Doorgaan naar artikel

CRV-stieren koploper in levensduur

Traditiegetrouw vertoont de indexdraai van december weinig verrassingen. Genetische vooruitgang blijft speerpunt én consequent fokken levert resultaat. Dit geldt op het gebied van gezondheid, efficiëntie en daarmee levensduur maar zeker ook voor ‘dikke melk’. Met een gezonde en een efficiënte veestapel ziet u als veehouder met vertrouwen de toekomst tegemoet.

Dankzij een hoge melkprijs en gemiddelde voerkosten behoort Jolmer de Vries binnen zijn studieclub jaar op jaar tot de veehouders met het hoogste koesaldo. Een simpele bedrijfsvoering en een consequent fokbeleid op gehalten staan op het Friese melkveebedrijf garant voor een hoog rendement.

‘Dankzij hoge gehalten realiseren we een hoog saldo per koe’

Op dit moment zet de veehouder bijvoorbeeld de bewezen stieren Allard en Nilson veel in. Het maken van paringen laat Jolmer volledig over aan SAP. ‘Onze fokkerijstrategie is binnen de huidige fosfaatwetgeving in Nederland weer helemaal actueel’, legt De Vries uit. Hoe hoger de gehalten, hoe meer kilo’s vet en eiwit we binnen ons fosfaatquotum kunnen leveren. Dat maakt fokken op gehalten economisch extra interessant.’ Wilt u het hele verhaal van Jolmer lezen, klik dan hier.

Fokken op ‘dikke melk’

Als veehouder fokt u gezonde, makkelijk te managen koeien met hoge gehalten. Hogere gehalten leveren niet alleen meer melkgeld op, maar zorgen ook voor een hogere (fosfaat)efficiëntie. Nieuw op de kaart komt Magister-zoon De Leenhorst E-Profit. E-Profit schrijft economie met hoofdletters dankzij zijn enorme gehaltenvererving (+0,52% vet en +0,40% Eiwit) in combinatie met een mooie plas melk (921 kg), foutloze onderbalk en zonder uitzondering positieve gezondheid- en vruchtbaarheidskenmerken. Met Builder P biedt CRV ook een heterozygoot hoornloze stier met behoorlijk melk (1.306 kg) en uitstekende gehalten (+0,31% vet en +0,18% eiwit). Horst Libero is de roodbonte tegenhanger van dit zwartbonte geweld. Hij kan zich prima weren door een uitstekend exterieur (108) in combinatie met prima gehalten (+0,52 % vet en +0,11% eiwit) en een nette plas melk.’

Bouw Rocky onbetwiste nummer 1 in levensduur

In de top van de dochtergeteste stieren staan nog altijd Bouw Rocky en Delta Bookem Danno. Met een NVI van 302 is Danno de hoogste dochtergeteste stier van CRV. Danno dochters realiseren hoge producties, zijn voorzien van uitstekend beenwerk en houden het lang vol (levensduur 612 dagen). Op de HHH-show toont CRV een dochtergroep van de hoornloze, roodbonte Delta Fun P. Fun P dochters scoren allen hoog voor levensduur (555 dagen), productie (€ 334 INET) en zijn daarnaast zeer uitgebalanceerd (aAa 153624) en zeer, zeer fraai. Wie met koeien wil schitteren in de showring, kan niet om Fun P heen. Gemiddeld produceren de Fun P dochters x% meer melk met dezelfde hoeveelheid voer. Bouw Rocky spant echter de kroon als onbetwiste nummer 1 op het gebied van levensduur (1149 dagen). De dochters zijn uitstekend in balans (aAa 351426), tonen kracht en melktype. Of u als veehouder zich nu richt op het verhogen van gehalten, hoornloosheid of juist voerefficiëntie, CRV heeft weer een ruime keuze passend bij uw fokdoel.

 

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden en stieren die passen bij uw bedrijf? Kijk dan op www.crv4all.nl, neem contact op met uw veestapeladviseur of bel met de CRV Klantenservice: 088 00 24 440 (Nederland) of 078 15 44 44 (Vlaanderen).

 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin