“Er was een opvallend groot verschil te zien in de afrijping van maïs in Vredepeel, ten opzichte van Marwijksoord, zo was te zien op de gras-en maïsmanifestaties”, vertelt Toine Heijmans die productmanager Ruwvoermanagement bij Agrifirm Feed is. Bekijk de terugblik op beide dagen in deze fotoreportage.
De DairyMais staat er goed en gezond bij. Ook het voordeel van de meststoffencoating iSeed en TopCoat komt duidelijk naar voren.
Er is veel belangstelling voor de gecombineerde workshop over shredlage maïs hakselen en meer ruwvoer van eigen land halen.
Een eyeopener was de demonstratie over bandenspanning en verdichting. De profielkuil laat zien dat de insporing en verdichting duidelijk minder is bij een lagere bandenspanning.
“In de bemestingsproeven op gras is voor de tweede keer Top Flow Entec FL gebruikt. Dat is een nitrificatieremmer die aan de drijfmest wordt toegevoegd. Uit twee snedes blijkt dit jaar wederom een positief effect”, aldus Heijmans. “Ook is het effect van Kali bekeken. Uit de eerste twee snedes blijkt ook dit jaar weer dat een vroege Kaligift belangrijk is voor het gewas en de droge stof en ruw-eiwitopbrengst.” Een nieuwe ontwikkeling is om met een drone (Ebee) de ontwikkeling van de grasgroei en -opbrengst in beeld te brengen en op basis daarvan de bemesting plaatsspecifiek aan te passen.
Gras onderzaaien in maïs heeft als voordeel dat bij het oogsten er al een flink vanggewas staat, wat gunstig is voor de vastlegging van mineralen. Ook kan het de draagkracht van de grond versterken.
“Het is lastig om de balans tussen maïs- en grasontwikkeling te vinden; het gras mag de jonge maisplant niet overwoekeren en andersom moet de mais de eerste tijd voldoende ruimte geven aan het gras”, zo legt Heijmans uit.
Sorghum is wereldwijd het vijfde gewas qua teelt, maar in Nederland nauwelijks bekend. Sorghum kent een diepe beworteling, doet het goed op droogtegevoelige gronden, bouwt meer effectieve organische stof op in de boden en is inzetbaar als derde gewas in de GLB.
In het gebrekziekteveld in Marwijksoord is op dit 100% grasperceel zeer sterk het effect te zien van mineralentekorten en -overschotten. De variant met stikstofbemesting bevat de hoogste opbrengst.
Mooi verschil op het gebrekziekteveld in Marwijksoord: gras-klaver laat zeer sterk het effect zien van mineralentekorten en -overschotten. De variant zonder stikstofbemesting, bevat de hoogste opbrengst. Die zonder Kali de laagste opbrengst.
Op beide gras- en maïsmanifestaties was er een smaakproef; welk gras eet de koe het liefst?
Op beide gras- en maïsmanifestaties was er een smaakproef; welk gras eet de koe het liefst?
De koeien waren duidelijk in hun voorkeur. Eerst aten ze de grasmengsels met klaver, daarna de DairyGrass Energie en als laatst de percelen met rietzwenk.
Dit perceel met alleen rode klaver is op 30 april gezaaid. Het deel dat niet in bloei staat is gemaaid en leverde 6 ton droge stof op. Het deel dat in bloei staat is niet gemaaid.
Er was veel interesse voor deze demonstratie van graslandbewerkingsmachines. Er waren machines voor het opheffen van storende lagen, bestrijden van engerlingen en doorzaaien van gras.