Doorgaan naar artikel

Bedrijfseigen koe met nieuw kruisingsconcept CrossFit

Een passende kruising voor elke bedrijfssituatie, dat is het uitgangspunt van het nieuwe kruisingsconcept ‘CrossFit’ van CRV. Een kleine duizend geïnteresseerde melkveehouders waren op 16 september afgereisd naar Denekamp om tijdens de CRV-Kruisingsdag uitgebreid kennis te maken met dit nieuwe concept.

Veehouders die inkruisen of overwegen hiermee te starten, staan vaak voor belangrijke vragen als: ‘welk(e) ras(sen) gebruik ik?’ en ‘welk kruisingsschema hanteer ik?’. Ieder ras heeft zo zijn unieke voordelen. Door rassen te combineren die passen bij de bedrijfsdoelen, verankeren veehouders specifieke kenmerken en levert het heterosiseffect extra meerwaarde.

CrossFit helpt keuzes maken

Het nieuwe kruisingsconcept CrossFit geeft antwoord op bovenvermelde vragen en helpt veehouders koeien te fokken die passen bij de eigen wensen en bedrijfsomstandigheden. CrossFit onderscheidt twee lijnen: CrossFit Efficiëntie en CrossFit Gezondheid, met in iedere lijn meerdere beschikbare twee- of driewegkruisingen. Hierbij geldt dat:
• de CrossFit Efficiëntie-lijn nadruk legt op het fokken van een hoogproductieve en duurzame veestapel, met maximale bedrijfsrendabiliteit;
• de CrossFit Gezondheid-lijn focust op het fokken van zelfredzame, gezonde en vruchtbare koeien, die vlot afkalven.

Binnen iedere lijn kunnen CrossFit-gebruikers nader definiëren welk type koe zij willen fokken. Op basis daarvan wordt het best passende kruisingsschema bepaald en levert CRV de bijbehorende genetica. Dankzij de gemaakte keuzes en slim gebruik van heterosis krijgen veehouders hiermee een veestapel die helemaal voldoet aan hun wensen.

Een internationaal gegeven

Kruisen in de melkveehouderij wordt als fokkerijsysteem niet alleen in Nederland ingezet maar ook in andere landen. Zo stelde Sander de Roos, manager Global Product Management van CRV, tijdens de kruisingsdag dat de Duitse fleckviehpopulatie en de Amerikaanse jerseypopulatie vrijwel even groot is als de hele Nederlandse veestapel. In Nieuw-Zeeland worden ongeveer 2,5 miljoen kruisingen van holstein met jersey gemolken. En in Brazilië is tachtig procent van de 22 miljoen melkkoeien een kruising van holstein en een tropisch ras, waardoor de dieren beter passen bij de tropische omstandigheden.

Kruislingen bewonderen op de CRV-Kruisingsdag

Bezoekers van de CRV-Kruisingsdag konden op vier locaties in Denekamp met eigen ogen de mogelijkheden en resultaten van deze fokkerijstrategie ervaren. Zo stonden tijdens de CRV-Kruisingsdag in een grote tent vier rasgroepen met indrukwekkende kruislingen opgesteld met name van holstein met mrij, fleckvieh, jersey en brown swiss. In het weiland van de familie Bosgoed was onder meer de moeder van CRV-kruislingstier Mr. Protein te bewonderen. Kiandochter Gre 241 heeft al ruim 90.000 kg melk geproduceerd met 5,08% vet en 4,08% eiwit. Gre maakt deel uit van een veestapel met holstein x jersey x brown swiss. Ook in het weiland van de familie Veldscholten kreeg de kruislingveestapel (holstein x brown swiss) bewonderende blikken van de vele bezoekers. En bij de familie Kuiper was de jerseyveestapel onderwerp van gesprek. Deze veestapel maakt de basis van het ijs dat de familie de eerste plaats op het EK en een eervolle vermelding op het WK ijs maken opleverde.

Wilt u ook weten welke waarde kruisen en Crossfit voor uw bedrijf heeft? Met de hulp van een CRV-specialist kiest u welk type koe bij u past. Op die manier werkt u aan sterke en weerbare koeien die lang blijven presteren. Meer informatie over de mogelijkheden met kruisen en Crossfit leest u op www.crv4all.nl.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin