tegen pinkengriep te vaccineren. Het liefst voordat de dieren op stal komen, zodat ze op tijd immuniteit opbouwen.

Jaar rond of voor het najaar vaccineren?

Op veel bedrijven wordt er jaar rond tegen het pinkengriepvirus gevaccineerd. Dat wil zeggen dat de dierenarts elke paar weken nieuwe pasgeboren kalveren vaccineert en de oudere kalveren krijgen dan een booster. Op deze manier zijn kalveren het hele jaar door beschermd. Er wordt aangeraden om als de dieren na een half jaar niet opnieuw zijn gevaccineerd, dit in ieder geval vóór het griepseizoen weer te doen.

Sommige bedrijven kiezen er samen met hun dierenarts voor om alleen voor aanvang van het griepseizoen te vaccineren. Let er wel op dat de dieren dan 2x moeten worden gevaccineerd met een interval van 3-4 weken ertussen. Na de 2e vaccinatie duurt het nog een paar weken voordat de dieren echt beschermd zijn. Dus begin op tijd met vaccineren!

Verschillende vaccins tegen pinkengriep

Er zijn verschillende vaccins tegen pinkengriep. Er kan in de neus geënt worden, dit kan al bij heel jonge kalveren. Het grote voordeel is dat dit snelle bescherming geeft op jonge leeftijd. De bescherming van een neusenting is ongeveer 3 maanden.

Het voordeel van een enting per injectie, is dat deze een langere bescherming geeft. Een beschermingsduur van tenminste 6 maanden is aangetoond. De vaccins per injectie geven niet alleen bescherming tegen pinkengriepvirus, maar ook tegen Mannheimia. Deze enting moet wel twee keer worden toegediend met een interval van 3-4 weken. Het injectievolume (2 ml of 5 ml) kan verschillen per fabrikant.

Sommige bedrijven beginnen met de neusenting bij de jonge kalveren en volgen daarna op met de injectie.

Het vaccinatieschema kan per bedrijf verschillen, afhankelijk van bijvoorbeeld; de huisvesting van de kalveren, eventueel huisvesting met ouder jongvee, de infectiedruk, het klimaat op stal, de aangetoonde verwekkers, enz. Wat het schema ook is, het advies blijft om voor het najaar alle dieren te vaccineren of anders te hervaccineren, zodat ze gedurende het hele griepseizoen beschermd zijn.

Overleg met de eigen dierenarts is verstandig voor een op het bedrijf afgestemd vaccinatieschema met de gewenste vaccins.

Milder verloop door vaccinatie

Helaas zijn er geen vaccins beschikbaar tegen alle ziekteverwekkers die luchtwegproblemen kunnen veroorzaken. Ook zijn er factoren die het ontstaan van luchtwegklachten kunnen bevorderen. Bijvoorbeeld overbezetting en bij nat en koel weer kunnen er heel veel virussen rondgaan. Dan kan het zelfs ondanks vaccinatie toch nog voorkomen dat er dieren hoesten.

Denk aan de coronapandemie, ook gevaccineerde mensen kunnen ziek worden en positief testen. Gelukkig wel met veel minder klachten en minder kans op een ziekenhuisopname.

Zo is het ook met kalveren die gevaccineerd zijn, ze kunnen het pinkengriepvirus evengoed nog tegenkomen en soms toch nog lichte hoestklachten hebben. Gelukkig hebben ze minder kans om ernstig ziek te worden en longschade op te lopen. Daarnaast zorgt vaccinatie er ook voor, dat er minder virus rondgaat en er dus ook minder kans is om met het virus in contact te komen. Is er ondanks vaccinatie toch te veel hoest, dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen.

Scan de QR code als u meer wilt weten over luchtwegproblemen en onze pinkengriepvaccins (Bovalto range), of vraag het uw dierenarts.

Boehringer Ingelheim is het op één na grootste diergeneesmiddelenbedrijf ter wereld. Wereldwijd zijn wij gevestigd in 99 landen en telt onze Animal Health divisie 10.000 medewerkers.

Onze aandacht gaat uit naar de vijf sectoren: rundveehouderij, varkenshouderij, pluimveehouderij, gezelschapsdieren en paarden. Wij streven ernaar onze klanten nog beter in staat te stellen om de diergezondheid te verbeteren, want als dieren gezond zijn, zijn mensen ook gezonder.

Klik op onderstaande link voor meer informatie over Boehringer Ingelheim Animal Health Netherlands bv.

Meer over Boehringer Ingelheim

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin