“Gek idee”, was de eerste reactie van Gerrit Wientjes in St. Anthonis toen zoon Rob en Agrifirm adviseur William Nillesen water aan het melkveerantsoen toe wilden voegen. Maar inmiddels is deze Brabantse veehouder ook om. “De koeien selecteren niet meer”, vertelt Gerrit tevreden.
1.000 liter melk per koe extra melken Gerrit (61), Jeanne (56) en Rob (29) Wientjes na één jaar in de nieuwe 0+6+0-ligboxenstal. En wat voor één. Enorm veel licht, lucht en ruimte in een moderne stal waar welzijn voor dier én boer centraal staan. Het rollend jaargemiddelde van de 112-koppige veestapel ligt op 10.038 kg melk met 4,24% vet en 3,61% eiwit.
Laadvolgorde
Het basisrantsoen bestaat uit maïs, Balans® AminoMax, mineralen, Proti+ en graskuil. Op basis van productie krijgen de dieren Eiwitkern Impuls en Stimulans Excellent bijgevoerd in één van de twee melkrobots. Het mengproces was nog niet optimaal, vonden de gedreven ondernemers. Adviseur William Nillesen van Agrifirm Feed bracht daarom een aantal verbeteringen aan volgens Gemengd Voeren 2.0, de nieuwe strategie van Agrifirm rondom gemengd voeren. “We laden nu eerst een deel van de maïs met de mineralen, daarna het Balans® mengsel, Proti+, de graskuil en het laatste deel van de mais”, vertelt Gerrit. De mineralen zijn zo beter gemengd door het hele rantsoen. Vanwege de droge graskuil zijn vader en zoon gestart met het toevoegen van 200 liter water, om zo de plak in het rantsoen te verbeteren. De ervaringen zijn zeer goed. “Er is duidelijk minder selectie”, vertelt Rob enthousiast. “Eerst zag ik altijd kleine korreltjes liggen en waren de koeien aan het graven”, vult Gerrit aan. “Ik hoef nu veel minder voer aan te vegen omdat de koeien niet roeren in het voer.”
Appelmoes
Is dat niet onlogisch, eerst gras drogen en inkuilen en vervolgens weer water toevoegen aan het rantsoen? “Nee”, antwoordt William Nillesen resoluut. “Het is net als appelmoes bij het eten. Water maakt het rantsoen smeuïger en zorgt ervoor dat alle delen van het rantsoen aan elkaar plakken. De koe kan hierdoor de kleinere, smakelijke krachtvoerachtigen niet meer uitselecteren”, legt de adviseur van Agrifirm uit. Het resultaat is geen pensverzuring, een homogenere mestconsistentie, en een gezonde veestapel. De waterslang heeft bij Wientjes inmiddels plaatsgemaakt voor een IBC op een aantal pallets waarmee vader en zoon de voorlader in één keer kunnen vullen. Het belangrijkste bij gemengd voeren vinden de melkveehouders de smakelijkheid. “We gebruiken echt alleen smakelijke producten en blijven continu kritisch naar het resultaat kijken”, vertelt Rob. Op basis van mestconsistentie, koegedrag en melkproductie sturen de veehouders bij met krachtvoeraandeel en eventuele structuuraanvulling. Adviseur William is hierbij een sparringpartner die praktische oplossingen aandraagt.
Inkuilen
Gerrit en Rob stellen hoge eisen aan het ruwvoer. De mais hakselen de Brabanders op 14 mm. De mais die boven de zijwanden uitsteekt krijgt een lengte van 8 mm. Door een toplaagbehandeling met DA Ecocorn, een laag onderfolie en 2 lagen kuilfolie met een afdekkleed kunnen ze broei goed uit de kuil houden. “Achter het snijvlak plaatsen we nog big bags met zand om geen zuurstofinslag te krijgen”, vertelt Rob. Een nieuwe, extra sleufsilo, zodat alle mais tussen de muren past, staat nog op het verlanglijstje. Met uitzondering van de eerste snede wordt het gras opgehaald met een opraapwagen met snijmessen. Afgelopen winter lag de voerefficiëntie op 1,40, mede door het hoogwaardige ruwvoer. Voor deze winter, als de koeien niet meer naar buiten gaan, staat het berekenen van de voerefficiëntie weer op het programma. Het is duidelijk, Gerrit en Rob blijven de puntjes op de i zetten.